Στο Λαύκο, η παράδοση χτυπάει μυστικές χορδές και η γευστική εμπειρία μαζί με τη φιλοξενία ανεβάζουν τον πήχη. Ένα Σαββατοκύριακο στον ολοκαίνουργιο ξενώνα «Fyloma» μας αποκάλυψε μικρά μυστικά αυτού του χωριού στο Νότιο Πήλιο, που συνεχίζει να ακτινοβολεί αυθεντικότητα.
Στο Λαύκο ξανά και ξανά. Όταν είχα πρωταξιδέψει, πριν από επτά περίπου χρόνια, στο Λαύκο, συνηθισμένη από τα χωριά στα πιο τουριστικά σημεία του Πηλίου, δεν πίστευα ότι ακόμη υπήρχαν σ’ αυτό το πανέμορφο βουνό χωριά, που μοιάζουν ξεχασμένα από την απότομη ανάπτυξη και παραδομένα στη γλυκιά αύρα μιας άλλης, όμορφης Ελλάδας. Όλα φαίνονταν ν’ ακολουθούν πιο χαλαρούς ρυθμούς στο Λαύκο, χωρίς ξενοδοχεία-υπερπαραγωγές και μπαρ με ηχεία πύργους που σε ξεκουφαίνουν.
Γύρω από τη μεγάλη σκιερή πλατεία-από τις τρεις ωραιότερες του Πηλίου- ζει μια κοινωνία ανθρώπων που αγαπά το χωριό και διατηρεί την οικιστική του παράδοση. Στο καφενείο του Μανώλη Φορλίδα, που στέκει όρθιο από το 1785 και κάποια εποχή λειτούργησε ως πανδοχείο- λέγεται ότι εκεί διανυκτέρευσε και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης-στα σπίτια, στις εκκλησίες, οι λαξευμένες πέτρες διατηρούν κάτι από την παράδοση και από τη μεγάλη τέχνη των παλιών μαστόρων.
Ένα όμορφο «Fyloma»
Θέα από το «Fyloma»
Ο ξενώνας «Fyloma», πανέμορφος χτισμένος με πέτρα, ξύλο και σίδερο αποπνέει αίσθηση φιλοξενίας γιατί έχει την προσωπική σφραγίδα της Άρτεμις. Μηχανικός η ίδια στο επάγγελμα, λάτρης των μαστορεμάτων και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μετέτρεψε το εξοχικό της σπίτι του 19ου αιώνα σε παραδοσιακό ξενώνα με προσωπικότητα, από αυτούς που θα θέλαμε να βλέπαμε συχνότερα στα ορεινά της Ελλάδας.
Έχουν διατηρηθεί τα ξύλινα πρέκια και οι ξυλοδεσιές, ενώ στην οροφή δεσπόζουν τα παλιά ξύλινα δοκάρια και οι τάβλες. Κάνοντας μικρές, έξυπνες τροποποιήσεις στο ισόγειο έχει αυτονομήσει, με ένα τρόπο, την κουζίνα με τον παλιό ξυλόφουρνο και τον οντά με το τζάκι από τα πέντε δωμάτια. Και το κυριότερο, τα έχει κάνει να συνδέονται με την πανέμορφη αυλή που σκεπάζεται από ένα πλούσιο «φύλωμμα» ( εξού και το όνομα του ξενώνα ).
Στην όμορφη αυλή του «Fyloma»
Στη σκιερή αυλή απόλαυσα το υπέροχο χειροποίητο πρωινό που ήταν φτιαγμένο με την προσωπική φροντίδα της νεαρής και πάντα χαμογελαστής Ανθούλας, που είναι και η ψυχή του ξενώνα. Η ομελέτα με τα χόρτα βασισμένη σε παραδοσιακή συνταγή, οι μαρμελάδες, το ζυμωτό ψωμί, τα φρέσκα φρούτα εποχής, τα κέϊκ και οι πίτες που φτιάχνει χρησιμοποιώντας τη ζύμη μιας άλλης χρυσοχέρας Πηλιορείτισσας, της κυρίας Ελένης, αποδεικνύουν πως το μεράκι περισσεύει. Η αίσθηση που αποπνέει ο ξενώνας είναι οικογενειακή και παρεΐστικη.
