Τι είναι η διαλείπουσα χωλότητα
Ο πόνος που νιώθουμε στα πόδια μας όταν περπατάμε για αρκετή ώρα ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα. Συνήθως αυτός ο πόνος σταματάει λίγα λεπτά αφότου σταματήσουμε να περπατάμε και γι’ αυτόν ευθύνεται η μειωμένη ροή του αίματος προς τα πόδια.
Η διαλείπουσα χωλότητα εκδηλώνεται γρηγορότερα όταν περπατάμε σε ανηφορικό δρόμο ή με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως με την πάροδο του χρόνου εμφανίζεται γρηγορότερα.
Που οφείλεται η διαλείπουσα χωλότητα
Το σύνηθες αίτιο που προκαλεί τη
διαλείπουσα χωλότητα είναι η
αθηροσκλήρυνση. Πρόκειται για μια διαδικασία γήρανσης, η οποία τείνει να εμφανίζεται γρηγορότερα σε ανθρώπους που κάνουν οποιουδήποτε είδους καταχρήσεις. Πιο σπάνια, η διαλείπουσα χωλότητα μπορεί να οφείλεται σε:
• Παγίδευση της ιγνυακής αρτηρίας
• Κυστική νόσο του έξω χιτώνα των αρτηριών
• Αποφρακτική θρομβοαγγειίτιδα
• Ινομυϊκή δυσπλασία
Συμπτώματα που εκδηλώνει η διαλείπουσα χωλότητα
Η νόσος εκδηλώνεται με πόνο στα κάτω άκρα (πέλματα, γάμπες, γόνατα, γλουτοί, μηροί) μετά από αρκετή ώρα βάδισης. Με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνονται τα συμπτώματα και τείνουν να εμφανίζονται ακόμη και στο περπάτημα μικρών αποστάσεων.
Διάγνωση για τη διαλείπουσα χωλότητα
Η διάγνωση της διαλείπουσας χωλότητας γίνεται μέσω καταγραφής της κλινικής εικόνας του ασθενούς καθώς και των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια, ο γιατρός εξετάζει την περιοχή της κοιλιάς και μετρά τους σφυγμούς στις αρτηρίες. Αν πρόκειται για αγγειακή πάθηση στην οποία οφείλεται η διαλείπουσα χωλότητα απαιτούνται οι παρακάτω εξετάσεις:
• μέτρηση αφυροβραχιόνιου δείκτη πίεσης
• εξετάσεις αίματος
Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα έγχρωμης ροής, ψηφιακή αγγειογραφία και αξονική ή
μαγνητική αγγειογραφία.
Θεραπεία για τη διαλείπουσα χωλότητα
Η θεραπεία της διαλείπουσας χωλότητας εξαρτάται από το αίτιο που την προκάλεσε. Αν αυτή οφείλεται σε αποφρακτική αρτηριοπάθεια δεν χρειάζεται επέμβαση. Επειδή η αρτηριοπάθεια μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο είναι απαραίτητο να αποφεύγετε τις καταχρήσεις και τις εξαρτήσεις.
Πολλές φορές η νόσος παραμένει σταθερή για μεγάλο διάστημα, ενώ μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση σε κάποιες περιπτώσεις. Ο αγγειοχειρουργός θα αποφασίσει ποια είναι η θεραπεία που ενδείκνυται για τον εκάστοτε ασθενή με βάση του ιστορικό και την υποκείμενη νόσο. Η φαρμακευτική αγωγή και το βάδισμα με βάση τις οδηγίες του γιατρού θα βοηθήσουν πολύ από την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Πρόληψη κατά της διαλείπουσας χωλότητας
Για την πρόληψη της διαλείπουσας χωλότητας συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος και των καταχρήσεων κάθε είδους, ο τακτικός έλεγχος του αίματος και της πίεσης, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η τακτική άσκηση και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα για να μην επιβαρύνονται τα άκρα.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για την διαλείπουσα χωλότητα είναι ο Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος
http://blog.doctoranytime.gr/