loading...

Οι τέσσερις ημέρες που έκαναν πιο φωτεινό το καλοκαίρι


Περίπου 115.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά τη διάρκεια του τετραημέρου εκδηλώσεων που άρχισε την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Παρακολούθησαν συναυλίες, εκθέσεις, περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις, συζητήσεις, ξεναγήσεις στα εντυπωσιακά νέα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, περπάτησαν στο πάρκο και κατά μήκος του υδάτινου καναλιού, χάρηκαν ένα έργο πνοής, πραγματικά σημαντικό, που θα αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά του τα επόμενα χρόνια.

ΕΤΙΚΕΤΕ«Και μετά θα αρχίσει η διαδικασία παράδοσής του στο Δημόσιο...» Σ’ αυτήν τη φράση, ακούστηκε από το κοινό ένα επιφώνημα που είχε κάτι από αγωνία και αποδοκιμασία, αλλά ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έσπευσε να καθησυχάσει τους χιλιάδες θεατές οι οποίοι περίμεναν να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος προχθές το βράδυ.
«Και μετά θα αρχίσει η διαδικασία παράδοσής του στο Δημόσιο...» Σ’ αυτήν τη φράση, ακούστηκε από το κοινό ένα επιφώνημα που είχε κάτι από αγωνία και αποδοκιμασία, αλλά ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έσπευσε να καθησυχάσει τους χιλιάδες θεατές οι οποίοι περίμεναν να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος προχθές το βράδυ

Ο κ. Δρακόπουλος, στη σύντομη ομιλία του από σκηνής, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα, την παράδοση του έργου από την κατασκευαστική κοινοπραξία στο Ιδρυμα, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, και μετά τη μετάβαση της διαχείρισης του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο: «Το έργο είστε εσείς», είπε στο κοινό, «εσείς έχετε τη δύναμη να το κρατήσετε ζωντανό. Σας ανήκει. Αγκαλιάστε το, στηρίξτε το, κι εμείς θα είμαστε από κοντά».


Εν συνεχεία ευχαρίστησε πολλούς από τους ανθρώπους οι οποίοι έβαλαν την ψυχή τους ώστε να γίνει πραγματικότητα, ξεκινώντας φυσικά από τον Ρέντσο Πιάνο –«έναν σπουδαίο αρχιτέκτονα και λάτρη της Ελλάδας», όπως είπε– και, στο τέλος, δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος που το βασικό στοίχημα των ανθρώπων του ΚΠΙΣΝ έχει κερδηθεί. Και αυτό δεν είναι άλλο από την προσέλευση του κόσμου. Περίπου 115.000 άνθρωποι πέρασαν από το ΚΠΙΣΝ στο τετραήμερο εκδηλώσεων που άρχισε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Παρακολούθησαν συναυλίες, εκθέσεις, περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις, συζητήσεις, ξεναγήσεις στα νέα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Ξεχώρισαν η συναυλία της Λόρι Αντερσον και η πρώτη εμφάνιση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα έργα του Γιάννη Χρήστου «Ο πιανίστας» και «Η κυρία με τη στρυχνίνη». Στην κατάμεστη αίθουσα –και με τη φάλαινα-εγκατάσταση του Αλέξανδρου Ψυχούλη να μαγνητίζει τα βλέμματα– η νεοσύστατη Σκηνή της Λυρικής, στην οποία ο Γιώργος Κουμεντάκης έχει το γενικό πρόσταγμα, έδωσε μια πρόγευση από το μέλλον (της) στο ΚΠΙΣΝ.

Η ανθρωπογεωγραφία του τετραημέρου στο Φαληρικό Δέλτα και, κυρίως, η συμπεριφορά του κόσμου και η διάθεσή του θύμιζαν κάτι από το φωτεινό καλοκαίρι του 2004. Το κοινό, από πιτσιρίκια μέχρι ηλικιωμένους, έσπευσε να θαυμάσει ένα έργο πραγματικά σημαντικό, στεκόταν με δέος μπροστά στα κτίρια, περπατούσε στο πάρκο με τα εκατοντάδες δέντρα, βότανα και μυρωδικά, αλλά και κατά μήκος του υδάτινου καναλιού, και πολλοί έμεναν στον χώρο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι σέλφι έσπασαν κάθε ρεκόρ και τα social media πλημμύρισαν φωτογραφίες σχεδόν από κάθε σημείο του ΚΠΙΣΝ.

Αν πρέπει να σταθούμε σε μία αδυναμία που ανέδειξε αυτό το τετραήμερο, είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ενα πρόβλημα που δεν αφορά τη δωρεά του ΚΠΙΣΝ, αλλά αποτελεί επιτακτικό αίτημα για το οποίο πρέπει να βρουν λύση τα αρμόδια υπουργεία.

on 10:49:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Οι τέσσερις ημέρες που έκαναν πιο φωτεινό το καλοκαίρι

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.