loading...

Βότκα... ένα “νερό” με χαρακτήρα

17 βότκες στο τραπέζι της δοκιμής


Η βότκα είναι από τα πρώτα ποτά που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με την ιστορία και έχει πολλά να εξιστορήσεις. Η καταγωγή της αποτέλεσε μήλο της έριδος ανάμεσα στους Ρώσους και τους Πολωνούς. Από τη χρήση της… ως aftershave, έγινε επίσημο ποτό των τσάρων, κατέκτησε του δυτικούς λαούς, λατρεύτηκε στο Χόλιγουντ και κατέληξε να είναι ένα από τα πιο εμπορικά αλκοολούχα ποτά.


Η βότκα από ταπεινή ζεστή συντροφιά των λαών της Ανατολικής Ευρώπης κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο και ως επίσημη προσκεκλημένη δεν έλειπε ποτέ από τα μεγάλα πάρτι της δεκαετίας του ’70 και του ΄80 . Τα σφηνάκια έρεαν και ταυτόχρονα με ανάλογο τρόπο κυλούσε και η ιστορία της. Η δεκαετία του ΄90 ήταν γι αυτή μια μεγάλη περίοδος διαδοχικών λίφτιγκ. Καινούριες premium ετικέτες έκαναν την εμφάνιση τους, κατέκτησε μια νέα προνομιακή θέση στις μπάρες και στα shakers των mixologists και σήμερα βρίσκεται πάλι στη κορυφή των προτιμήσεων με πολλές επιλογές για όποιον αναζητήσει την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει. Μπορεί να έχει τόσους αιώνες καριέρας, αλλά για πολλούς παραμένει μυστήριο η επιτυχία ενός ποτού χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο οποίο κυριαρχεί μόνο το αλκοόλ. Όμως, η κρυστάλλινη, καθαρή όψη της βότκας, κρύβει ενδιαφέρον και έναν άγνωστο πολύπλευρο χαρακτήρα. Βαλθήκαμε λοιπόν να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Ξεκινήσαμε με την ιστορία της, τον τρόπο παραγωγής της και φτάσαμε μέχρι τα διαφορετικά στυλ, μέσα από τα οποία εκφράζεται. Φυσικά μετά από όλα αυτά βάλαμε μια σειρά από ετικέτες- εκπροσώπους στο τραπέζι της δοκιμής και σχολιάσαμε το περιεχόμενο των φιαλών. Ελπίζουμε τα συμπεράσματα να σας βοηθήσουν και να σας δώσουν ιδέες απόλαυσης.

Στα ιστορικά μονοπάτια της...

