«Έχουμε σήμερα όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά. Και αυτό όχι από λάθος ή από αμέλεια, αλλά από πολιτική επιλογή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο «εσωτερικό μέτωπο», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, για «να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, που αν γύριζε θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση».
Στο «εξωτερικό μέτωπο», και ειδικά στο κρίσιμο ζήτημα των επόμενων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτός ο χρόνος θα κλείσει «με μικρό αλλά θετικό πρόσημο ανάπτυξης».
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για success story -είπε- αλλά δεν το κάνουμε. «Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, όχι να ανακάμψει».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και επανέλαβε: «Τηρούμε από την πλευρά μας μία δύσκολη συμφωνία. Οι δανειστές θα πρέπει να τηρήσουν και αυτοί τις υποσχέσεις τους».
Η βιασύνη μας -πρόσθεσε- δεν έχει να κάνει με ένα σχεδιασμό που αφορά την «εσωτερική κουζίνα». Ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι κρίσιμο μέγεθος, είπε.
«Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί. Το ίδιο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Όμως -όπως σημείωσε- οι εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει τις κρίσεις με αμηχανία και καθυστέρηση.
«Η τακτική της μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η τακτική της διαρκούς μετάθεσης των λύσεων έχει οδηγήσει σε αποτυχίες και απειλεί την ίδια την Ευρώπη».
Στέλνοντας δε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνεις, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «στη ζωή και στην πολιτική δεν μπορείς να μη παίρνεις ρίσκα». «Όποιος ψάχνει για εγγυήσεις να περιμένει να αναλάβει στα εύκολα. Εμείς, είμαστε εδώ για τα δύσκολα».
Έτοιμος δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και «για τις εσωτερικές κόντρες» όπως στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης, τόσο μας πεισμώνουν και δεν θα κάνουμε πίσω» είπε.
«Θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα!» είπε χαρακτηριστικά. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτή τη χώρα και θα εφαρμοστεί για όλους. Θα καταλάβουν ότι οι μέρες της αφθονίας τους είναι παρελθόν».
«Στο εξής ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Καμία διευθέτηση κάτω από το τραπέζι και κανένα χατίρι», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε «να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους» και προειδοποίησε πως «ούτε η δικαστική αλλά ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή».
Το ίδιο, όπως ισχυρίστηκε, ισχύει και για τη «διαρκή άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συμβάλλουν εποικοδομητικά» και πρόσθεσε: «Η δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται, ούτε μποϊκοτάρεται. Οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν».
Επιτέθηκε δε εκ νέου στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το θέμα των δανείων τους, θέτοντας το ερώτημα εάν θα συνεχίσουν τα δύο κόμματα να συνεχίζουν να ζουν «στην πλάτη του ελληνικού λαού» ή θα αρχίσουν να ξεχρεώνουν τα δάνειά τους.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα που βρίσκονται μπροστά, όπως το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις μας με τους γείτονες.
Ειδικά για το Κυπριακό τόνισε ότι «θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη». Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, δεν είναι διμερές πρόβλημα, αφορά το Διεθνές Δίκαιο, είπε.
«Λύση με εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι» υπογράμμισε.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κερδίζουμε μάχες αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά μας. Για να τον κερδίσουμε χρειαζόμαστε «ένα κόμμα μαζικό, ισχυρό και οργανικά δεμένο με την κοινωνία και τους αγώνες.»
Οι μάχες μπορούν να κερδηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι «θα ρίξουμε το βάρος μας στο κόμμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και φέροντας ως παράδειγμα τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην Μ. Βρετανία, ότι «μπορείς να έχεις ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και ταυτόχρονα αριστερό».
Κάλεσε δε σε περισσότερη συλλογικότητα, αλληλεγγύη και συντροφικότητα και περισσότερη διάθεση για προσφορά και «ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες. Δεν βλάπτει».