ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η μανία, δε, με την οποία προχωρά σε εκκαθαρίσεις έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη το «πραξικόπημα» Ερντογάν, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους συμμάχους της Αγκυρας.
Οι εντονότερες αντιδράσεις προέρχονται από την ΕΕ, καθότι η Τουρκία είναι κράτος που ακολουθεί ενταξιακή πορεία και οι δύο πλευρές βρίσκονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις συλλήψεις χιλιάδων δικαστικών μέσα σε λίγες ώρες. «Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί», δήλωσε.
«Ετοιμοι οι κατάλογοι»
«Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμοι και προς χρήση σε κάποιο στάδιο. Ανησυχώ πολύ, είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχαν φόβοι στις Βρυξέλλες για το πώς θα εκμεταλλευθεί ο Τούρκος πρόεδρος το πραξικόπημα προς όφελός του, εις βάρος του κράτους δικαίου. Ιδιαίτερα, δε, η αποστροφή του Ερντογάν περί επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες θορύβησε τις Βρυξέλλες αλλά και τις λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν συνεχίζει με αμείωτη ένταση το μπαράζ εκκαθαρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το δικαστικό σώμα με σκληρότητα που σοκάρει
|
Μάλιστα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία από κοινού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, να σεβαστεί τα συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα και ζήτησαν «την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης».
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες γι' αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», προσέθεσε η Μογκερίνι σε μια δήλωση που απέχει προφανώς πολύ από την άνευ όρων στήριξη που θα ήθελε να αποσπάσει ο Ερντογάν ως... επιζήσας πραξικοπήματος.
Φ. Μογκερίνι
«Οπως ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε την τραγική νύχτα (της απόπειρας πραξικοπήματος) ότι οι δημοκρατικοί και νόμιμοι θεσμοί πρέπει να προστατευθούν, σήμερα λέμε -μαζί με τους υπουργούς- ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος δικαίου και το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών στη χώρα δεν έχει καμία σημασία. Αντιθέτως πρέπει να προστατευθεί για χάρη της ίδιας της χώρας. Επομένως θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα γι' αυτό», τόνισε η Μογκερίνι.
Αργότερα έκανε ακόμη σκληρότερες δηλώσεις, καθώς σε ερώτηση κατά πόσο η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής χώρα», απάντησε πως προς το παρόν η ΕΕ έχει βάλει όλες τις δυνάμεις της για τη σταθεροποίηση της χώρας. «Θεωρούμε ακόμη την Τουρκία ως φίλη χώρα προς την ΕΕ. Αλλά όταν λέμε προστασία δημοκρατικών θεσμών, δεν εννοούμε μόνο τον πρόεδρο, ούτε μόνο τον πρωθυπουργό, αλλά και το Κοινοβούλιο... Η Τουρκία πρέπει να δεχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, από εκείνη εξαρτάται αν θέλει ακόμη να είναι υπό ένταξη χώρα».
Αξιωματικοί με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού αναγκάζονται να πουν το ονομά τους στην κάμερα
|
Σε ανάλογους τόνους ήταν και η ανακοίνωση των 28 ΥΠΕΞ. «Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και το δικαίωμα όλων σε μια δίκαιη δίκη, που θα συνάδει πλήρως με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Πρωτοκόλλου 13 περί κατάργησης της θανατικής ποινής.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής είναι απαραίτητο στοιχείο του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Η Ανγκελα Μέρκελ, δε, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, του ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία αντιτίθεται κατηγορηματικά στην επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ νωρίτερα τόσο ο εκπρόσωπός της όσο και κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους πως θα υπάρξει διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν ισχύσει η προειδοποίηση Ερντογάν.
Μήνυμα
Στο μεταξύ, ακόμη και η συμμετοχή της Τουρκίας θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω, έστω εν είδει απειλής. Ο Τζον Κέρι φέρεται να είχε πει ότι η ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο στην περίπτωση που η Αγκυρα σταματήσει να σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες για τους υπευθύνους του πραξικοπήματος.
Τελικά εκπρόσωπός του προσπάθησε να το «στρογγυλέψει», λέγοντας ότι δεν κινδυνεύει η συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει εξονυχιστικά την Αγκυρα. Το μήνυμα, πάντως, προς το προεδρικό παλάτι εστάλη...
Μαρία Αδαμίδου