Το ενδεχόμενο να «επιστρέψει» το ΙΚΑ της Ρόδου, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια στο δικό του κτίριο, εξετάζει τώρα η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, όπως προκύπτει από τις επαφές και τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κο Δημήτρη Γάκη.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, σε ερώτησή του προς τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Δ. Καλαματιανό, αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ στη Ρόδο.
Ο κ. Γάκης, ρώτησε συγκεκριμένα, αν υπάρχει σχεδιασμός για την αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Ι.Κ.Α. σημειώνοντας τα εξής: « Ειδικότερα, έχει ανακοινωθεί κάποια στιγμή από προηγούμενες διοικήσεις η κατασκευή ενός «διδύμου κτηρίου», όπως είχε ονομαστεί από τον τότε διοικητή, του Ι.Κ.Α. στη Ρόδο για να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του. Αυτό, έχει μεταφερθεί «στις καλένδες»; Υπάρχει ή δεν υπάρχει στο σχεδιασμό; Το ΙΚΑ έχει και ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη Ρόδο που πρέπει να αξιοποιηθεί, γιατί πληρώνει πάρα πολλά λεφτά σε μισθώματα για το κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται.»
Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ κ. Διονύσιος Καλαματιανός, επισήμανε:
«Όσο αφορά το θέμα του Ι.Κ.Α. Ρόδου, υπήρχε ένα παλιό κτήριο το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε. Ήδη έχω ορίσει να υπάρξει μελέτη σχετικά με το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ακίνητο, ώστε να στεγάσουμε ξανά τις υπηρεσίες μας και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Τώρα είναι σε διαγωνιστική διαδικασία για να ολοκληρωθεί (η μελέτη) και ελπίζουμε την επόμενη τριετία με πενταετία να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή.»
Η... πονεμένη υπόθεση του ΙΚΑ
Πάνω από 25 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τότε που το ΙΚΑ της Ρόδου, μεταστεγάστηκε εκτάκτως από το ιδιόκτητο συγκρότημά του, στη συμβολή των οδών Μεγάλου Κωνσταντίνου και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου , σε ιδιωτικό κτίριο επί της Ρόδου Λίνδου.
Οι τότε διοικούντες το ΙΚΑ που έλαβαν την απόφαση το καλοκαίρι του 1991, είχαν διαβεβαιώσει υπαλλήλους, στελέχη, ασφαλισμένους και τη Ροδιακή κοινωνία, ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκλήρωναν τον απαιτούμενο έλεγχο και αμέσως θα δρομολογούσαν επισκευή του κτιρίου και άμεση επαναφορά των υπηρεσιών (διοικητικών και ιατρικών) στο συγκεκριμένο κτίριο.
Πέρασαν από τότε 25 ολόκληρα χρόνια. Τίποτα δεν προχώρησε και το ασφαλιστικό ταμείο αναγκάστηκε να πληρώσει σε ενοίκια ένα τεράστιο ποσό, (πάνω από 250.000 ευρώ κάθε χρόνο) που αν το αθροίσει κανείς θα μπορούσε να έχει σήμερα ένα (ενδεχομένως και δύο ή τρία) υπερσύγχρονα κτίρια στην ιδιοκτησία του.
Από τότε, άλλαξαν πάνω από 10 κυβερνήσεις, οι οποίες κάθε φορά, «δρομολογούσαν» άμεσες λύσεις , πότε για την αξιοποίηση του κτιρίου, πότε για την κατασκευή νέου ή άλλες φορές για την μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε κτίρια που κατείχε το δημόσιο, όπως το παλαιό νοσοκομείο της Ρόδου.
Εξετάστηκαν επίσης, η κατασκευή κτιρίου ΙΚΑ στην οδό Στεφάνου Καζούλη, σε οικόπεδο που είναι δεσμευμένο από την Αρχαιολογία, η αγορά ημιτελούς ξενοδοχείου επί της Ρόδου Καλλιθέας, η κατασκευή νέου κτιρίου του ΙΚΑ δίπλα στο νέο Νοσοκομείο της Ρόδου στους Αγίους Αποστόλους κ.α.
Αυτό που άμεσα θα πρέπει να γίνει, είναι να διασφαλιστεί ότι το κτίριο αυτό, θα αξιοποιηθεί (επιτέλους μετά τόσα χρόνια) σε κάθε περίπτωση προς όφελος των χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ταμείου στο νησί της Ρόδου και ότι δεν θα ενταχθεί σε διαδικασίες ξεπουλήματος – αξιοποίησης σε ιδιώτες επενδυτές.