loading...

Παγκόσμια ημέρα γονιμότητας: Παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τη γονιμότητα.


Κάθε χρόνο στις 15η Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT). Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.

  • Σε όλο τον κόσμο, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στο να κάνουν παιδί.
  • Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δυστυχώς δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, μόνο το 42% και ακόμα λιγότερο ποσοστό όπως υπολογίζεται θα ξεκινήσει θεραπευτική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.
  • Μόνο το 6% βρίσκει την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.
Για όλους αυτούς τους λόγους, άρχισαν οι ειδικοί στα θέματα αναπαραγωγής να συσπειρώνονται και να προσπαθούν να ενημερώσουν τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί αλλά αδυνατούν λόγω της υπογονιμότητας για το τι μπορούν να κάνουν και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η ανεξάρτητη αυτή διεθνής πρωτοβουλία, ονομάστηκε ACT και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με την ίδρυση κατά τόπους παραρτημάτων.
Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως τα υπογόνιμα ζευγάρια φτάνουν περίπου τις 300.000. Έτσι, καταξιωμένοι επιστήμονες δημιούργησαν την ACT HELLAS, για να δώσουν υπεύθυνη ενημέρωση και οδηγίες για τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας όχι μόνο στα ενδιαφερόμενα ζευγάρια αλλά και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Η Ελλάδα είναι η 20η χώρα στο κόσμο που συμμετέχει στη δράση της ACT International.
Πέρασαν περίπου 40 χρόνια από το πρώτο "παιδί του σωλήνα", ένα υγιέστατο κοριτσάκι, η Λουίζα, βάρους 2.600 γρ., που γεννήθηκε στο νοσοκομείο Όλνταμ της Αγγλίας, στις 25 Ιουλίου 1978, υπό την επίβλεψη του δόκτορος Στέπτοου. Μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σ' όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Στην Ελλάδα, το πρώτο παιδί με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1982, με καισαρική τομή, η Χριστίνα, όπου ήταν το 13ο παιδί του σωλήνα παγκοσμίως. Ο δρ. Στέπτοου, παρευρέθηκε και σε αυτό τον τοκετό.
Στην Κύπρο
1 στα 6 ζευγάρια υπολογίζεται πως καταφεύγει σε εξωσωματική, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, Έρευνα Περιγεννητικής Υγείας, (2007), προέκυψε ότι: στις πολύδυμες κυήσεις παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά διενέργειας θεραπείας γονιμότητας (σε μονές κυήσεις έγινε θεραπεία σε ποσοστό μόλις 4,9%, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 52,9% και 100% στις περιπτώσεις δίδυμης και τρίδυμης κύησης αντίστοιχα).
Σήμερα…
Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τις γεννήσεις κατά 30%. Αυτό είναι κατανοητό μέχρι ένα σημείο, καθώς η κάθε γυναίκα που δυσκολεύεται οικονομικά σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης ενός μωρού, χωρίς την κατάλληλη οικονομική στήριξη. Αρκετές είναι εκείνες που ενώ θα ήθελαν να τεκνοποιήσουν καταφεύγουν στην έκτρωση για τον παραπάνω λόγο.
Ένας δεύτερος λόγος βέβαια είναι η υπογονιμότητα, εφόσον η γυναίκα σήμερα κοιτάζει πρώτα την καριέρα της και μετά το ενδεχόμενο οικογένειας. Αποτέλεσμα τα χρόνια να περνούν και να έρχεται αντιμέτωπη με τον ηλικιακό παράγοντα που είναι και ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους υπογονιμότητας στην εποχή μας.
Πότε ένα ζευγάρι λέγεται υπογόνιμο;
Όταν το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει ενώ έχει συχνές σεξουαλικές επαφές σε διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου και δεν παίρνει προφυλάξεις, θεωρείται υπογόνιμο.
Μπορεί να είναι και ο άνδρας υπογόνιμος;
Σύμφωνα με έρευνες, υποστηρίζεται ότι περίπου το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να τεκνοποιήσουν, παρά τις τεταμένες τους προσπάθειες. Ένας παράγοντας είναι η γυναικεία υπογονιμότητα που θα εξετάσουμε παρακάτω, άλλος ένας όμως είναι και η ανδρική υπογονιμότητα, που είναι υπεύθυνη για τις μισές σχεδόν περιπτώσεις. Ένας άνδρας λοιπόν, μπορεί να είναι υπογόνιμος λόγω:
  • ασθένειες,
  • χρόνιων προβλημάτων υγείας,
  • τραυματισμών,
  • τρόπου ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, …)
