loading...

Φτιάξτε υπέροχο γλυκό κουταλιού Φράουλα!


Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. δήμαρχο Στυρέων
Η φράουλα είναι ένα υπέροχο αλλά ευαίσθητο φρούτο. Δίνει τέλειες μαρμελάδες και γίνεται καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού. 

Δίνω εδώ δυο τρόπους παρασκευής του γλυκού κουταλιού, τον παραδοσιακό όπου το φρούτο βράζει μέσα στο σιρόπι του αλλά και άλλον έναν, πιο "ψαγμένο" όπου οι φράουλες καραμελώνουν μοναδικά και συνδυάζονται με πολλά επιδόρπια .......
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν με τις υπέροχες φράουλες !!!



Παραδοσιακός τρόπος παρασκευής

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φράουλες γλυκιές αλλά σφιχτές
700 - 800 γραμ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσανάκια τους και δεν πιέζουμε τα φρούτα για να μη μας λιώσουν, αφήνοντάς τα ολόκληρα.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και αμέσως μόλις αρχίσει αρχίσει να δένει ελαφρά το σιρόπι ρίχνουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Ξαφρίζουμε συνεχώς για να μη σκουρύνει το σιρόπι τους και να είναι διαυγές.
Αφού μαλακώσουν οι φράουλες παρατηρούμε αν έχει δέσει το σιρόπι ελέγχοντας με το γνωστό τρόπο της σταγόνας σε ένα καθαρό πιατάκι. Αν η σταγόνα σταθεί στο πιατάκι το σιρόπι μας είναι έτοιμο. Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τις αφήνουμε να πάρουν ακόμα μια βράση και τις κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το γλυκό μας είναι έτοιμο. 
Αν χρειάζεται κι άλλο δέσιμο βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τις φράουλες σε ένα μπωλ για να μη λιώσουν και συνεχίζουμε το βράσιμο του σιροπιού και κατόπιν ρίχνουμε μέσα τις φράουλες, το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε όπως προηγουμένως είπαμε.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο. 
Διατηρείται πολύ !!!

Και ο πιο ... "ψαγμένος" τρόπος 

Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τις φράουλες ως συνήθως προσέχοντας πάντα να μη χαλάσει το σχήμα τους τις απλώνουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα. Ετσι οι φράουλες βγάζουν το χυμό τους που θα γίνει και το φυσικό τους σιρόπι.
Οπως είναι, μόνο με το χυμό τους και χωρίς να προσθέσουμε άλλο νερό, τις μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και τις βάζουμε στη φωτιά με προσοχή για να μη μας λιώσουν. 
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει και πριν βράσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά για αρκετές ώρες σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα.
Οσο περισσότερο αφήσουμε τις φράουλες να κρυώσουν τόσο καλύτερα γίνεται η χημική διεργασία της ζάχαρης με το φρούτο. Μπορούμε να περιμένουμε από 10-12 ώρες. 
Οταν συμπληρωθεί ο χρόνος αναμονής βγάζουμε προσεκτικά τις φράουλες και βάζουμε το ζουμί τους να βράσει μέχρι δέσει σε σιρόπι προσθέτοντας το χυμό λεμονιού. Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν και μια φλούδα από λεμόνι (σε κορδέλα η φλούδα και μόνο το κίτρινο). 
Οταν το σιρόπι δέσει προσθέτουμε τις φράουλες στο καυτό σιρόπι προσεκτικά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα.    
Βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βαζάκια όσο είναι ακόμα καυτό και τα αναποδογυρίζουμε για να κάνουν κενό αέρος.
Αυτά τα βαζάκια μόλις ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία !!!



on 4:40:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Φτιάξτε υπέροχο γλυκό κουταλιού Φράουλα!

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.