loading...

Παράθυρο για "πάγωμα" συντάξεων στο... διηνεκές και μέτρα μέσω "κόφτη"

Της Δήμητρας Καδδά
Ανοικτό άφησαν το ενδεχόμενο να διατηρηθούν "παγωμένες" οι συντάξεις για πολλά χρόνια πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον. Ανέδειξαν επίσης τον περίφημο "κόφτη" δαπανών ως τον μηχανισμό που γεφυρώνει τις διαφορές στα πλεονάσματα μεταξύ ΔΝΤ (1,5% του ΑΕΠ) και ευρωπαϊκών θεσμών (3,5%). Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την ελληνική πρόθεση μείωσης των πλεονασμάτων μετά το 2018 στο 2,5-2%, άφησαν εμμέσως ανοικτό ένα "παράθυρο" ενεργοποίησης του κόφτη, αν δεν υπάρξει υπέρβαση δημοσιονομικών στόχος ή αν δεν καμφθούν οι αποστάσεις ΔΝΤ - Ευρώπης.
Οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν πως ούτε στην Ουάσιγκτον υπήρξε απόφαση για χρονοδιάγραμμα λήψης των μεσοπρόθεσμων-μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ έκαναν σαφές ότι θα είναι "πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα" για την Ελλάδα αν δεν ληφθούν αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος εντός του 2016.
Συνέδεσαν τις αποφάσεις για το χρέος με το ύψος των πλεονασμάτων αλλά και με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσής του όχι φέτος αλλά το 2017.
Πάντως οι πηγές του ΥΠΟΙΚ εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι έχουν υλοποιηθεί και τα 15 προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Ακόμη ανακοίνωσαν ότι μόνο έχει επιτευχθεί αλλά έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος της καταβολής οφειλών 1,8 δισ. ευρώ του κράτους προς του ιδιώτες που συνδέεται επίσης με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. "Η γενική εικόνα είναι ότι η στρατηγική της κυβέρνησης να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα, με πολύ μικρή καθυστέρηση, έχει θετικά αποτελέσματα" ανέφεραν. Επίσης ανέδειξαν ως πολύ κρίσιμη τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης της 7ης Δεκεμβρίου.
Παράθυρο για "πάγωμα" συντάξεων για χρόνια
Σχετικά με τις συντάξεις και τις ενστάσεις Τόμσεν, οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ δήλωσαν ότι ακόμη και όταν η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη "μπορείς να μην τις αυξήσεις και να δώσεις μεγαλύτερο βάρος σε άλλες κοινωνικές δαπάνες".
Αναλυτικά επισήμαναν ότι:
"Επίσημα λέει ότι είναι πολύ μεγάλη η δημοσιονομική συμμετοχή. Λέει, όμως, και ότι οι συντάξεις είναι γενναιόδωρες. Έχουμε απαντήσει γύρω στις 50 φορές ότι αν πάρεις το σύνολο των δαπανών ανά άτομο άνω των 65 ετών για συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις οι δαπάνες είναι στο 50% των γερμανικών δαπανών και στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε. Οπότε το θέμα είναι παραπλανητικό. Υπάρχει ένα θέμα ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις μπορείς να μην τις αυξήσεις και να δώσεις μεγαλύτερο βάρος σε άλλες κοινωνικές δαπάνες. Για παράδειγμα έχουμε μεγαλύτερη ανησυχία ότι η φτώχεια στα μικρά παιδιά είναι πιο σοβαρό πρόβλημα, χωρίς να λέμε ότι δεν είναι σοβαρό και για τους ηλικιωμένους. Αλλά η παιδική φτώχεια είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Αυτό, λοιπόν, είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνεις όταν υπάρχει ανάπτυξη όπου κρατάς κάτι σταθερό και δίνεις λίγο περισσότερο σε κάτι άλλο, παρά όταν είσαι σε μηδενική ανάπτυξη και πρέπει να κόψεις από τον ένα για να δώσεις στον άλλο...".
Ολοκλήρωση αξιολόγησης έως τέλη Νοεμβρίου
Στόχος της Αθήνας είναι έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι "η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα και τη δεύτερη αξιολόγηση, για να μην υπάρξει καμία δικαιολογία γι' αυτούς που δεν θα θέλανε να κάνουνε κάτι για το χρέος".
