loading...

Ο Χρήστος Νικολόπουλος στις Συναντήσεις με Μουσικούς στον Ιανό Δευτέρα 24 Οκτωβρίου

Η Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί με τον σημαντικότερο λαϊκό συνθέτη της γενιάς του, Χρήστο Νικολόπουλο την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016. Μια συζήτηση για την τέχνη, τη ζωή και τον πολιτισμό.

Οι Συναντήσεις με Μουσικούς πραγματοποιούνται κάθε μήνα στο cafe του ΙΑΝΟΥ, μεταδίδονται ζωντανά μέσα από το ianos.gr και το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr
 
Λίγα λόγια για τον Χρήστο Νικολόπουλο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος  γεννήθηκε στο Καψοχώρι της Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Με τα πρώτα του ακούσματα να έχουν σαφέστατα ρίζες στην Ελληνική  μουσική παράδοση. Τυχαία βρέθηκε στο περιβάλλον του ένα μπουζούκι με το οποίο άρχισε να μελετάει ατελείωτες ώρες και πολύ σύντομα άρχισε να παίζει με κάποια μικρά συγκροτήματα της περιοχής. Πολύ γρήγορα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται ένας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Το 1963, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, με την ευχή του πατέρα του ως μόνο εφόδιο, έφτασε στην Αθήνα. Στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια υπήρχε το «Καφενείο των Μουσικών». Ο Στέλιος Ζαφειρίου , δεξιοτέχνης στο μπουζούκι τον άκουσε και του πρότεινε να παίζουν μαζί στις ηχογραφήσεις μεγαλύτερων εταιρειών. Σύντομα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται πιο γνωστός και 
πολλοί μιλούσαν για "μεγάλο μουσικό ταλέντο", εκθειάζοντας παράλληλα την σεμνότητα του.

Το 1964 δούλεψε για μία σεζόν με το Μανώλη Αγγελόπουλο που χαρακτηριζόταν ως μεγάλος τραγουδιστής της περιόδου εκείνης. Το 1965 του πρότεινε ο Στέλιος Καζαντζίδης να δουλέψει μαζί του, όπου κι αυτό έκανε για δύο σεζόν και σε δύο μεγάλες περιοδείες στην Αμερική, Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα άνοιξε ένας μεγάλος δρόμος γι αυτόν.

Γνώρισε, δούλεψε και έπαιξε σε δίσκους, σχεδόν με όλους τους ρεμπέτες της εποχής (Βασίλης Τσιτσάνης , Γιάννης Παπαϊωάννου , Γιάννης Κυριαζής, Μάρκος Βαμβακάρης κ.α.). Από το 1968 άρχισε να γράφει τα πρώτα, δικά του πλέον τραγούδια. Την περίοδο 1968-69 συνεργάστηκε με το Μανώλη Χιώτη. Όπως αναφέρει ο Χρήστος Νικολόπουλος «Με τον Μανώλη Χιώτη ήταν σαν να απέκτησα μεταπτυχιακό δίπλωμα». Ο Χρήστος Νικολόπουλος υπήρξε επίσης στενός συνεργάτης με τον Γιώργο Ζαμπέτα που τον αποκαλούσε "γιο" του.
 
Για τουλάχιστον 25 χρόνια έχει παίξει με το μπουζούκι του σε πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής δισκογραφίας, (κάποιοι το εκτιμούν σε ποσοστό 80%). Έχει στο ενεργητικό του πολύ περισσότερα από 20.000 τραγούδια (playbacks/recordings) σε πάρα πολλούς δίσκους, συλλογές κλπ. Τα τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος υπερβαίνουν επίσης τα 1800.

Από το 1985 ο Νικολόπουλος δημιουργεί τη δική του ορχήστρα κάνοντας αμέτρητες συναυλίες . Μεταξύ αυτών ήταν κάποιες πολύ σημαντικές που ηχογραφήθηκαν, όπως αυτή στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το 1987 και αυτή στο Ηρώδειο το 1998.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Χρήστος Νικολόπουλος συνεργάστηκε και έγραψε τραγούδια με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές.

