loading...

Χάνεται η ελληνικότητα της φέτας;


Καμπανάκι χτυπάει ο ΣΕΒΓΑΠ αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ και Αφρικανικών χωρών που εξαιρεί την προστασία ονομασίας του ελληνικού τυριού. Τι απαντά το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και ο υπουργός εξωτερικών

Την απόλυτη αντίθεση του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων με την δρομολογουμένη από την ελληνική κυβέρνηση αποδοχή της Οικονομικής & Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC), «διότι περιλαμβάνει την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)». Φαίνεται πως με απόφαση της Κομισιόν, η φέτα εξαιρέθηκε από την προστασία ΠΟΠ, με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να δείχνει την κοινή δήλωση με τον αρμόδιο Επίτροπο και το ΥΠΕΞ να απαντά με πιο σκληρή γλώσσα στους εκπροσώπους του Συνδέσμου.
AdTech Ad

Απώλεια της εθνικής μας παράδοσης, οι συμφωνίες της ΕΕ

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ εκτός από τη συμφωνία με τις αφρικανικές χώρες, «στο ίδιο δυστυχώς πνεύμα πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται πολλές άλλες».
Εξαιρείται το ΠΟΠ από το ελληνικό τυρί στη συμφωνία με Καναδά και Αφρική
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΓΑΠ, «το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε!

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΌ ΣΕΒΓΑΠ

Για το μείζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απ’ ευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση από την ΕΕ».

ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ

Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει έκκληση όχι μόνο προς όλους τους προαναφερθέντες αλλά και προς όλους τους Έλληνες πολίτες «να αντιδράσουν με κάθε τρόπο ώστε να αποσοβηθεί η μη αντιστρεπτή απώλεια της ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος (της φέτας) στις νέες αγορές που προσπαθεί να ανοίξει με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ. Είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση».

Είναι χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση

«Η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δεν θα έλθει από καμιά φορολογική πολιτική αλλά από την εκμετάλλευση του συνόλου αυτών των μικρών ή μεγάλων ευκαιριών που στην προκειμένη περίπτωση είναι απόλυτο δικαίωμα μας και όχι αντικείμενο συνδιαλλαγής ή διεκδίκησης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΥΠΕΞ: Ο ΣΕΒΓΑΠ έχει κοντή μνήμη

«Κοντή μνήμη και ελλιπή ενημέρωση» καταλογίζει το υπουργείο Εξωτερικών στους συντάκτες της ανακοίνωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), που «ανεύθυνα επιρρίπτουν ευθύνες στο ΥΠΕΞ για πλημμελή προάσπιση της ελληνικότητας της φέτας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε - Ν. Αφρικής».
Πρωτοβουλία Κοτζιά για εκ νέου διαπραγμάτευση εξαγγέλλει το υπουργείο εξωτερικών
«Λησμονούν» εξηγεί η σχετική ανακοίνωση «ότι οι, μέχρι σήμερα, ρυθμίσεις για το καθεστώς προστασίας της φέτας προβλέπονταν στη συμφωνία Ε.Ε - Ν. Αφρικής που μονογραφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, επί των ημερών της τότε κυβέρνησης» επισημαίνοντας ότι «η πραγματικότητα είναι ότι, και με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το ζήτημα ετέθη εκ νέου σε διαπραγμάτευση και υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα προστατεύει με τρόπο πιο αποτελεσματικό τη φέτα που αποτελεί εθνικής σημασίας, εξαγωγικό Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

Τι απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να αναθεωρήσει τη συμφωνία με τη Νότια Αφρική για τη φέτα, απαντά από την πλευρά του το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, με ανακοίνωσή του το πρωί της Δευτέρας. "Ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση της Φέτας αλλά και την προστασία της στην αγορά της Ν. Αφρικής, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Hogan" σημειώνουν από το υπουργείο.

ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ... ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ

"Με δεδομένο, ότι στην παρούσα φάση, η Συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC (η Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική) δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου για οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της, ο Υπουργός και ο Επίτροπος συμφώνησαν σε κείμενο - δήλωση της Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων η Επιτροπή:
  • Αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν στην προστασία των Γεωγραφικών Eνδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ΠΟΠ φέτα.
  • Δεσμεύεται ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
  • Θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας.
  • Στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης.

Ο Επίτροπος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεσμεύτηκε να στείλει στην Αθήνα ανώτερους υπάλληλους της Επιτροπής οι οποίοι θα ενημερώσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά και τους επαγγελματίες σχετικά με τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση για την προώθηση της φέτας κυρίως στις αγορές που παρουσιάζονται προβλήματα.

Αποστόλου: Η συμφωνία ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση

Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σημειώνει: "Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για μια συμφωνία που δυστυχώς είχε ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2014. Καταφέραμε να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός της μεταβατικής περιόδου των 5 ετών, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική"

Η σθεναρή και παράλληλα εποικοδομητική στάση που τηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης κατά την οποία είχαμε ουσιαστικά μπλοκάρει την ενεργοποίηση της συμφωνίας με τη Νότια Αφρική, μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες

Κλείνοντας ο κ. Αποστόλου είπε: "Η σθεναρή και παράλληλα εποικοδομητική στάση που τηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης κατά την οποία είχαμε ουσιαστικά μπλοκάρει την ενεργοποίηση της συμφωνίας με τη Νότια Αφρική, μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες στην παρουσία των ΠΟΠ προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές".
http://news247.gr/

on 11:49:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Χάνεται η ελληνικότητα της φέτας;

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.