Ακόμη, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι και στο Λουξεμβούργο (όπου θα πραγματοποιηθούν αύριο συναντήσεις EWG και Eurogroup) αλλά και στις 18 Οκτωβρίου θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί, σχεδόν παράλληλα με τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η διαδικασία της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη πάρει τον δρόμο τους. "Τα συζητάει το ESM με την Ελλάδα και με τις άλλες χώρες που είναι σε πρόγραμμα καθώς και με το ΔΝΤ. Υπάρχουν προτάσεις -έχει πάρει τον δρόμο του", ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Επίσης, υπενθυμίζουν ότι η ελληνική πλευρά είχε επισημάνει, πριν τη συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης, ότι είναι πιο πολλοί οι παίκτες που θέλουν λύση από αυτούς που δεν θέλουν λύση για την πρώτη αξιολόγηση. "Αυτό επιβεβαιώθηκε, και ο αριθμός των παικτών που θέλουν λύση είναι ακόμη μεγαλύτερος τώρα, για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, από τους παίκτες που δεν θέλουν λύση", σημειώνουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Προαπαιτούμενα
Για τα προαπαιτούμενα οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν "ότι τη Δευτέρα  θα πάει πολύ καλά καθώς έχουμε τελειώσει με τα προαπαιτούμενα (milestones)" και συμπλήρωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί και οι 15 δράσεις.
"Είμαστε αυτοί που βιαζόμαστε και γι' αυτό θέλαμε να τελειώσουμε πολύ γρήγορα τα προαπαιτούμενα, όπως και τη δεύτερη αξιολόγηση", υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Όπως αναφέρουν, το χρονοδιάγραμμα είναι: Δευτέρα το Eurogroup, Τρίτη το Ecofin, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεσμοί επιστρέφουν 17 Οκτωβρίου για να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου.
Σε ερώτημα αν μπορεί η Γερμανία να μπλοκάρει τη δόση, οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ απάντησαν ότι δεν είναι αυτή η διαδικασία στο Eurogroup και Euro Working Group. "Αν έχουμε υλοποιήσει και τα 15 προαπαιτούμενα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο επιχείρημα για να το μπλοκάρουν. Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Ο Σόιμπλε είπε 'αν το compliance report πει ότι τα κάνατε όλα, τελείωσε το θέμα για μένα'".
Απόσταση Σόιμπλε - Λαγκάρντ
Αναφορικά με την απόσταση που χωρίζει τις θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι "υπάρχει η γνωστή άποψη του Σόιμπλε για το χρέος, ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και αυτός θα τα βρει με τη Λαγκάρντ χωρίς να υπάρχει ανάγκη για σημαντική απομείωση του χρέους. Δεν προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία με τη Λαγκάρντ. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν πολύ φιλική και είπε τα δυο πράγματα που λέει συνέχεια: ότι για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θέλει ένα στέρεο πρόγραμμα και να είναι βιώσιμο το χρέος, γιατί αυτοί είναι οι κανόνες του ΔΝΤ και δεν αλλάζουν".
Οι δύο προϋποθέσεις του ΔΝΤ - "Νομικίστικη" η ερμηνεία της συμφωνίας του Μαΐου απο Σόιμπλε
"Η Λαγκάρντ είπε ότι οι κανόνες είναι κανόνες και το έχει κάνει ξεκάθαρο. Για εκείνη υπάρχουν δυο προϋποθέσεις: το ισχυρό πρόγραμμα και η βιωσιμότητα του χρέους", απαντούν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, που υποστηρίζουν ότι στη συζήτηση αυτή ο Σόιμπλε έχει μια "νομικίστικη" ερμηνεία της συμφωνίας του Μαΐου. Όπως εξηγούν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η συμφωνία του Μαΐου λέει ότι ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) του ΔΝΤ είναι η βάση για τη συμμετοχή του Ταμείου και όχι η προϋπόθεση. "Δεν συμφωνούμε μ' αυτό. Αλλά είτε είναι η βάση, είτε είναι η προϋπόθεση αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει το DSA του αν δεν ανακοινωθεί από τώρα τι πρόκειται να κάνουμε το 2018, αν δεν δώσουμε αριθμούς. Οπότε η διαφοροποίηση που κάνει ο Σόιμπλε, μεταξύ βάσης για συμμετοχή και προϋπόθεση, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία στην πράξη γιατί, έτσι και αλλιώς, πρέπει να πεις τι θέλεις να κάνεις για να φτιάξει το ΔΝΤ το DSA του", αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Ο "κόφτης" γεφυρώνει τις διαφορές στα πλεονάσματα μεταξύ ΔΝΤ-θεσμών
"Κάποια υποχώρηση θα πρέπει να γίνει και από τις δυο πλευρές", υποστήριζαν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ για την κόντρα στο ύψος των πλεονασμάτων, και επεσήμαναν ότι το 3,5% του 2018 πιάνεται με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί τώρα, αν υποθέσουμε ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης είναι αυτοί που λέει το πρόγραμμα. Η διαφορά Ταμείου και Γερμανίας / Ευρώπης (1,5% με 3,5%) έχει ήδη γεφυρωθεί με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον λεγόμενο "κόφτη". Αν το Ταμείο έχει δίκιο, που δεν έχει, και αποδειχθεί, εκ των υστέρων, ότι τα μέτρα δεν πιάνουν το στόχο, υπάρχει ο "κόφτης". Άρα για ποιο λόγο να μιλάμε για μέτρα μέχρι το 2018; Μετά το 2018 η συζήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ξαναγίνει.
