loading...

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Τσίπρα...


Εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις, το σίγουρο είναι -δίχως να προκαλεί κατ' ανάγκην και ανακούφιση- ότι η στάση των δανειστών απέναντι στη χώρα μας θα είχε πολύ σκληρότερα χαρακτηριστικά αν δεν μεσολαβούσε η εκκρεμότητα του προσφυγικού!
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές της «κυριακάτικης δημοκρατίας», μολονότι δεν επιτεύχθηκε σύνδεση της οικονομικής με τη μεταναστευτική κρίση στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων παρατηρείται σοβαρή ανησυχία.


Μπορεί οι ροές προσφύγων και μεταναστών να έχουν περιοριστεί πολύ, αλλά αυτό δεν αποδίδεται τόσο στη σωστή λειτουργία της πρόσφατης συμφωνίας όσο στη στάση της Τουρκίας. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά η Άγκυρα ελέγχει τη στρόφιγγα και για τους δικούς της λόγους επιλέγει να τη διατηρεί τώρα κλειστή χωρίς αυτό να προεξοφλεί τη μελλοντική της συμπεριφορά. Αν το τοπίο ήταν διαφορετικό και η Ελλάδα δεν χρειαζόταν ενδεχομένως να παίξει πάλι κρίσιμο ρόλο, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι η πίεση θα ήταν πολλαπλάσια.

Στο εύλογο ερώτημα τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα μας ύστερα μάλιστα από την εξαετή μνημονιακή λαίλαπα, η απάντηση από πλευράς των δανειστών φαίνεται ότι είναι απόλυτα κυνική. Ένα τμήμα της είχε δοθεί ήδη από τον Πόλ Τόμσεν όταν στη συζήτηση με την Ντ. Βελκουλέσκου που αποκάλυψαν τα Wikileaks μίλησε για την ανάγκη «να ενορχηστρωθεί ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο να φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας». Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε και η τακτική της κωλυσιεργίας στην οποία παγιδεύτηκε και η ελληνική κυβέρνηση. Αποφεύγοντας να κλείσει τη συμφωνία από τα τέλη του 2015, φοβούμενη τις εσωτερικές αντιδράσεις, βρέθηκε να δίνει κατά τρόπο άνισο μάχη με τη συγκυρία. 

Γνωρίζοντας οι δανειστές ότι από τον Ιούνιο η Ελλάδα θα βρεθεί σε κατάσταση ασφυξίας ανάλογη με την περσινή ροκάνισαν κι αυτοί το χρόνο ώστε ενώπιον του αδιεξόδου η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί τα πάντα. Όσο κι αν ακούγεται επομένως ειρωνικό, η διάθεσή τους να μην καθυστερήσουν άλλο μεταθέτοντας τις αποφάσεις ακόμη και για μετά το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου προβάλλεται από πλευράς τους ως παραχώρηση.

Το σημείο – κλειδί είναι πλέον τα «εφεδρικά» μέτρα που αποτελούν πάντως την κορυφή του παγόβουνου. Αυτό που επιμελώς αποκρύπτεται είναι ότι στην ουσία με τον λεγόμενο «κόφτη» εγκαινιάζεται ο μηχανισμός που θα λειτουργεί ως αντίβαρο, για πολλές δεκαετίες, στην ελάφρυνση του χρέους. Όπως είχε αποκαλύψει από τις 7 Φεβρουαρίου η «κυριακάτικη δημοκρατία» το σχέδιο Σόιμπλε προβλέπει η ελάφρυνση ή και το αντίστροφο να γίνεται σταδιακά και σε απόλυτη συνάρτηση με την εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων έτσι ώστε το βάρος των υποχρεώσεων για τη χώρα μας να μειώνεται στο βαθμό που επιτυγχάνονται θετικά αποτελέσματα ενώ αντίθετα, αν δεν επιτυγχάνονται, η αναμόρφωση του χρέους θα είναι δυσμενέστερη.

Την ίδια ώρα το εσωτερικό σκηνικό είναι τέτοιο που σε αντίθεση με το παρελθόν δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών στον κ. Τσίπρα. Αν επιλέξει κάτι άλλο πέραν της συμφωνίας, όπως π.χ. προσφυγή σε κάλπες, το αποτέλεσμα όχι μόνο είναι αβέβαιο αλλά ενδέχεται να έχει και ανυπολόγιστες παρενέργειες για τη χώρα.

Κατά συνέπεια το δίλημμα που εκ των πραγμάτων υπάρχει είναι μεταξύ των συνεπειών μιας νέας βαρύτατης συμφωνίας που θα «αποτελειώνει» ο,τι έχει απομείνει και μιας ρήξης. Πολλοί δυσκολεύονται πια να διακρίνουν τις διαφορές της μιας από την άλλη περίπτωση.
Στο καθαρά κομματικό πεδίο πάντως δυναμώνουν οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που εισηγούνται εκλογές (με πιθανή ημερομηνία την 12η Ιουνίου) ώστε να προληφθεί η εξαϋλωση των ποσοστών του όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ μετά το 2011. Ακόμη όμως κι αν δεν στηθούν τώρα κάλπες, όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Η κοινωνική και εκλογική φθορά της κυβέρνησης προβλέπεται ταχύτατη με αποτέλεσμα αφενός να δημιουργούνται ερωτήματα για την κοινοβουλευτική αντοχή της και αφετέρου να επανέρχονται τα σενάρια αν όχι περί οικουμενικής τουλάχιστον περί διεύρυνσής της.

Ανδρέας Καψαμπέλης

on 10:54:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Τσίπρα...

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.