loading...

Είναι κακό να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα;



Ως γονείς, θέλουμε συνεχώς να εκφράζουμε την αγάπη και την τρυφερότητά μας στα παιδιά. Τα αγκαλιάζουμε, τα γαργαλάμε, τα πειράζουμε και τα φιλάμε. Με λίγα λόγια, αισθανόμαστε ελεύθεροι να εκδηλώσουμε τα συναισθήματά μας με τρόπο διαφορετικό απ' ότι θα τα εκφράζαμε σε κάποιον συνομήλικο ή τον σύντροφό μας. Έτσι, ενώ ένα φιλί στο μάγουλο είναι η πιο συνηθισμένη κίνηση αγάπης, κάποιοι γονείς επιλέγουν να φιλάνε τα παιδιά τους στόμα. Υπάρχει άραγε σωστή απάντηση για το αν είναι καλό ή κακό να εκφράζουμε την αγάπη μας μ' αυτόν τον τρόπο;
Το φιλί, όπως το χάδι και η αγκαλιά, είναι ο τρόπος να εκφράσει ο γονιός την τρυφερότητά του. Η συναισθηματική ασφάλεια που δημιουργείται εκείνη την ώρα στο παιδί είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα ανάπτυξη, αλλά και για το δέσιμο που νιώθει με το γονιό. Το φιλί, σε κάθε του μορφή, πετυχαίνει αυτόν ακριβώς το σκοπό, και είναι ίσως ο πιο άμεσος και ιδιαίτερος τρόπος εκδήλωσης της μεταξύ τους αγάπης.

Μπορεί να επηρεάσει το παιδί αρνητικά

Σύγχυση
Σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο, κ. Δημήτρη Κούκη, το φιλί στο στόμα δεν επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο, αν συνεχιστεί αυτή η συνήθεια όταν το παιδί ξεπεράσει τα τέσσερα με πέντε χρόνια, μπορεί να το μπερδέψουμε ως προς τα όρια που θέτουμε ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς μας. Όταν για παράδειγμα, το παιδί βλέπει ότι οι γονείς του φιλιούνται στο στόμα, είναι πολύ πιθανό να «μπερδευτεί» όταν η μητέρα ή ο πατέρας, του δείξει την τρυφερότητά του με τον ίδιο τρόπο.
Σεξουαλικότητα
Επιπλέον, αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη συνήθεια αφού το παιδί ξεπεράσει τα τέσσερα με πέντε έτη, υπάρχει το ενδεχόμενο να μπερδευτεί με τη σεξουαλικότητά του. Η σεξουαλική αναζήτηση των παιδιών αρχίζει ν' αναπτύσσεται από τη σχολική ηλικία, οπότε οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κι αυτό γιατί, αν συνεχίσουν πέραν αυτού του διαστήματος , η μητέρα ή ο πατέρας θ' αρχίσουν να αποτελούν το υποκείμενο της σεξουαλικής του επιθυμίας και, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν. Αυτόματα, δημιουργείται σύγχυση στο παιδί ως προς το αν αντικαθιστά τον σύντροφο της μητέρας ή του πατέρα.
Σύμφωνα με το γιατρό, αμέσως μετά την προσχολική ηλικία, είναι προτιμότερο οι γονείς να περιορίσουν τέτοιου είδους πρακτικές που μπορεί να είναι «παρεξηγήσιμες» και που μπορεί να αφήσουν εκτεθειμένα τα παιδιά σε μια κατάσταση που δεν θα ξέρουν πώς να χειριστούν.

Συναισθηματική ανάγκη του γονέα


Κάτι που συχνά δε γίνεται αντιληπτό από πολλούς γονείς είναι ότι, όπως προσθέτει ο γιατρός, σε αρκετές περιπτώσεις, η μητέρα ή ο πατέρας προσπαθούν να αναπληρώνουν το συναισθηματικό κενό που ενδεχομένως υπάρχει στη σχέση με το σύντροφό τους. Έτσι, η ανάγκη για συναισθηματική επιβεβαίωση -που δεν παίρνουν από τον σύντροφο- μεταφέρεται στη σχέση τους με το παιδί, έστω και υποσυνείδητα. Ως αποτέλεσμα, εκδηλώνουν πιο έντονα την τρυφερότητα και την αγάπη τους στο μικρότερο μέλος της οικογένειας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα είναι να υπάρχουν ισορροπίες και το παιδί να μην γίνει ο «αντικαταστάστης» του συντρόφου που δεν μας καλύπτει. 
Κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων
Ένα επιπλέον θέμα που αξίζει να αναφερθεί είναι η πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων μέσω της στοματικής επαφής. Οι οργανισμοί των ενηλίκων είναι πολύ πιο ανθεκτικοί και εφοδιασμένοι με τα ανάλογα αντισώματα. Το παραπάνω κάνει τα περιστασιακά (και πολλές φορές όχι και τόσο!) φιλάκια στο στόμα με τον σύντροφό μας ακίνδυνα, πέρα από... ευχάριστα. Το ίδιο δεν ισχύει απαραίτητα με τα παιδιά. Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο, κ. Έλενα Γιουρούκου, η μετάδοση μικροβίων είναι σχεδόν σίγουρη όταν φιλάμε το παιδί στο στόμα. Είτε ένα απλό κρύωμα είτε κάθε είδους μικρόβια μεταφέρονται εκείνη την ώρα στον οργανισμό του παιδιού και αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να σκεφτούμε διπλά.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ξεχωριστή, όπως και η σχέση του γονιού με το παιδί, γι' αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την αγάπη και την τρυφερότητά μας και είναι στο χέρι μας να την εκφράζουμε καθημερινά, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

http://www.mama365.gr

on 12:16:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Είναι κακό να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα;

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.