Κατά τους ίδιους αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ, "η δική μας επιδίωξη είναι να μειωθεί ο στόχος, και αυτό έχει σημασία. Δεν θέλουμε να μειωθεί για να μην πάρουμε άλλα μέτρα. Θέλουμε να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να ανεβούν οι δαπάνες. Άρα η συζήτηση για νέα μέτρα που ακούμε είναι εκτός βάσης".
Σύνδεση του χρέους με το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018
Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, "εμείς συζητήσαμε με όλους για το χρέος. Και από τη συζήτηση για το πού θα καταλήξει το χρέος μπορούν να βγουν και διαφοροποιήσεις για το πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018".
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η συζήτηση που γίνεται τώρα είναι τι μέτρα θα ανακοινωθούν τώρα για να εφαρμοστούν το 2018. "Άρα δεν ισχύει ότι πάμε στο 2018 και βλέπουμε. Τα μέτρα τώρα θα ανακοινωθούν! Μόνο ο Σόιμπλε λέει "ας περιμένουμε το 2018 και βλέπουμε". Η ερμηνεία της απόφασης του Μαΐου, για τους περισσότερους, είναι να ανακοινωθούν τώρα τα μέτρα και να εφαρμοστούν αργότερα. Το ΔΝΤ για να φτιάξει το DSA του πρέπει να ξέρει τι θα κάνουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα!" αναφέρουν.
Η δική μας προσπάθεια είναι να δείξουμε ότι τα χαμηλότερα πλεονάσματα, θα έλεγα μια μείωσή τους, από το 3,5% στο 2,5% ή ακόμα και στο 2%, αμέσως μετά το 2018, και από το 2019 με μια σταδιακή αποκλιμάκωση από κει και πέρα είναι συμβατή με μια μετριοπαθή ερμηνεία του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup. Δηλαδή είναι απολύτως συμβατή με την απόφαση. Άρα δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που συμφωνήθηκε.
Πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα να μην οριοθετηθούν τα μέτρα για το χρέος τον Δεκέμβριο
Κατά τους αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ, είναι "πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα" να μην οριοθετηθούν τα μέτρα για το χρέος τον Δεκέμβριο και παραθέτουν τις δικές τους επιλογές κατά σειρά προτίμησης:
- Να είναι μέσα το ΔΝΤ
- Να μην είναι μέσα το ΔΝΤ και
- Να μην υπάρξει απόφαση
Όπως εξηγούν, η τρίτη επιλογή είναι η χειρότερη διότι "το να μη ληφθεί απόφαση δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν μας αφήνει να προσελκύσουμε επενδύσεις, να υπάρχει ένα καθαρός δρόμος και να ξέρουν όλοι τι γίνεται. Να μην ξέρουν όλοι ότι υπάρχει, ότι έχει σκιαγραφηθεί μια λύση. Αυτό είναι το χειρότερο. Δηλαδή αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πουν ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι τότε θα πεις και εγώ θα αποφασίσω να επενδύσω το καλοκαίρι. Αν η λύση βρεθεί το Δεκέμβρη θα αποφασίσεις το Δεκέμβρη. Άρα η όποια καθυστέρηση είναι ό,τι χειρότερο".
Κρίσιμο το Eurogroup Δεκεμβρίου
Ακόμη, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι κανένας δεν φανερώνει τα χαρτιά του πριν το τέλος και "όπως έχετε καταλάβει οι Ευρωπαίοι όταν έχουν το δίλημμα να αποφασίσουν τώρα ή να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή ποτέ δεν δυσκολεύονται για το ποιο είναι το σωστό. Και όπως λένε στα αγγλικά "it goes to the wire", δηλαδή πάει μέχρι την τελευταία δυνατότητα. Οπότε 7 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι μια πιθανή ημερομηνία όπου δύο διαδικασίες, της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, μπορεί να έλθουν μαζί και να ληφθούν οι αποφάσεις".