Την έντονη διαμάχη για την πατρότητα της βότκας ανάμεσα στη Πολωνία και τη Ρωσία τη γνωρίζουν οι περισσότεροι. Η εμφάνισή της προσδιορίζεται μεταξύ του 8ου και 9ου αιώνα, στην Πολωνία ή στη σημερινή Ουκρανία. Η πρώτη αποσταγματοποιία, όμως, καταγράφεται αρκετά αργότερα, το 1174 και το απόσταγμα μάλλον δεν θύμιζε και πολύ με τη σημερινή βότκα. Άλλωστε, όπως συνέβη και με πολλά αλκοόλ, η βότκα ξεκίνησε την μακρά καριέρα της ως φάρμακο. Η υψηλή της περιεκτικότητα σε αλκοόλη την έκανε δημοφιλή και για άλλες χρήσεις, για παράδειγμα σαν καθαριστικό, στοματικό διάλυμα, ακόμα και σαν… aftershave. Ωστόσο, κάποια στιγμή έγινε η ανατροπή και στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης έγινε το πρώτο ποτό σε κατανάλωση. Το συγκεκριμένο βέβαια λευκό απόσταγμα διέφερε σε πολλά σημεία από τη βότκα που γευόμαστε εμείς σήμερα. Άγρια, σκληρή, τραχιά, δυνατή, χρειάστηκε να τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι, μέχρι να αποκτήσει την καθαρή, βελούδινη, μαλακή και ισορροπημένη σύγχρονη γεύση της. Το 1780, ο χημικός Theodore Lowitz πρότεινε το φιλτράρισμα της μέσα από ξηρό άνθρακα και έβαλε το πρώτο λιθαράκι στην εξελικτική της πορεία. Απαλλαγμένη από ακάθαρτα παραπροϊόντα, έγινε ακόμα πιο αρμονική και ευχάριστη, όταν το 1895 ένας ακόμα χημικός, ο Ρώσος Ντιμίτρι Μεντελέγεφ, βρήκε τη καλύτερη αναλογία νερού και οινοπνεύματος πριν την τελική εμφιάλωση, το γνωστό 40%vol. Όσο βελτιωνόταν, βέβαια, τόσο περισσότερο θελκτική γινόταν στους τσάρους, τους αξιωματούχους και τους ευγενείς, που για πολλά χρόνια καρπώνονταν αποκλειστικά τα προνόμια της παραγωγής, της εμπορίας και της απόλαυσης της. Μπαίνοντας στον 20 αιώνα και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ΄60 είχε ήδη γίνει δημοφιλής στα σαλόνια και τα καλά bars, φτάνοντας να αντικαταστήσει ακόμα και το τζιν στο θρυλικό Μartini προτείνοντας με επιτυχία το Vodkatini. Ακολούθησαν πολλά διάσημα cocktail, όπως το αξεπέραστο Bloody Mary, ενώ η Αμερική, ειδικά μετά τον B' Π.