Τα πέντε δωμάτιά του ποικίλλουν σε μέγεθος και θέα, έχουν όλες τις ανέσεις είναι ατμοσφαιρικά, με ιδιαίτερο χρώμα το καθένα και ορισμένα παλιά στοιχεία που δίνουν παραδοσιακό ύφος. Ένα από τα ατού των δωματίων που βρίσκονται στον πρώτο όροφο αλλά και στο δεύτερο είναι η θέα από τη βεράντα, η οποία μοιάζει να αιωρείται απέναντι από τον Παγασητικό κόλπο, καθώς τίποτε δεν παρεμβάλλεται.
Ένα χωριό στα χέρια των νέων
Το κτίριο του 19ου αιώνα έχει αναπαλαιωθεί σύμφωνα με τις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής
Σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας, όπου τα χωριά μαραζώνουν από την έλλειψη νεολαίας, στο Λαύκο μια ομάδα νέων ανθρώπων που οι περισσότεροι είναι μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δράση» διοχετεύει όλη τη δημιουργική της ενέργεια στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσικής ομορφιάς του τόπου.
Η Ανθούλα Ευαγγελίδη είναι ένα από τα δραστήρια μέλη και φιλοδοξεί να μπει η περιοχή τους στο επίκεντρο του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος όπως και ο Γιάννης Δροσίτης, πρόεδρος του συλλόγου και φούρναρης του μοναδικού ξυλόφουρνου του χωριού. Κανείς δεν φεύγει αν δεν δοκιμάσει το λαυκιώτικο ψωμί που το φτιάχνει ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή και τεχνική έχοντας, πολλές φορές, στο πλάι του τον άνθρωπο που του έμαθε τι θα πει μεράκι, τον πατέρα του.
Αγαπά τόσο πολύ αυτό που κάνει που είναι πάντα πρόθυμος να σας δείξει βήμα προς βήμα τον τρόπο προετοιμασίας και ψησίματος αρκεί να είσαστε διατεθειμένοι να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί και να αφιερώσετε χρόνο. Θα μπορούσατε ν’ αφήσετε στη τύχη, περπατώντας στα καλντερίμια του χωριού, την ανακάλυψη του όμορφου μαγαζιού της Ζωής Κρίκα με τα χειροποίητα αρωματικά σαπούνια, τις κεραλοιφές αλλά και το ευεργετικό βαλσαμέλαιο αλλά καλό είναι να της τηλεφωνήσετε για το εντοπίσετε ( 6976 607569 ).
Η παράδοση έχει συνέχεια στο Λαύκο και εμπλουτίζεται με νέες ιδέες και δημιουργική διάθεση και, στα εστιατόρια του χωριού. Δοκιμάσαμε κάποιες από τις σπεσιαλιτέ των εστιατοριών που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού, την πλατεία και σας προτείνουμε.
Τα μενού έχουν γκάμα γεύσεων για όλα τα γούστα και οι κρεατοφάγοι δεν πρέπει να χάσουν το γκιούλμπασι του Πήγασου ( 24230/65338 ) φτιαγμένο στη λαδόκολλα με μοσχάρι, αρνί, χοιρινό και κεφαλογραβιέρα ή τα ζουμερά χοιρινά φιλετάκια και τη σπαλομπριζόλα χωρίς κόκκαλο στη μυστική συνταγή του κυρίου Αλέκου. Πλούσιο σε ντομάτα ήταν το σπετσοφάι του και σε ξηροκάρπια ο μπακλαβάς του.
