Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, ο αναπτυξιακός νόμος από τις συναρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. «Κατά» το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Η επεξεργασία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε, ενώ την Πέμπτη, έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί και η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου και την επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Σταθάκης: Ανισομερείς οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι
Οι προηγούμενοι νόμοι ήταν 32 δισ. για την περίοδο 1998 – 2014 και δύο κλάδοι, ενέργεια και ξενοδοχεία, είχαν το 76% του προϋπολογισμού, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για τον αναπτυξιακό νόμο.
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι μόλις 120 επιχειρήσεις έλαβαν ένα τεράστιο φάσμα χρηματοδότησης και επιπροσθέτως επανέλαβε πως από τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους κληρονομούνται 6.000 επενδυτικά σχέδια. «Αυτό δείχνει ανισομέρεια αν μη τι άλλο», επεσήμανε.
«Απορώ γιατί μας γίνεται κριτική ότι δεν συνεχίζουμε τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους. Προφανώς και δεν τους συνεχίζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης και υπενθύμισε ότι στους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους διαπισζτώθηκαν προβλήματα με την αξιολόγηση: «υπήρχαν 10 αξιολογητές που έκαναν αξιολογήσεις χωρίς καμία αλλαγή στους προϋπολογισμούς», ανέφερε.
«Η διαδικασία που εισάγουμε για να κλείσουμε τους παλιούς αναπτυξιακούς έχει διαφάνεια, ταχύτητα – γρήγορα οι επενδυτές θα ξέρουν τι θα γίνει – και δικαιοσύνη. Εντός 3 – 5 μηνών θα γίνει το ξεκαθάρισμα των παλαιών αναπτυξιακών νόμων», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι «η επταετία αποπληρωμής για κάθε επενδυτικό σχέδιο εδράζεται σε πόρους εγγυημένους, δεν κινδυνεύει, καμία τράπεζα δεν θα τινάξει στον αέρα την σύμβασή του, δεν κινδυνεύει με «κοκκίνισμα» το δάνειό του».