Ενδεικτικά, με το Στέλιο Καζαντζίδη "Υπάρχω", με το Γιώργο Νταλάρα "Μη μιλάς, μη γελάς κινδυνεύει η Ελλάς", με τη Χάρις Αλεξίου "Μία είναι η ουσία", με το Στράτο Διονυσίου "ο Σαλονικιός" κ.α.

Επίσης ο Χρήστος Νικολόπουλος έγραψε μουσική για μεγάλες τηλεοπτικές σειρές όπως "Ψίθυροι καρδιάς", "Μη μου λες αντίο" με ερμηνευτές τον Κώστα Μακεδόνα και το Δημήτρη Μπάση κ.ά.
Το 2014, έκανε δύο συναυλίες στο μέγαρο Μουσικής με τραγουδιστές τους Πασχάλη Τερζή, Γλυκερία, Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση, Γιώτα Νέγκα , Μελίνα Ασλανίδου με μεγάλη επιτυχία, που ηχογραφήθηκαν.

Το 2015 έκανε δύο ακόμα συναυλίες στο μέγαρο Μουσικής με τους Γιώργο Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Γιώτα Νέγκα, Γιάννη Κότσιρα που κι αυτές οι συναυλίες ηχογραφήθηκαν.
 Όλα τα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, υπάρχουν δημοσιευμένα σε παρτιτούρες από τις εκδόσεις Φ. Νάκα (12 βιβλία). Επίσης στο τέλος του 2000, με τη συνεργασία του Κ. Γανωσέλη, μετά από μακρόχρονη έρευνα εκδόθηκε ένα βιβλίο του, με διδακτικό χαρακτήρα. Ο τίτλος του είναι «Οι Ελληνικοί λαϊκοί δρόμοι».

Το 2016, μετά από χρόνια έρευνας και συζητήσεων, εκδόθηκε η προσωπική του βιογραφία , γραμμένη από τον ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού Κώστα Μπαλαχούτη.
Το καλοκαίρι του 2016, πραγματοποίησε μία σειρά συναυλιών, μαζί με τη Μαρινέλλα και τον Αντώνη Ρέμο με τεράστια επιτυχία. Ο ίδιος τις χαρακτηρίζει ιστορικές.
Το χειμώνα θα εμφανίζεται στον ιστορικό χώρο "Περιβόλι του ουρανού", με γνωστούς καλλιτέχνες . Ως σήμερα συνεχίζει ακατάπαυστα το μουσικό του ταξίδι.

Συναντήσεις με Μουσικούς

Η μουσική είναι δρόμοι. Είναι ιστορίες και μνήμη. Είναι εικόνες και συναισθήματα. Είναι χάδια και σαϊτιές. Είναι δάκρυα και χαμόγελα. Κι αυτό τον χειμώνα γίνεται αφορμή ηΤασούλα Επτακοίλη να συναντήσει, για δεύτερη χρονιά,  στο καφέ του ΙΑΝΟΥ ανθρώπους με το δικό τους  προσωπικό, ευδιάκριτο αποτύπωμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Ανθρώπους που γνωρίζουμε. Ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε...

Δημιουργούς που θα μιλήσουν εφ' όλης της ύλης. Για τη ζωή και την πορεία τους, για την έμπνευση, το κοινό και την αναγνώριση, για τον ανταγωνισμό, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, για την τέχνη και την κοινωνία.
 
Εδώ συναντήσαμε κάποιους μόνο από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς, ερμηνευτές και τραγουδοποιούς όπως οι: Ελένη Καραΐνδρου, Θάνος Μικρούτσικος, Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη , Μύρων Μιχαηλίδης, Ευανθία Ρεμπούτσικα , Νίκος Κηπουργός, Κώστας Λειβαδάς, Φίλιππος Πλιάτσικας , Μίλτος Πασχαλίδης, Σόνια Θεοδωρίδου, Θέμης Καραμουρατίδης, Κωστής Μαραβέγιας, Γιώτα Νέγκα κ.α.

on 6:37:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ο Χρήστος Νικολόπουλος στις Συναντήσεις με Μουσικούς στον Ιανό Δευτέρα 24 Οκτωβρίου

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.