Η Κατερίνα στο εστιατόριο Δροσιά ( 24230/65078 ) βάζει όλη την τέχνη της στις μελιτζάνες με κιμά, ντομάτα, τυρί, στη μανιταρόπιτα και στη φουρνιστή ρεβιθάδα με ντοματούλα και δάφνη. Αν την ημέρα που θα πάτε έχει κεφτεδάκια με δυόσμο και πάπρικα ή μοσχαρίσια μπιφτέκια με κόλιανδρο μην αφήσετε έξω από τις επιλογές.
Η Μάγδα ( 6988620147 ) πειραματίζεται με τα πιάτα στο καφέ-εστιατόριο της. Δεν θα ξεχάσουμε τους κολοκυθανθούς με αυγό και τυρί, την κοκκινιστή γίδα με κολοκύθι και κάτι που δεν είχαμε ξανά δοκιμάσει αγγουράκι τηγανιτό, σούπερ μεζές για τσιπουράκι.
Η Αφροδίτη ( 24230/65362 ) είναι διάσημη για τα γλυκά της από μήλο φιρίκι και περγαμόντο μέχρι ντοματάκι, ακτινίδιο και γαλατομπούρεκο. Φέρνει όμως την εκλεπτυσμένη Ελλάδα στο πιάτο, με συνταγές όπως τα χοιρινό κότσι με μπύρα συνοδευμένο με κυπριακή πατάτα. Θεσπέσια ήταν επίσης η μελιτζανοσαλάτα κομμένη σε κομματάκια, η τυροκουλούρα και το κουνελάκι στιφάδο με κρεμμυδάκι ξερό, σαλτσούλα και μπαχαρικά, που είναι μάλιστα παραδοσιακό πιάτο του Λαύκου.
Αιγαίο VS Παγασητικός
Αιγαίο πέλαγος είναι οι καταπράσινες πλαγιές που ακουμπούν στην παραλία, αλλά όχι μόνο. Αιγαίο είναι και η δύση του ήλιου από τις παραλίες Μικρό, Πάλτση, Μελανί, ο έναστρος ουρανός από τα Ποτιστικά την βασίλισσα της περιοχής με μια αμμουδιά ενός χιλιομέτρου σκηνογραφημένη με πανύψηλα άγρια βράχια. Πάντα αξίζει μια βουτιά στο Καστρί και επιστρέφοντας το φαγητό στην Ταβέρνα Ελένη ( 6977097550 ) στις Αφειλιάνες, για να δοκιμάσετε το αχνιστό ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο αλλά και υπέροχα πιάτα από ζουμερό ψητό της κατσαρόλας και κατσικάκι μέχρι όσπρια, καγιανά, τυλιχτάρια μελιτζάνας, κουνέλι με δαμάσκηνα και cheesecake φτιαγμένα με μαεστρία και φαντασία.
Στον Παγασητικό κόλπο κάθε εξόρμησή στις παραλίες είναι κι ένα διαφορετικό «ταξίδι» ό,τι πρέπει για να ξεφύγεις από το καμίνι της πόλης και να δροσίζεσαι. Οι μαμάδες με τα πιτσιρίκια απλώνουν τις πετσέτες τους στη
Μηλίνα και το
Χόρτο κι αυτοί που αναζητούν περισσότεροι ησυχία στο
Πάου που προσεγγίζεται από την
Αργαλαστή, την παραλία
Μπελιάν και στον γραφικό όρμο της
Τζάστενης στο δρόμο προς το Τρίκερι. Ιδιαίτερα για τις οικογένειες ωραίος συνδυασμός θάλασσας- φαγητού είναι ο κόλπος του
Κατηγιώργη. Έχει αμμουδιά και ρηχά νερά και ψαροταβέρνες. Εμείς, δοκιμάσαμε στην
Αρετή (24230/71440 ) δοκιμάσαμε προσεγμένες γεύσεις –σε μεσογειακούς δρόμους–θαλασσινά μεζεδάκια και σωστά ψημένο φρέσκο ψάρι.
«Fyloma» 24230/65660, www.fyloma.com
http://www.athinorama.gr/