loading...

Ακυρες οι εκλογές στην Αυστρία


Μια δεύτερη ευκαιρία να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος χώρας-μέλους της Ε.Ε. θα έχει σύντομα ο Αυστριακός πολιτικός Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ηττήθηκε οριακά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον περασμένο μήνα, απέναντι στον υποψήφιο των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποδέχθηκε χθες την προσφυγή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας και ακύρωσε την εκλογή του Φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επρόκειτο να ορκιστεί πρόεδρος της χώρας στις 8 Ιουλίου. «Η ένσταση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας Χάινς- Κρίστιαν Στράχε εναντίον του αποτελέσματος της 22ας Μαΐου γίνεται δεκτή», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρτ Χόλτσινγκερ στις δηλώσεις του, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε υπερισχύσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών –όπου οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Kόμματος, κατατροπώθηκαν και έμειναν εκτός δεύτερου γύρου– χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου εμφανιζόταν και πάλι πρώτος, με μικρό προβάδισμα έναντι του Φαν ντερ Μπέλεν. Η εικόνα ανατράπηκε όταν καταμετρήθηκαν οι περί τις 700.000 επιστολικές ψήφοι, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί τελικά ότι ο υποψήφιος των Πρασίνων επικράτησε με οριακή διαφορά 30.863 ψήφων.

Στην ένσταση που κατέθεσε το Κόμμα της Ελευθερίας έκανε λόγο για σωρεία παρατυπιών και στις 117 περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αλλοίωσαν το αποτέλεσμα. Οι περισσότερες ενστάσεις αφορούν την πρόωρη καταμέτρηση ψήφων, απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών, από ανθρώπους που δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι για την καταμέτρηση. Αφού εξέτασε δεκάδες μάρτυρες, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ακύρωσης του αποτελέσματος. Οι νέες προεδρικές εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν σύντομα και να διεξαχθούν τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου.

Μία από τις αστάθμητες παραμέτρους που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα είναι η επίδραση του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Σε συμφωνία με την επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο Χόφερ χαιρέτισε την ετυμηγορία των Βρετανών και ζήτησε ανάλογο δημοψήφισμα για τη χώρα του. Παραμένει αβέβαιο, όμως, αν οι εξελίξεις στη Βρετανία δώσουν ώθηση στους Αυστριακούς ευρωσκεπτικιστές ή, αντίθετα, ενισχύσουν τον φόβο για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην προοπτική της εξόδου από την Ε.Ε.

Το αξίωμα του προέδρου είναι κατά βάση συμβολικό στην Αυστρία, όπου η εκτελεστική εξουσία συγκεντρώνεται κυρίως στην κυβέρνηση και στον καγκελάριο. Ενδεχόμενη επικράτηση του Χόφερ, όμως, μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική της αυστριακής Ακροδεξιάς στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν το αργότερο εντός του 2018.

http://www.kathimerini.gr/

on 10:47:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ακυρες οι εκλογές στην Αυστρία

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.