«Χρυσά» πληρώνουμε παρά την επταετή κρίση και λιτότητα, μια σειρά από βασικά προϊόντα διατροφής, μεταξύ των οποίων ελιές και ψάρια που διαθέτουμε εν αφθονία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, στη δεύτερη θέση της λίστας με τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αβγά βρίσκεται η Ελλάδα το 2015. Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο είναι στην Ελλάδα και οι τιμές στο ψωμί, τα δημητριακά και άλλα τρόφιμα, καθώς και στα αλκοολούχα ποτά.
Με το διαθέσιμο εισόδημα να έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 25% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης είναι υψηλότερες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Τα γαλακτοκομικά και τα αβγά στην Ελλάδα είναι ακριβότερα κατά 31% από τον μέσο κοινοτικό όρο. Επίσης, οι τιμές στη χώρας είναι κατά 14% είναι υψηλότερες στο ψωμί και τα δημητριακά, ενώ τα αλκοολούχα ποτά είναι ακριβότερα κατά 17%.
Φθηνότερα πάντως από τον κοινοτικό μέσο όρο είναι τα κρέατα, κατά 12%, και φρούτα και τα λαχανικά κατά 17%, αλλά και ο καπνός κατά 24%.
Στα ψάρια, η Ελλάδα είναι κατά 13% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και μάλιστα είναι η τέταρτη ακριβότερη ύστερα από χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία.
Επίσης, η Ελλάδα, ελαιοπαραγωγός χώρα, και με εγχώριες μονάδες παραγωγής βουτύρου και μαργαρινών, είναι ακριβότερη κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο στην κατηγορία των ελαίων και λιπών.
Μάλιστα, είναι η όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» και η ακριβότερη μεταξύ των ελαιοπαραγωγών χωρών της ΕΕ. Στα αναψυκτικά η Ελλάδα είναι 8% ακριβότερη, επίδοση που την καθιστά όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» στην κατηγορία αυτή προϊόντων.
Η χώρα μας πάντως δεν συγκαταλέγεται στις τρεις φθηνότερες χώρες σε καμία κατηγορία αγαθών ανάμεσα σε 28 ώρες.
Τα πιο ακριβά αλκοολούχα ποτά πωλούνται στην Ιρλανδία, ενώ οι καπνιστές θα βρουν τα ακριβότερα τσιγάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Βάσει των στοιχείων οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Δανία, φθάνοντας στο 145% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ακολούθησαν Σουηδία (124%), Αυστρία (120%), Ιρλανδία και Φιλανδία (119%) και Λουξεμβούργο.
Όσο για τις φθηνότερες χώρες σε αυτές περιλαμβάνονται Πολωνία (63%), Ρουμανία (64%), Βουλγαρία (70%), Λιθουανία (78%), Δημοκρατία της Τσεχίας και Ουγγαρία (79%).