Π. κυριολεκτικά τη λάτρεψε. Το cocktail Moscow mule με βότκα και ginger έκανε πάταγο στο Χόλυγουντ και η βότκα έφτασε να γίνει το νo.1 ποτό στην κατανάλωση. Το 1996 έκανε μια ακόμα επανάσταση, δημιουργώντας πρώτη μια νέα αγορά, εκείνη των luxury vodka, με τις πολλαπλές επαναποστάξεις. Βότκα από παλιές κρατημένες συνταγές, που κάποτε απευθύνονταν μόνο στους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, κυκλοφόρησε σε εντυπωσιακές φιάλες ενώ καινοτόμες ιδέες, όπως η βότκα από σταφύλι, ήταν μια νέα ισχυρή πρόταση που "πέρασε" σε όλα τα μπαρ. Σήμερα, 1 στα 4 ποτά που απολαμβάνει κάποιος περιέχει βότκα, ενώ η πλειοψηφία των mixologists την έχουν σαν βασικό αλκόολ στις δημιουργίες τους.

Και εγένετο βότκα…

Πώς γεννιέται τώρα η βότκα; Για αρχή, μπορούμε να πούμε ότι αρκεί μια οποιαδήποτε φυτική πρώτη ύλη, από κριθάρι, σίκαλη, σιτάρι αλλά και πατάτα, παντζάρι, καλαμπόκι, ρύζι ακόμα και μελάσα, που να μπορεί να ζυμωθεί. Η βότκα από σιτάρι έχει έντονη μύτη και μαλακό στόμα, από σίκαλη φινετσάτη μύτη και ζεστό στόμα, από πατάτα ευχάριστη μύτη και γλυκό στόμα, από μελάσα δυνατή μύτη και σκληρό στόμα. Η διαδικασία συνίσταται στη διάσπαση του αμύλου,που περιέχει ( κατά κύριο λόγο) η πρώτη ύλη και στη συνέχεια τη ζύμωση των παραγώγων. Έτσι προκύπτει ένα παχύρευστο αλκοολούχο μείγμα, αυτό που θα οδηγηθεί στη συνέχεια στους άμβυκες για την απόσταξη. Στην πρώτη απόσταξη, το αλκοόλ που προκύπτει είναι σκληρό και περιέχει μεγάλη ποσότητα ανεπιθύμητων παραπροιόντων. Επομένως, γίνονται επαναληπτικές αποστάξεις, που ο αριθμός τους καθορίζεται από την επιθυμία του εκάστοτε παραγωγού. Όσες περισσότερες γίνουν, τόσο πιο καθαρό είναι το αλκοόλ στο τέλος. Όταν οι αποστάξεις ολοκληρωθούν, το απόσταγμα έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 98%vol . Για να εμφιαλωθεί αναμειγνύεται με καθαρό νερό, ώστε ο τελικός αλκοολικός βαθμός να είναι 40%vol.

