από Ράνια Αλ Αμπάσυ
Ζείτε την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σας, έχοντας μόλις φέρει στον κόσμο το μωρό σας. Είστε περιτριγυρισμένη από αγαπημένα πρόσωπα στο μαιευτήριο και νιώθετε πιο πλήρης από ποτέ! Κάπου μέσα σας όμως αρχίζει να αχνοφέγγει ένα μικρό άγχος για τη στιγμή αυτή που θα αφήσετε το «προστατευμένο» περιβάλλον του μαιευτηρίου και του εξειδικευμένου προσωπικού και θα είστε μόνη με το μωρό σας. Ερωτήματα όπως «Πότε θα το ταΐζω, πώς θα καταλάβω γιατί κλαίει, τι θα κάνω αν δεν μπορεί να κοιμηθεί», θα ήταν μάλλον αφύσικο να μην τα θέτετε, ιδιαίτερα αν είναι το πρώτο σας παιδί. Σας παραθέτουμε λοιπόν κάποια tips για να σας «λύσουμε» τα χέρια, ώστε να έχετε περισσότερη ενέργεια για παιχνίδια και χάδια με το νεογέννητό σας.
1. Σίτιση βάσει ζήτησης
Τις πρώτες εβδομάδες δεν έχει νόημα να θέσετε κάποιο πρόγραμμα γευμάτων, ταΐστε το μωρό σας απλούστατα όποτε αυτό πεινάει – λογικά αυτό θα είναι κάθε δύο ώρες. Εάν θηλάζετε, πιέστε πρώτα να βγουν λίγες σταγόνες γάλα, και έπειτα οδηγήστε το κεφαλάκι του μωρού προς το μαστό σας.
2. Κοιμάστε όταν κοιμάται
Μπορεί να φαίνεται το πιο προφανές, όμως δεν το κάνουν όλες οι μαμάδες, είτε γιατί μένουν ξύπνιες να κοιτάζουν το μωρό όταν κοιμάται από ανησυχία μήπως συμβεί κάτι, είτε γιατί γνωρίζουν ότι θα ξυπνήσει σε λίγη ώρα και προτιμούν σε αυτό το διάστημα να κάνουν κάποια άλλη δουλειά. Αν θέλετε ο ύπνος να μη φαίνεται όνειρο…θερινής νυκτός, απλά πηγαίνετε να κοιμηθείτε όταν το μωρό σας έχει αποκοιμηθεί, ώστε να έχετε την ενέργεια που σίγουρα χρειάζεστε όταν θα ξυπνήσει. Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε βάρδιες ύπνου και με τον σύζυγό σας, ώστε να μπορείτε έστω λίγα βράδια τον μήνα να κοιμάστε αδιάκοπα.
3. Λάθη που κάνουν οι γονείς στον ύπνο
Οι περισσότεροι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν τα μωρά τους να κοιμούνται στο πλάι και όχι μπρούμυτα (αν πάλι ο γιατρός σας, σας έχει συστήσει κάτι διαφορετικό, ακολουθήστε τη συμβουλή του). Είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστή η αναπνοή του μωρού όταν κοιμάται, γι’αυτό μην κοιμίζετε το μωρό σας σε επιφάνειες που βουλιάζουν, αλλά προτιμήστε ένα στρωματάκι σκληρό, χωρίς μαξιλάρι. Επίσης, το μωρό σας πολύ γρήγορα θα αρχίσει να κάνει «βαρελάκια» μέσα στην κούνια του. Προσέξτε να μην την γεμίσετε με κουκλάκια και λοιπά παιχνίδια που θα θέσουν την αναπνοή του σε κίνδυνο!
4. Αν το μωρό σας πίνει έτοιμο γάλα
Ποιος ο λόγος να χάνετε χρόνο ετοιμάζοντας ένα-ένα τα γεύματα της ημέρας; Μπορείτε απλά να βράσετε από το πρωί αρκετό νερό και να το αποθηκεύσετε σε έναν θερμό, ώστε να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θέλετε να ετοιμάσετε το γάλα του.
5. Χρησιμοποιείτε ολόσωμα φορμάκια
Η εποχή του φασκιώματος μπορεί να τελείωσε, όμως με τα ολόσωμα φορμάκια δεν χρειάζεται να ανησυχείτε το βράδυ για το αν το μωρό σας ξεσκεπάστηκε ή κρυώνει.Προτιμήστε αυτά που ανοίγουν ελαστικά στο κάτω μέρος και αφήνουν χώρο για καλτσάκια, ώστε να διευκολύνουν το άλλαγμα του μωρού, χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύετε πολύ χρόνο σε κούμπωμα/ξεκούμπωμα.
6. Μη φοβάστε το νερό
Κάνετε μπάνιο το μωρό σας κάτω από τρεχούμενο νερό, φροντίζοντας να μην μπει νερό στα αυτιά, τη μύτη και το στόμα του. Μπορείτε να στηρίζετε την παλάμη σας στην κοιλιά και τον κορμό του μωρού ώστε να το κρατάτε σε σταθερή στάση και να το πλένετε με τα χέρια σας και ειδικά αφρόλουτρα για νεογέννητα μωρά. Μην ξεχνάτε ότι τη θερμοκρασία του νερού την ελέγχουμε πρώτα με τον αγκώνα μας.
7. Για να αποφεύγετε τα μικρόβια
Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε σφουγγάρι όταν πλένετε το μωρό σας γιατί μαζεύει μύκητες. Καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού με νερό και μην αποκτάτε εμμονή με τα μωρομάντηλα. Αντίθετα, χρησιμοποιείστε τα μόνο όταν χρειάζεται, π.χ. όταν είστε έξω. Και πάντα απολυμαίνετε καλά τα χέρια σας προτού ταΐσετε ή καθαρίσετε το μωρό σας (εάν είστε έξω, φροντίστε να έχετε πάντα για τον εαυτό σας υγρά μαντηλάκια απολύμανσης).
8. Μην πανικοβάλλεστε με το πρώτο κλάμα
Καμιά φορά τα μωρά ξυπνάνε στιγμιαία ή κλαίνε για λίγο μέσα στον ύπνο τους. Περιμένετε για ένα λεπτάκι για να δείτε αν όντως έχουν ξυπνήσει και χρειάζονται κάτι, προτού χιμήξετε πάνω από την κούνια τους και τα ξυπνήσετε στ’αλήθεια!
9. Συμβουλές για τον θηλασμό
Φροντίστε αν θηλάζετε, να έχετε μια αναπαυτική πολυθρόνα στην οποία κάθεστε άνετα και έχει φαρδιά «μπράτσα», ώστε να μπορείτε να αφήνετε πετσετούλες που θα σας χρειαστούν. Βάλτε χαλαρωτική μουσική για εσάς και το μωρό σας.
10. Εξοπλίστε τον εαυτό σας με ενέργεια
Γλιτώστε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται από το μαγείρεμα, έχοντας πάντα διαθέσιμες τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτια και μπάρες δημητριακών. Επίσης όταν μαγειρεύετε ετοιμάζετε μεγάλες ποσότητες, ώστε να αποθηκεύετε στη συνέχεια ατομικές μερίδες στην κατάψυξη και να τις ζεσταίνετε όποτε επιθυμείτε.