loading...

Και οι Ρεπουμπλικάνοι εγκαταλείπουν τον Τραμπ


Ο προεδρικός υποψήφιος αρνείται να παραιτηθεί της προσπάθειας να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο, παρότι όλο και περισσότεροι από τον κόμμα του τον καλούν να εγκαταλείψει την κούρσα, ένα μήνα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ και λίγες ώρες πριν τη δεύτερη τηλεοπτική του μονομαχία με την Χίλαρι Κλίντον.
Ο απόηχος της αποκάλυψης του βίντεο από το 2005 που έκανε η Washington Post με προσβλητικά και σεξιστικά σχόλια, αναμένεται να σκιάσει το ντιμπέιτ. 
Το σκάνδαλο απειλεί να εκτροχιάσει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, η δημοτικότητα του οποίου μέχρι τώρα φαινόταν να μην επηρεάζεται από τις πολλαπλές σεξιστικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές, προσβλητικές δηλώσεις για τις γυναίκες, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους ανάπηρους, τους μουσουλμάνους ακόμα και τους ήρωες πολέμου στις ΗΠΑ.   
Κι ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν αρπάξει την ευκαιρία υποστηρίζοντας ότι οι συνεχείς αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την άποψη ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για πρόεδρος της χώρας, ένας μετά τον άλλον και οι Ρεπουμπλικάνοι άρχισαν να επιτίθενται στον υποψήφιό τους το τελευταίο 48ώρο. Ο ίδιος ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς εξέδωσε μια χωρίς προηγούμενο ανακοίνωση, δηλώντας ότι «ως πατέρας και σύζυγος προσβλήθηκα από τις λέξεις και τις πράξεις». 
Ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κασίς- συνυποψήφιος για το χρίσμα του Τραμπ- είπε ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσει έναν υποψήφιο που έχει συμπεριφερθεί με ένα τρόπο που χαρακτηρίζει τόσο άσχημα τη χώρα». Και ακολούθησαν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία το 2012 Μιτ Ρόμνεϊ και ο υποψήφιος το 2008 Τζον Μακέιν, που δήλωσε ότι ανακαλεί την υποστήριξη του στον Τραμπ και στο ψηφοδέλτιο στις 8 Νοεμβρίου θα γράψει το όνομα ενός «καλού συντηρητικού» πολιτικού.
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τα επιθετικά και εξευτελιστικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Μακέιν. «Καμιά γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να θυματοποιείται από τέτοιου είδους προσβλητική συμπεριφορά. Αυτός και μόνο αυτός φέρει το βάρος της ευθύνης για τη συμπεριφορά του και πρέπει να υποστεί τις συνέπειες». 

«Αρρωστημένα»  σχόλια

Ο Τραμπ μπορεί να δικαιολογήθηκε, αλλά νέες αποκαλύψεις δείχνουν ότι δεν ήταν μια «κακιά στιγμή», αλλά μάλλον θέμα απόψεων και χαρακτήρα. 
Χθες το CNN δημοσιοποίησε μια σειρά συνεντεύξεων  του Τραμπ με τον Χάουαρντ Στερν, όπου ο Τραμπ δείχνει την άδεια του να χαρακτηριστεί η κόρη του Ιβάνκα «μ@@@@ρα».
Οταν ρωτήθηκε δε, εάν η Ιβάνκα έχει κάνει προσθετική στήθους, αυτός απάντησε:«Στην πραγματικότητα [η Ιβάνκα] πάντα ήταν φιλήδονη».
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν ακύρωσε την πρόσκληση του Τραμπ σε μια εκδήλωση στο Ουισκόνσιν, δηλώνοντας ότι «αρρώστησε» βλέποντας το βίντεο, αλλά απέφυγε να ζητήσει ρητά την παραίτηση του υποψήφιου. «Ελπίζω ο κ.Τραμπ να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση με την αρμόζουσα σοβαρότητα και να εργαστεί, ώστε να αποδείξει σε αυτή τη χώρα ότι έχει μεγαλύτερο σεβασμό στις γυναίκες από ότι δείχνει σε αυτό το βίντεο».
Αλλά ο Τζον Θιουν, ο τρίτος στη σειρά ιεραρχίας γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών ζήτησε την άμεση παραίτηση του Τραπ από την υποψηφιότητα για να ανοίξει γρήγορα ο δρόμος για τον νυν υποψήφιο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς: «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να αποχωρήσει και ο Πενς πρέπει άμεσα να ανακηρυχθεί υποψήφιος», είπε. 
Στη συντηρητική πολιτεία της Γιούτα κρίσιμη για την εκλογή του Τραμπ, η οργή κλιμακώνεται. Η Μια Λόβ, η πρώτη Αφροαμερικανή βουλευτής για τους Ρεπουμπλικανούς ζήτησε και αυτή την παραίτηση του «για το καλό του κόμματος και της χώρας», αίτημα που στήριξε και ο Μάικ Λι, γερουσιαστής των συντηρητικών που θεωρείται υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο εάν κερδίσει ο Τραμπ τον Λευκό Οίκο. «Με σεβασμό σου ζητάω να κάνεις στην άκρη. Παραιτήσου. Αφησε κάποιον άλλον να εκπροσωπήσει τις αρχές μας».

