Τα παιδικά μου καλοκαίρια, έτρεχα στα σοκάκια της Νάξου και κολυμπούσα στα καταγάλανα νερά του νησιού. Τα απογεύματα έτρωγα παγωτό ξυλάκι με τον παππού μου στο λιμάνι και τα μεσημέρια κοιμόμουν με τον ήχο των τζιτζικιών και το χαρακτηριστικό άρωμα θυμαριού που μοσχοβολάει το νησί.
Θυμάμαι όταν παίρναμε το καράβι για τη Νάξο, κρατούσαμε μόνο τις βαλίτσες μας, ενώ όταν γυρίζαμε παίρναμε μαζί μας κούτες, σακούλες, καλάθια και γενικώς ήμασταν φορτωμένοι σαν τον Ζήκο. Μετά από τόσα χρόνια, κατάλαβα το γιατί: η Νάξος έχει όλα τα καλά. Εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, φοβερά τυριά και γαλακτοκομικά γενικότερα, φρούτα και λαχανικά σε αφθονία, λικέρ μέχρι και δικά της όσπρια.
Φέτος είναι το τρίτο καλοκαίρι που δεν θα πάω στο νησί μου. Πεθύμησα τις βουτιές στα απίστευτα νερά στο Πυργάκι, το φανταστικό φαγητό της
Αξιώτισσαςκαι τις βραδυνές βόλτες στο κάστρο. Πεθύμησα τα μαγειρευτά της και τα κρέατα της, τις πατάτες της που γίνονται οι πιο ωραίες τηγανητές πατάτες της γης και τα πρωινά στο
Κίτρον, λίγο πριν το πρωινό μπάνιο στη θάλασσα. Και προχτές που αναπολούσα τα παιδικά μου καλοκαίρια,
πεθύμησα πολύ το αγαπημένο μου Ναξιώτικο φαγητό, τον Καλόγερο Νάξου.
Επισκέφτηκα λοιπόν το νέο κατάστημα των
Ευβιότοπων στη Νέα Ερυθραία, για να βρω το μοσχάρι εξαιρετικής ποιότητας που αξίζει στον Καλόγερο μου. Διάλεξα τα
Prime Cuts, φιλεταρισμένα κομμάτια μοσχαριού, με ελάχιστο λίπος και το έβαλα στην κατσαρόλα για 1,5 ώρα περίπου.
Στις φάρμες των Ευβιότοπων, τα ζώα μεγαλώνουν τα ζώα μεγαλώνουν ήπια, χωρίς βιασύνη και εκτρέφονται με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες απαλλαγμένες από ορμόνες, συντηρητικά και αντιβιοτικά. Οι φάρμες τους αλλά και το τυποποιητήριο είναι επισκέψιμα και ανοιχτά στο κοινό. Εκεί οι άνθρωποι σιτεύουν και κόβουν το κρέας σε ιδανικές συνθήκες υγιεινής και ψύξης .
Φροντίζουν δηλαδή όλα τα στάδια της παραγωγής ώστε αυτό που φτάνει στο τραπέζι σας κατευθείαν από τη φάρμα τους να είναι ότι καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε το συγκεκριμένο κρέας, θα θέλει και τον χρόνο του για να μαλακώσει, οπότε μην βιάζεστε. Αφήστε το φαγητό σας να μελώσει με την ησυχία του…
Μελιτζάνες με Κοκκινιστό Μοσχάρι (Ναξιώτικος Καλόγερος)
Μερίδες: 6, Χρόνος Προετοιμασίας: 1,5-2 ώρες, Χρόνος Μαγειρέματος: 1-1,5 ώρα
Υλικά για το μοσχάρι
Άλλα Υλικά
6 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 ντομάτες
Αρσενικό Νάξου
Ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
1) Ξεκινάμε με το μοσχάρι. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το μοσχάρι, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε το μοσχάρι περίπου για 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσει τελείως και να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο
2) Παράλληλα κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις ξεπικρίζουμε σε νερό και αλάτι.Χαράζουμε τις μελιτζάνες και ρίχνουμε ελαιόλαδο,αλάτι,πιπέρι και τις ψήνουμε στο φούρνο να πάρουν χρώμα και να ψηθεί η σάρκα, περίπου 15 λεπτά.
3) Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και τις γεμίζουμε με κοκκινιστό κρέας (περίπου 2 κ.σ. κρέας και σάλτσα ανά μελιτζάνα).
4) Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω από το κρέας. Τρίβουμε το αρσενικό τυρί το απλώνουμε στις μελιτζάνες.
5) Ψήνουμε στον φούρνο, στο grill στους 250oC για περίπου 5-7 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
Με αυτό το φαγητό, σας προσκαλώ αυτό το καλοκαίρι να μαζέψετε τις συνταγές που θα συναντήσετε στα νησιά, τα χωριά και τις πόλεις που θα περάσετε τις διακοπές σας και να τις φέρετε πίσω μαζί σας. Κάθε φορά που θα τις μαγειρεύετε, θα σας ταξιδεύουν πίσω σε εκείνες τις διακοπές, σε εκείνο το καλοκαίρι, σε εκείνο το μεσημέρι στο νησί.