loading...

Το Theodorovias blog σας προτείνει για σήμερα Κυριακή φαγητό μούρλια...Μελιτζάνες με Κοκκινιστό Μοσχάρι (Ναξιώτικος Καλόγερος)


Τα παιδικά μου καλοκαίρια, έτρεχα στα σοκάκια της Νάξου και κολυμπούσα στα καταγάλανα νερά του νησιού. Τα απογεύματα έτρωγα παγωτό ξυλάκι με τον παππού μου στο λιμάνι και τα μεσημέρια κοιμόμουν με τον ήχο των τζιτζικιών και το χαρακτηριστικό άρωμα θυμαριού που μοσχοβολάει το νησί.
Θυμάμαι όταν παίρναμε το καράβι για τη Νάξο, κρατούσαμε μόνο τις βαλίτσες μας, ενώ όταν γυρίζαμε παίρναμε μαζί μας κούτες, σακούλες, καλάθια και γενικώς ήμασταν φορτωμένοι σαν τον Ζήκο. Μετά από τόσα χρόνια, κατάλαβα το γιατί: η Νάξος έχει όλα τα καλά. Εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, φοβερά τυριά και γαλακτοκομικά γενικότερα, φρούτα και λαχανικά σε αφθονία, λικέρ μέχρι και δικά της όσπρια.
dots
Φέτος είναι το τρίτο καλοκαίρι που δεν θα πάω στο νησί μου. Πεθύμησα τις βουτιές στα απίστευτα νερά στο Πυργάκι, το φανταστικό φαγητό της Αξιώτισσαςκαι τις βραδυνές βόλτες στο κάστρο. Πεθύμησα τα μαγειρευτά της και τα κρέατα της, τις πατάτες της που γίνονται οι πιο ωραίες τηγανητές πατάτες της γης και τα πρωινά στο Κίτρον, λίγο πριν το πρωινό μπάνιο στη θάλασσα. Και προχτές που αναπολούσα τα παιδικά μου καλοκαίρια, πεθύμησα πολύ το αγαπημένο μου Ναξιώτικο φαγητό, τον Καλόγερο Νάξου. 
Καλόγερος, Νάξος, Μελιτζάνα, Μελιτζάνες, Κρέας, Μοσχάρι, Κοκκινιστό, Καλοκαίρι, Ελληνική Κουζίνα, Παραδοσιακή 4 Ευβιότοποι
Επισκέφτηκα λοιπόν το νέο κατάστημα των Ευβιότοπων στη Νέα Ερυθραία, για να βρω το μοσχάρι εξαιρετικής ποιότητας που αξίζει στον Καλόγερο μου. Διάλεξα τα Prime Cuts, φιλεταρισμένα κομμάτια μοσχαριού, με ελάχιστο λίπος και το έβαλα στην κατσαρόλα για 1,5 ώρα περίπου.
Στις φάρμες των Ευβιότοπων, τα ζώα μεγαλώνουν τα ζώα μεγαλώνουν ήπια,  χωρίς βιασύνη και εκτρέφονται με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες απαλλαγμένες από ορμόνες, συντηρητικά και αντιβιοτικά. Οι φάρμες τους αλλά και το τυποποιητήριο είναι επισκέψιμα και ανοιχτά στο κοινό. Εκεί οι άνθρωποι σιτεύουν και κόβουν το κρέας σε ιδανικές συνθήκες υγιεινής και ψύξης .Φροντίζουν δηλαδή όλα τα στάδια της παραγωγής ώστε αυτό που φτάνει στο τραπέζι σας κατευθείαν από τη φάρμα τους να είναι ότι καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε το συγκεκριμένο κρέας, θα θέλει και τον χρόνο του για να μαλακώσει, οπότε μην βιάζεστε. Αφήστε το φαγητό σας να μελώσει με την ησυχία του…

Μελιτζάνες με Κοκκινιστό Μοσχάρι (Ναξιώτικος Καλόγερος)

Μερίδες: 6, Χρόνος Προετοιμασίας: 1,5-2 ώρες, Χρόνος Μαγειρέματος: 1-1,5 ώρα
Υλικά για το μοσχάρι
  • 1 κιλό μοσχάρι Prime Cuts από τους Ευβιότοπους
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. τοματοπελτές
  •  Αλάτι, πιπέρι
Άλλα Υλικά
  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 ντομάτες
  • Αρσενικό Νάξου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι
Καλόγερος, Νάξος, Μελιτζάνα, Μελιτζάνες, Κρέας, Μοσχάρι, Κοκκινιστό, Καλοκαίρι, Ελληνική Κουζίνα, Παραδοσιακή 3
Εκτέλεση
1) Ξεκινάμε με το μοσχάρι. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το μοσχάρι, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.  Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε το μοσχάρι περίπου για 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσει τελείως και να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο
2) Παράλληλα κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις ξεπικρίζουμε σε νερό και αλάτι.Χαράζουμε τις μελιτζάνες και ρίχνουμε ελαιόλαδο,αλάτι,πιπέρι και τις ψήνουμε στο φούρνο να πάρουν χρώμα και να ψηθεί η σάρκα, περίπου 15 λεπτά.
Καλόγερος, Νάξος, Μελιτζάνα, Μελιτζάνες, Κρέας, Μοσχάρι, Κοκκινιστό, Καλοκαίρι, Ελληνική Κουζίνα, Παραδοσιακή 5
3) Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και τις γεμίζουμε με κοκκινιστό κρέας (περίπου 2 κ.σ. κρέας και σάλτσα ανά μελιτζάνα).
4) Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω από το κρέας. Τρίβουμε το αρσενικό τυρί το απλώνουμε στις μελιτζάνες.
Καλόγερος, Νάξος, Μελιτζάνα, Μελιτζάνες, Κρέας, Μοσχάρι, Κοκκινιστό, Καλοκαίρι, Ελληνική Κουζίνα, Παραδοσιακή
5) Ψήνουμε στον φούρνο, στο grill στους 250oC για περίπου 5-7 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
Με αυτό το φαγητό, σας προσκαλώ αυτό το καλοκαίρι να μαζέψετε τις συνταγές που θα συναντήσετε στα νησιά, τα χωριά και τις πόλεις που θα περάσετε τις διακοπές σας και να τις φέρετε πίσω μαζί σας. Κάθε φορά που θα τις μαγειρεύετε, θα σας ταξιδεύουν πίσω σε εκείνες τις διακοπές, σε εκείνο το καλοκαίρι, σε εκείνο το μεσημέρι στο νησί.
Καλόγερος, Νάξος, Μελιτζάνα, Μελιτζάνες, Κρέας, Μοσχάρι, Κοκκινιστό, Καλοκαίρι, Ελληνική Κουζίνα, Παραδοσιακή 6

on 12:19:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Το Theodorovias blog σας προτείνει για σήμερα Κυριακή φαγητό μούρλια...Μελιτζάνες με Κοκκινιστό Μοσχάρι (Ναξιώτικος Καλόγερος)

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.