Αδιέξοδο

Οπαδοί του Ντόναλντ ΤραμπAP Photo/Frank Franklin II
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αγωνίζεται να βρει την κατάλληλη απάντηση σε αυτή την κρίση που απειλεί να υπονομεύσει όχι μόνο την υποψηφιότητα του Τραμπ, αλλά και τις πλειοψηφίες που έχει κατακτήσει στη Βουλή και τη Γερουσία.
Και οι πιθανότητες να ανακάμψουν μάλλον επιδεινώνονται.
Ο Τραμπ προσπάθησε να τα μπαλώσει ζητώντας συγνώμη για τις κουβέντες που είπε στο βίντεο, αλλά στην πορεία έκανε κι άλλο ένα λάθος όταν αποφάσισε να επιτεθεί στη Χίλαρι υποστηρίζοντας ότι ναι μεν ήταν λάθος αυτά που είπε ,αλλά οι κουβέντες του ήταν λιγότερο προσβλητικές από τις σεξουαλικές περιπέτειες του συζύγου της αντιπάλου του, πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ λέξεων και πράξεων άλλων ανθρώπων», είπε. «Ο Μπιλ Κλίντον κακοποίησε στην πραγματικότητα γυναίκες και η Χίλαρι εκφόβισε, επιτέθηκε, ντρόπιασε και τρόμαξε τα θύματα του. θα τα πούμε με περισσόετερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες», απείλησε. 

Η διαδικασία

Στην πραγματικότητα εάν ο Τραμπ δεν αποχωρήσει οικειοθελώς το κόμμα του δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα στο παρά πέντε.
Η Εθνική Επιτροπή του κόμματος (RNC) πρέπει να υπακούσει στο άρθρο 9 του καταστατικού που ορίζει «την αναπλήρωση κενών θέσεων στις υποψηφιότητες» και το οποίο αναφέρει: «Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να καλύψει οποιαδήποτε κενό που μπορεί να προκύψει από θάνατο, παραίτησης ή άλλους λόγους για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ». 
Εάν ο Τραμπ για κάποιο λόγο αποφασίσει να αποχωρήσει «εθελοντικά» η επιτροπή θα πρέπει είτε να συγκαλέσει του 2.472 συνέδρους να ψηφίσουν πάλι - αδύνατο σε αυτό το στάδιο- ή η ίδια η Επιτροπή της οποίας τα 160 μέλη εκπροσωπούν όλες τις πολιτείες θα πρέπει να επιλέξει τον αντικαταστάτη. Δηλαδή ο νυν υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν θα αναλάβει αυτομάτως το χρίσμα, αφού η Επιτροπή μπορεί να επιλέξει οποιονδήποτε για να καλύψει το κενό.
Ωστόσο ο Τραμπ έχει κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να τους διευκολύνει με την παραίτηση του.  
Αποκλείοντας το ενδεχόμενο του θανάτου μένει αυτό που στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται ως «άλλοι λόγοι».  Η αοριστία είναι ανοικτή σε ερμηνείες και το άρθρο 9 στην πραγματικότητα δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν επομένως δεν έχουν δοκιμαστεί και τα όρια του.
Η τελευταία φορά που προεδρικός υποψήφιος εγκατέλειψε τον αγώνα ήταν το 1972. Ηταν ο Δημοκρατικός Τόμας Ηγκλετον που αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν έγινε γνωστό ότι πάσχει από κατάθλιψη.
Μέχρι τώρα «οι άλλοι λόγοι» γενικώς θεωρείται ότι καλύπτουν το κενό μεταξύ θανάτου και αποχώρησης,  επομένως δεν προβλέπει την κάλυψη του κενού και όχι την «δημιουργία» του.
Ορισμένοι έχουν υπονοήσει ότι υπάρχει μια «ευρύτερη ερμηνεία», δηλαδή ότι αφορά για παράδειγμα και το ενδεχόμενο διάπραξης  εγκλήματος από έναν υποψήφιο, ή προδοσία.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι ερμηνεία και ο Τραμπ μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί. 
Ετσι κι αλλιώς, όπως επισημαίνει και το BBC ακόμα και ένα διαπράξει εγκληματική πράξη, αυτό δεν του απαγορεύει να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, ενώ εάν εκλεγεί «ίσως μπορέσει να δώσει χάρη στον εαυτό του...». Ο χρόνος μετράει υπέρ του Τραμπ για το θέμα αυτό, αφού το κόμμα δεν προλαβαίνει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες να τροποποιήσει το Αρθρο 9 ακόμα κι εάν το αποφασίσει.
Ενώ θέμα θα προκύψει και με τους ψηφοφόρους που έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο.
Πολλές πολιτείες έχουν χρονικά περιθώρια για το «κλείδωμα» του ονόματος του υποψηφίου έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στη διαδικασία.
Ετσι αυτά τα ψηφοδέλτια- κυρίως σε κρίσιμες πολιτείες για τους Ρεπουμπλικάνους όπως η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα- φέρουν το όνομα του Τραμπ και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Οποιος θέλει να ψηφίσει το κόμμα θα πρέπει να ψηφίσει Τραμπ. 
Με αυτό τον τρόπο έχασαν οι Ρεπουμπλικάνοι μια έδρα στη Βουλή το 2006, όταν ο υποψήφιος στη Φλόριντα παραιτήθηκε πέντε εβδομάδες πριν τις εκλογές και το κόμμα δεν κατάφερε να βάλει το όνομα άλλου υποψηφίου του στο ψηφοδέλτιο. 

on 7:28:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Και οι Ρεπουμπλικάνοι εγκαταλείπουν τον Τραμπ

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.