loading...

Ρίγανη – το θεραπευτικό «κόσμημα» της μεσογείου


Η ρίγανη (Origanum vulgare) είναι ίσως το πιο γνωστό μυρωδικό της μεσογείου και δεν λείπει πια από κανένα μοντέρνο νοικοκυριό. Οι αρχαίοι έλληνες ωστόσο, γνώριζαν πως η ρίγανη έχει και «λαμπρές», θεραπευτικές ιδιότητες γι αυτό δώσανε στο φυτό αυτό το ιδιαίτερο όνομα που προέρχεται από τις λέξεις όρος (βουνό) και γάνος (λαμπρό), δηλαδή ένα φυτό-κόσμημα.

 Το ρίγανη είναι ένα αρωματικό φυτό, του οποίο το ύψος φτάνει από 20 – 80 εκατοστά και τα οβάλ του φυλλαράκια φτάνουν από 1 έως 4 εκατοστά μήκος. Όταν ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού (Ιούνιο – Αύγουστο), τα άνθη της ρίγανης έχουν χρώμα άσπρο και μωβ. Ενδιαφέρον είναι, ότι το φυτό αυτό αναπτύσσεται ακόμα και σε πολύ φτωχά και πετρώδη εδάφη. Έτσι μπορεί να αναπτυχθεί μόνο του (αυτοφυή φυτό) και να συλλεχθεί σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.

Η ιδιότητες της ρίγανης

Η ρίγανη περιέχει δυο ιδιαίτερα ισχυρές ουσίες την καρβακρόλη και την θυμόλη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Επίσης πικρές ουσίες και τα αιθέρια έλαια που περιέχει η ρίγανη έχουν ιδιαίτερα θεραπευτικές ικανότητες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι η ρίγανη περιέχει αρκετά μεγάλες ποσότητες σιδήρου και βιταμίνης C. Μάλιστα είναι από τα βότανα που περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα σε βιταμίνη C!
Έτσι, η ρίγανη χρησιμοποιείτε για την θεραπεία ενοχλήσεων του γαστρεντερικού συστήματος (στομάχιέντερο,συκώτι, χολή), όπως επίσης σε αναπνευστικά προβλήματα. Ιδιαίτερα υποβοηθητική  είναι στην καταπολέμηση ερεθισμών στην στοματική κοιλότητα και στον φάρυγγα, καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Συχνά καταναλώνεται σε τσάι για να καταπραΰνει πόνους περιόδου και γαστρεντερικές διαταραχές, καθώς λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό.
Το ριγανέλαιο χρησιμοποιείται συχνά για την αντιβακτηριδιακή δράση του επάνω σε  πληγές.
Λέγεται επίσης, πως το ριγανέλαιο αυξάνει την λειτουργία του λεμφικού συστήματος και βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ως εξωτερική χρήση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ριγανέλαιο για την επάλειψη μυών ή αρθρώσεων που πονάνε. Πολλά άτομα με αρθριτικές παθήσεις το έχουν βρει υποβοηθητικό.

Προσοχή: Κατά την εγκυμοσύνη δεν συστήνεται η κατανάλωση ριγανέλαιου ή τσάι από ρίγανη.

Τρόποι χρήσης

Ο πιο γνωστός τρόπος χρήσης της ρίγανης είναι βεβαίως ως καρύκευμα στο φαγητό μας. Ιδιαίτερα στην μεσογειακή διατροφή είναι βασικό συστατικό των περισσότερων γευμάτων.
Όπως προαναφέρθηκε ωστόσο, η ρίγανη μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.
Συνταγή για τσάι ρίγανης
Περιχύστε ένα κουτάλι της σούπας ρίγανη με 250 ml βραστό, καυτό νερό και αφήστε το να τραβήξει περίπου 10 λεπτά.
Μια διαφορετική χρήση της ρίγανης είναι το ριγανέλαιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επάλειψη ή ως πρόσθετο αιθέριο έλαιο σε ένα αναζωογονητικό μπάνιο.

Μπάνιο με ρίγανη
Υπάρχουν δυο τρόποι να ωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης κατά την διάρκεια του μπάνιου σας.
  1. Μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες ριγανέλαιο ( όχι πάρα πολλές σταγόνες για να μην ερεθίσετε την επιδερμίδα σας)
  2. Αν ωστόσο δεν σας βρίσκεται ριγανέλαιο, μπορείτε να περιχύσετε 100 γρ. αποξηραμένη ρίγανη με 1 λίτρο καυτό νερό και να το αφήσετε να τραβήξει για 10 – 15 λεπτά. Έπειτα προσθέστε το μείγμα αυτό στο αφρόλουτρό σας.

Τα άτομα που πάσχουν από ένα αυτοάνοσο νόσημα ή μια μόνιμη φλεγμονή (π.χ. χρόνια αυτοάνοσηθυρεοειδίτιδα Hashimoto, ρευματοειδή αρθρίτιδα) συστήνεται να καταναλώνουν ρίγανη στην διατροφή τους. Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητες της ρίγανης μπορεί να φέρουν ανακούφιση.
Πέραν λοιπόν από το να νοστιμίζει το φαγητό μας, η ρίγανη φαίνεται πως είναι τελικά θαυματουργή, με της πολλαπλές της ιδιότητες. Είναι πραγματικά έναν κόσμημα της μεσογείου.

Σημείωση:  Το παραπάνω άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό. Το hashimoto.gr προσφέρει μόνο την ενημέρωση. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
http://hashimoto.gr/

on 1:37:00 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ρίγανη – το θεραπευτικό «κόσμημα» της μεσογείου

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.