Από πού είσαι εσύ;

H καταγωγή της βότκας καθορίζει σε πρώτο βαθμό το χαρακτήρα της. Έτσι, οι ανατολικές βότκες δίνουν έμφαση στην πρώτη ύλη, είναι έντονες με αρώματα κυρίως δημητριακών, ενώ οι δυτικές βότκες είναι πιο μαλακές, πιο γλυκές, με άλλα λόγια ιδανικές για cocktail. Ενδιαφέρον έχει να μάθουμε καλύτερα κάθε προέλευση της βότκας :
Η Voda α λα ρωσικά : Η ιστορία της χώρας είναι συνδεδεμένη με την βότκα. Η Ρωσία διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσης στην παραγωγή και εξαγωγή του λευκού αποστάγματος. Οι πρώτες γραπτές ενδείξεις παραγωγής εντοπίζονται το 14ο αιώνα. Οι τσάροι, οι βογιάροι και οι αριστοκράτες ήταν αυτοί που γεύονταν τις βότκες υψηλής ποιότητας και επωφελούνταν από τα οικονομικά κέρδη, ενώ το προλεταριάτο έπρεπε να αρκεστεί στις φθηνές εκδοχές. Ο τσαρικός αποκλειστικός έλεγχος κράτησε για 300 ολόκληρα χρόνια. Το 1812 απελευθερώθηκε η παραγωγή και η εμπορία και τότε καταμετρήθηκαν στη χώρα 5000 ιδιωτικά αποστακτήρια! Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1902, συντάχθηκε ο νόμος "Ή βότκα της Μόσχας" σύμφωνα με τον οποίο, η ρωσική βότκα θα πρέπει να παράγεται από σίκαλη, η περιεκτικότητα σε αλκοόλη να είναι 40%vol και για την αραίωση να χρησιμοποιείται μόνο μαλακό, καθαρό νερό, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών.
Η Wodka α λα πολωνικά : το αγαπημένο ποτό των Πολωνών, σύμφωνα με γραπτά κείμενα του 1405, έκανε την εμφάνιση του πρώτα ως φάρμακο και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και ως… aftershave. Γύρω στον 16ο αιώνα είχε αντικαταστήσει κάθε ποτό της χώρας, λίγο αργότερα αναδείχθηκε ως εθνικό ποτό. Το 18ο αιώνα καθιερώθηκαν τα εμπορικά αποστακτήρια σε όλη την επικράτεια Οι Πολωνοί σήμερα παράγουν τη βότκα κυρίως από πατάτα και τη χωρίζουν σε δυο κατηγορίες, ανάλογα το βαθμό καθαρότητας: στην απλή και στην premium .
H brannvin α λα σουηδικά : Μπορεί η παραγωγή της βότκας να ξεκίνησε από την Ρωσία και τη Πολωνία, όμως οι σουηδικές βότκες κατάφεραν να γίνουν διάσημες ανά την υφήλιο και να προμοτάρουν τη διαδικασία της συνεχόμενης απόσταξης. Το ντεμπούτο τους έγινε το 15ο αιώνα και από τότε βρίσκονται σε συνεχή άνοδο και εξέλιξη . Το 1830 στη χώρα ήταν καταγεγραμμένοι περίπου 175000 αποστακτήρες με παραγωγή ακόμα και σε σπίτια. Σήμερα, η Σουηδική βότκα εξακολουθεί να παράγεται από επιλεγμένα αρωματικά σιτάρια και υψηλής ποιότητας νερό και να κυκλοφορούν είτε απλές είτε premium ακόμα και super premium σε εξαιρετικές φιάλες.
Η Vodka της Φινλανδίας και της Λετονίας : η ανακάλυψη του λευκού αποστάγματος γι αυτές τις χώρες σήμαινε απόλαυση, παρέα και ζεστασιά τους ατελείωτους παγερούς μήνες. Με πρώτη ύλη τα άφθονα σιτηρά των περιοχών και τις καθαρές πηγές οι φινλανδικές και λετονικές βότκες πέρασαν γρήγορα τα σύνορα τους και έγιναν περιζήτητες σε πολλές χώρες. Οργανοληπτικά είναι καθαρές, δυνατές, με αρώματα και γεύση που παραπέμπουν στην πρώτη ύλη. Όπως και οι περισσότερες Σκανδιναβικές βότκες, διακρίνονται στις απλές και τις premium.
Η Vodka της Δυτικής Ευρώπης : Στις πιο ζεστές περιοχές (και μεταγενέστερες στην παραγωγή βότκας), όπως είναι η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία κυριαρχεί μια διαφορετική αντίληψη . Οι βότκες είναι πιο μαλακές και πιο αρωματικές από τις κλασικές σκληρές της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, προέρχονται από διαφορετικές πρώτες ύλες, όπως είναι τα σταφύλια και χρησιμοποιούνται διαφορετικές μεθόδοι παραγωγής, όπως ο συνδυασμός συνεχών και ασυνεχών αποστάξεων.
Οι άλλες βότκες... Μέχρι τώρα ασχοληθήκαμε με τις κλασικές ουδέτερες βότκες υπάρχει όμως μια διαφορετική κατηγορία που ενισχύεται όλο και περισσότερο στην αγορά. Πρόκειται για τις αρωματικές βότκες, που αρχικά δημιουργήθηκαν για να καμουφλάρουν τις ατέλειες του λευκού αποστάγματος, τελικά όμως άρεσαν και καθιερώθηκαν. Από τις πιο γνωστές είναι με λεμόνι και από τις πιο ιστορικές η Zubrovka από την Πολωνία, αρωματισμένη με ένα είδος πόας που φυτρώνει μόνο στο δάσος Bialowieska, όπου συχνάζουν οι απομείναντες βίσονες.

