loading...

Η χοληστερίνη φεύγει, οι ντομάτες έρχονται


Είναι κόκκινη, στρογγυλή, ζουμερή, λαμπερή και αρκετά δημοφιλής. Και τώρα μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε προβλήματα υγείας, ακόμη και έμφραγμα.  

Η παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, με ντομάτες σχεδόν σε όλες τις συνταγές, έχει συνδεθεί με λιγότερες αριθμητικά περιπτώσεις χρόνιας καρδιοπάθειας. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι όσοι τρώνε συχνά ντομάτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από αυτούς που δε συμπεριλαμβάνουν ντομάτες στο διαιτολόγιο τους. Γιατί; Διότι οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένη. Η λυκοπένη έχει αναγνωριστεί ως η ουσία που βοηθά στα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά της ντομάτας, σε πολλές περιπτώσεις καθώς και έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ντομάτας εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης LDL, που είναι ο «κακός» της υπόθεσης. Οξειδωμένη χοληστερόλη είναι το αρχικό στάδιο που οδηγεί στο σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και κατά συνέπεια έμφραγμα.

Τι είναι η Λυκοπένη και πώς βοηθά στην πρόληψη καρδιοπαθειών μας αναλύει η  Emilia Klapp
Λυκοπένη είναι η κόκκινη χρωστική ουσία που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, ροζ grapefruitκαι κόκκινη πιπεριάΚυρίως όμως το βρίσκουμε σε ντομάτες. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η λυκοπένη εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης LDL. Η λυκοπένη μπορεί επίσης να μειώσει το ποσοστό της χοληστερόλης στο αίμα. Σύμφωνα με μια έρευνα, διάρκειας τριών μηνών, 60 άντρες έτρωγαν 60 milligrams λυκοπένης ημερησίως – αντίστοιχο του οποίου βρίσκεται σε ένα κιλό ντομάτες. Στο τέλος της θεραπείας, τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της χοληστερόλης LDL στο αίμα κατά 14%. 
Πώς να αυξήσετε την απορροφητικότητα της λυκοπένης
Σημαντικός παράγοντας στην έρευνα για τη λυκοπένη είναι η απορροφητικότητα της από τα κύτταρα.
Οι ιστοί μας πρέπει να «καταπιούν» τη λυκοπένη από το φαγητό που τρώμε και να τη βάλουν στα κύτταρα μας πριν φανεί σε κάτι χρήσιμη.
Έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα της λυκοπένης στους ιστούς των οργάνων είναι καλύτερη ένδειξη για πρόληψη ασθενειών από το ποσοστό της λυκοπένης που καταναλώνουμε με το φαγητό.
Άτομα τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης λυκοπένης στους ιστούς έχουν μικρότερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα από αυτούς που έχουν χαμηλά ποσοστά. 

Μαγειρεύοντας με τη λυκοπένη ως κύριο συστατικό
1. Ζεστάνετε τις ντομάτες. Η θερμότητα αλλάζει τη χημική σύσταση της λυκοπένης και την κάνει πανέτοιμη για να την καταπιούν τα κύτταρα μας. Φτιάξτε για παράδειγμα, σάλτσα ντομάταςντοματοπολτό ή ντοματόσουπα.
2. Τρώτε φρέσκια ντομάτα με λίπη όπως λάδι ελιάς.
3. Πείτε ναι σε προϊόντα που περιέχουν λυκοπένη με άλλα αντιοξειδωτικά.
Δοκιμάστε ντομάτες με άλλα λαχανικά όπως σε σαλάτες, ή ένα κομμάτι φρούτο για επιδόρπιο. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ως σάλτσα και θα έχετε τον τέλειο συνδυασμό λυκοπένης και αντιοξειδωτικών.  

7 Τρόποι να βάλετε περισσότερες ντομάτες στη διατροφή σας
Να έχετε πάντα ντομάτες στο σπίτι σας. Οι έντονες, κόκκινες, ζουμερές ντομάτες έχουν περισσότερη λυκοπένη από τις πράσινες και τις κίτρινες.
• Πάντα να βάζετε ντομάτα στη σαλάτα σας. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι ως σάλτσα.
• Τρίψτε μισή ντομάτα στο ψωμί που τρώτε με το φαγητό σας.
• Φροντίστε να έχετε πάντα ντοματοπολτό στο σπίτι. Είναι πολύ βολικό όταν θέλετε να φτιάξετε σούπες και σάλτσες.
• Όποτε μπορείτε να ψωνίζετε από τη λαϊκή φρέσκες, ντόπιες ελληνικές ντομάτες. Όλοι οι άλλοι λένε ότι είναι οι καλύτερες. Γιατί όχι κι εμείς; 

http://www.gourmed.gr

on 10:55:00 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Η χοληστερίνη φεύγει, οι ντομάτες έρχονται

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.