Η απλή αναλογική δεν είναι τόσο απλή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2:46:00 μ.μ.
Οι αναμενόμενες επιφυλάξεις κομματικών στελεχών σχετικά με την διατήρηση ενός μειωμένου μπόνους στο νέο εκλογικό νόμο δεν φαίνεται να ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου. Οι διαδικασίες για τις θεσμικές αλλαγές αναμένεται να «τρέξουν» τις επόμενες ημέρες
Πρόσω ολοταχώς βαδίζει η κυβέρνηση για την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Αυτό σηματοδότησε η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, από την κυβέρνηση και τον Κώστα Ζαχαριάδη από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η συζήτηση ήταν προκαταρκτική, o υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε συνολικά την πρόταση που έχει επεξεργαστεί για τον εκλογικό νόμο που είναι στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής με μειωμένο μπόνους για το πρώτο κόμμα ή το συνασπισμό κομμάτων που θα συγκεντρώσει ένα ισχυρό ποσοστό.
Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, ο κομματικός μηχανισμός λειτουργεί ως η «συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή και αυτό φέρεται να έγινε, ως ένα βαθμό, εμφανές στην χθεσινή σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας να είδε θετικά την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, ελάχιστοι, όμως, κυρίως από την ομάδα των «53+», εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και επέμειναν στην αρχική θέση του κόμματος για καθαρή απλή αναλογική.
Το βασικό επιχείρημα της πλευράς Κουρουμπλή, αλλά και πολλών στελεχών, όπως τοποθετήθηκαν χθες, είναι πως η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε ακυβερνησία και συνεπώς πρέπει να αναζητηθεί η κατάλληλη φόρμουλα. Εκτίμηση μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, μετά και τη χθεσινή συζήτηση ήταν, πως το μπόνους είναι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή. Όλα, όμως φαίνεται να παραμένουν ανοιχτά. Η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και το κατώφλι για είσοδο στη Βουλή είναι τα ζητήματα που προχωρούν.
Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε σαφές πως η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα στο κόμμα, αλλά με ταχείς ρυθμούς, καθώς το Μαξίμου θέλει η διαδικασία για τον εκλογικό νόμο να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Στην Κουμουνδούρου αναμένεται το επόμενο διάστημα να φτάσουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις πρώτα για τον εκλογικό νόμο και μετά για το Σύνταγμα. Η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 25 - 26 Ιουνίου.
Συνεδριάζει η επιτροπή για το Σύνταγμα
Μπορεί η σύνθεση της επιτροπής να μην έχει γίνει ακόμα γνωστή και η επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται από το Μαξίμου την ερχόμενη εβδομάδα, όμως σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη άτυπη συνάντηση ορισμένων μελών της.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Κώστας Χρυσόγονος ο Ηλίας Νικολόπουλος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη «αναγνωριστική» συνάντηση όπου θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα στα οποία θα «τρέξει» η επιτροπή το έργο της.
Για τις αλλαγές στο Σύνταγμα ο πρωθυπουργός έχει κάνει σαφές πως επιθυμεί να υπάρξουν σημαντικές και βαθιές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, της δημοκρατίας και του δημόσιου βίου της χώρας. Η επιτροπή θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Πάει πίσω το δημοψήφισμα
Με βάση, πάντως και την χθεσινή παρέμβαση του Νίκου Βούτση γίνεται ξεκάθαρο από το περιβάλλον της Ηρώδου Αττικού πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικής παράκαμψης και πως δεν θα μπει το δημοψήφισμα απέναντι στο άρθρο 110 του Συντάγματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, άλλωστε και η Όλγα Γεροβασίλη.
Μπορεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος να έχει πέσει στο τραπέζι ως ιδέα στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μαξίμου, σχετικά με επιμέρους θέματα στα οποία θα μπορούσε να ζητηθεί η γνώμη των πολιτών, όμως αυτή η συζήτηση φαίνεται να είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, από τη στιγμή μάλιστα που ο διάλογος για την Συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου το καλοκαίρι.
http://news247.gr
loading...
on 2:46:00 μ.μ..
Filed under
ΕΙΔΗΣΕΙΣ,
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0