Στα μισά περίπου από τα ζευγάρια αυτά, η μη επίτευξη σύλληψης σχετίζεται με την Αυτή η κατάσταση μπορεί να βλάψει ψυχολογικά όχι μόνο τη γυναίκα αλλά και το ζευγάρι, καθώς αισθάνεται ανίκανο να μεγαλώσει την οικογένειά του, προσθέτοντας ένα ακόμα μέλος σε αυτή.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Μερικοί είναι πέρα από τον έλεγχό της, καθώς έχουν σχέση με ιατρικές παθήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που βλάπτουν τη γονιμότητά της, τους οποίους η ίδια η γυναίκα μπορεί να τους επηρεάζει με τις δικές της συνήθειες και συμπεριφορές.
Στους οργανικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα ανήκουν οι:
  • διαταραχές της ωορρηξίας,
  • βλάβες στις σάλπιγγες,
  • ενδομητρίωση
  • διάφορες ανωμαλίες της μήτρας
  • σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη γονιμότητα της γυναίκας εφόσον βλάπτουν τις σάλπιγγες. Για παράδειγμα, μόλυνση από βακτήρια, χλαμύδια ή γονόρροια μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και στειρότητα. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμα πιο σημαντική η χρήση προφυλακτικού, καθώς μειώνει τις πιθανότητες προσβολής σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων, που είναι υπεύθυνες για δυσλειτουργίες γονιμότητας.
Οι υπόλοιποι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα της γυναίκας ποικίλλουν και θα λέγαμε πως εξαρτώνται από την ίδια τη γυναίκα και τις καθημερινές συνθήκες στη ζωή της.
Σημαντική είναι η ηλικία, καθώς όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβει. Στις μέρες μας ειδικά όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδί, κάτι που δεν βοηθά στη πιθανότητα σύλληψης και τεκνοποίησης.
Όσο και αν θεωρείται από ορισμένες γυναίκες υπερβολή, η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας επίδρασηςτης γονιμότητας. Συγκεκριμένα, το σωματικό βάρος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, αφού είτε η παχυσαρκία, είτε το χαμηλό βάρος σώματος, επηρεάζουν τη παραγωγή των ορμονών, οιστρογόνων, παρεμποδίζοντας την κανονική ωορρηξία.
Επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα αναπαραγωγής έχουν το κάπνισμα, που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση των ωοθηκών, μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων, ακόμη και σε καταστροφή ή γενετικές ανωμαλίες των ωαρίων.
Το αλκοόλ όπου σε υπερβολική ποσότητα αυξάνει το κίνδυνο για διαταραχές της ωορρηξίας αλλά και σε μικρότερη κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη.
Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με βλάβες στις σάλπιγγες και αυξημένο κίνδυνο για ενδομητρίωση. Ένα φλυτζάνι, ανάλογα με το είδος του καφέ, μπορεί να περιέχει 50 έως 150mg καφεΐνης.
Το χρόνιο αλλά και το ήπιο στρες μπορεί να παρεμποδίσει τη δυνατότητα σύλληψης, καθώς προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία της ωορρηξίας. Παρά τους γρήγορους ρυθμούς της σημερινής εποχής και τις υποχρεώσεις, είναι σημαντικό, όταν μία γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδί, να προσπαθεί να βρίσκει τρόπους καλύτερης διαχείρισης του στρες.
Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στη παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης και να καταστείλει την ωορρηξία. Όσο και αν μας αρέσει το καλογυμνασμένο σώμα, η αερόβια άσκηση χρειάζεται μέτρο. Μάλιστα προτείνεται οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να μην ξεπερνούν τις 7 ώρες αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.
Τέλος, η συμβολή του γιατρού είναι καθοριστικής σημασίας. Η γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος χρειάζεται να κάνει όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις που συστήνει ο γιατρός, καθώς και να συζητά μαζί του τις ανησυχίες της. Ο γυναικολόγος της, πρέπει να τη συμβουλεύει για τον υγιεινό τρόπο ζωής που χρειάζεται να ακολουθήσει και πως μπορεί να το κάνει αυτό, έτσι ώστε να αυξήσει τις δυνατότητές της να συλλάβεικαι να αποκτήσει ένα υγιές παιδί.
Μαρίνα Μόσχα

on 12:38:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Παγκόσμια ημέρα γονιμότητας: Παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τη γονιμότητα.

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.