"Υπάρχουν χώρες όπως είναι η Φιλανδία, Ολλανδία, η Αυστρία που θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό για μας είναι καλό. Υποχρεώνει τις χώρες αυτές και τους θεσμούς, όπως το Eurogroup, να πιέζουν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης των μέτρων ώστε να μπορέσει το Ταμείο να κάνει τη δική του ανάλυση και να συμμετάσχει".
"Παράθυρο" για κατάθεση μεσοπρόθεσμου το 2017
"Το μεσοπρόθεσμο του 2017 - 2021 πρέπει να το καταθέσουμε τον Απρίλιο του 2017. Τώρα θα καταθέταμε το μεσοπρόθεσμο του 2016 - 2020", αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Όπως υποστηρίζουν, "η εκκρεμότητα που παραμένει είναι η επιμονή της κυβέρνησης, για λόγους προφανείς, που όλοι συμμερίζονται, και η αντιπολίτευση και η κεντρική Τράπεζα, να χαμηλώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019. Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν έχει καταλήξει και έχουμε ακόμα το περιθώριο να την κάνουμε. Δεν μας κοστίζει να την κάνουμε. Και να την κάνουμε με τρόπο σοβαρό στη βάση της δικής μας ανάλυσης βιωσιμότητας, με αυτούς που πρέπει, όχι στα κανάλια. Οικοδομούμε συμμαχίες και τις διευρύνουμε διατηρώντας τις θέση μας. Με δεδομένο ότι έχουμε το χρόνο να το κάνουμε, το κάνουμε".
Ο ρόλος του ΔΝΤ
Περιγράφοντας ένα μικρό πρόγραμμα που να μην εμπίπτει στο "exceptional access" και να επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι προϋποθέτει πως ο ESM αγοράζει το παλιό χρέος, το κάνει reprofiling και μετά ξαναμπαίνει το ΔΝΤ με λίγα χρήματα και άρα είναι στο "excessive debt procedure". "Αυτό θα ήταν βολικό κατά κάποιο τρόπο γιατί και θα υπάρχει κάποιο reprofiling του "κακού" χρέους -"κακού" υπό την έννοια ότι είναι πιο βραχυπρόθεσμο και με μεγαλύτερα επιτόκια- και μετά θα ήταν και λιγότερο αυστηροί θεσμικά, θα είχαν μικρότερο ρόλο. Δεν το συζητήσαμε και κακώς γιατί η συζήτηση για αυτά τα θέματα, τα τεχνικά, αρχίζει από δω και πέρα" επςσήμαναν.
"Ο ESM ασχολείται ιδιαίτερα με το βραχυπρόθεσμο χρέος. Η διαδικασία για το πώς θα συζητήσουμε για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί", συμπλήρωσαν.
Η στάση της ΤτΕ
Σε ερώτημα για το αν βοηθάει η αντιπολίτευση της Τράπεζας της Ελλάδος στα μάτια των ξένων, οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απάντησαν ότι "αυτό που βοηθάει είναι η συστηματική τεκμηρίωση για ποιο λόγο υπάρχει νόημα για την οικονομία να κρατήσουμε χαμηλά πλεονάσματα μέχρι να φθάσουμε στο 2019. Για το 2018 δεν το συζητάμε, για λόγους αξιοπιστίας. Από τη στιγμή που η συζήτηση γίνεται στη βάση αυτή και αυτή η συζήτηση υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος αυτό μας βοηθάει".
Τέλος, αναφορικά με το αν έχει κάποιο νόημα η στήριξη των ΗΠΑ με δεδομένο ότι η παρούσα κυβέρνηση φεύγει σε μερικούς μήνες, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως είναι προφανές ότι έχει νόημα. "Μας υποστηρίζουν και μας λένε προχωρήστε και σε τεχνικές μελέτες -για να ξέρουμε τι πακέτα μέτρων σε ποια αποτελέσματα οδηγούν- και ήμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε. Και νομίζουμε ότι θα το κάνουν. Το κατέστησε ξεκάθαρο ο Τζακ Λιου, το έχει πει και σε συνεντεύξεις και ο Αντεγιέμο, από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτό έπαιξε ρόλο και πριν από το Μάιο. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία".

on 7:53:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Παράθυρο για "πάγωμα" συντάξεων στο... διηνεκές και μέτρα μέσω "κόφτη"

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.