Τα σημαντικά της δοκιμής...

Σε πρώτη ανάγνωση, η γευστική δοκιμή βότκας φαντάζει δύσκολη. Και είναι αλήθεια... Δεν είναι τόσο εύκολο να ψάχνεις να βρείς τα γευστικά και αρωματικά της χαρακτηριστικά. Μάλιστα, γεννιούνται εύλογες ερωτήσεις: πόσο διαφέρουν τελικά οι βότκες, αν έχουν αρώματα και γεύση ή γιατί σε μια μπάρα υπάρχουν σήμερα τόσες επιλογές από διαφορετικές ετικέτες; Υπάρχουν βότκες που είναι καλύτερα να τις απολαμβάνεις σκέτες και άλλες ιδανικότερες για κάποιο cocktail; Σε τι διαφέρουν τελικά οι απλές και οι premium; Για όλες αυτές τις απορίες εμείς συγκεντρώσαμε 18 βότκες με διαφορετική προέλευση και τύπο και τις βάλαμε στο τραπέζι της γευσιγνωστικής ομάδας του athinoramaumami.gr για να τις δοκιμάσαμε μαζί με δυο εξειδικευμένους mixologists, που έχουν συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς cocktail -ανάμεσα τους και με βότκα- και έχουν διακριθεί: τον Γιώργο Μεγαλοκονόμο από το Bru cocktail bar και τον Αλέξανδρο Πρεβίστα από το 360ο cocktail bar. Από τις 18 βότκες της δοκιμής οι 16 ήταν καλές έως πολύ καλές. Τα περισσότερα δείγματα ήταν από την Πολωνία και αξιολογήθηκαν υψηλά. Μάλιστα, παρουσιάσαν μια ιδιαίτερη παλέτα αρωμάτων, από εσπεριδοειδή μέχρι μπαχαρικά, δημητριακά και φυτικές νότες. Περιελάμβαναν διαφορετικούς τύπους, από απλές, premium, αφιλτράριστες μέχρι και αρωματικές. Από την Ολλανδία δοκιμάσαμε μια ξεχωριστή ετικέτα με πλούσια μύτη, από τη Γαλλία καταλάβαμε τη διαφορά της βότκας που παράγεται από σταφύλι. Οι δυο αντιπροσωπευτικές βότκες μάλιστα, είχαν κυρίως φρουτώδη χαρακτήρα. Η Σουηδία με δυο δείγματα που βαθμολογήθηκαν με καλά και πολύ καλά, είχαν προτερήματα, όπως η φινέτσα και η γλυκύτητα. Η Λετονία έκλεψε τις εντυπώσεις με βότκες γεμάτες στο στόμα. Το δείγμα από Ρωσία πολύ καλό, από τη Φινλανδία με ενδιαφέρουσες λουλουδάτες νότες και από την Ελβετία οι βότκες κρίθηκαν από αποδεκτές μέχρι καλές, εξαιτίας της ελαφριάς καυστικότητας.
Συνοψίζοντας, βότκες από βότκες διαφέρουν, έχουν πολλά να μας πουν και κυρίως έχουν αρώματα και γεύσεις. Η δοκιμή τους έχει τελικά πολύ ενδιαφέρον και μας μυεί στις διαφορές τους. Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δοκιμής και σίγουρα θα βρείτε πολλές που θα θέλετε να απολαύσετε.

Η γευστική δοκιμή

Ολλανδία
Ketel One Χώρα προέλευσης : Ολλανδία
Παραγωγός : Nolet distillery Διάφανο λευκό. Στη μύτη πρωτοστατούν φυτικές νότες, όπως ο δυόσμος και ο μάραθος και ακολουθούν νύξεις μελιού, κίτρου και δημητριακών. Το στόμα μπαίνει γλυκά ,με την αίσθηση μελιού και ενισχύεται με την παρουσία του λεμονιού και της φυτικότητας. Η επίγευση είναι καλή και έχει διάρκεια. Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,5 Θ.Τ 3,5 Γ.Μ 2 Α.Π 4
Εισαγωγή : Diageo
Ενδεικτική τιμή : 31,12€

Γαλλία

Ciroc Χώρα πρόλευσης : Γαλλία
Παραγωγός : Eurowine gate SA
Διάφανο λευκό. Πλούσια μύτη που συγκεντρώνει νότες κίτρου, γκρείπφρουτ, λεμονιού, πορτοκαλιού και δροσερού lemongrass. To στόμα είναι πολύ ευχάριστο και το ίδιο σύνθετο με τη μύτη. Η παρουσιά των εσπεριδοειδών είναι έντονη, δίνοντας μια υποψία κουαντρό και η επίγευση είναι μακριά και γλυκά.
Δ.Κ 4,Ο Χ.Κ 3,5 Θ.Τ 435 Γ.Μ 3,5 Α.Π 4,5
Εισαγωγή : Diageo
Ενδεικτική τιμή : 36,20€
Grey Gouse Χώρα προέλευσης : Γαλλία
Παραγωγός : Bacardi
Διάφανο λευκό. Κομψή και φινετσάτη μύτη με ελαφριές νότες λεμονιού και σταφυλιού σε ένα φόντο δημητριακών. Το στόμα είναι μαλακό, βελούδινο, με πάχος και γλυκύτητα. Η επίγευση είναι ευχάριστη και ήπια.
Δ.Κ 3,0 Χ.Κ 3,0 Θ.Τ 3,0 Γ.Μ 2,5 Α.Π 2,5
Εισαγωγή : Bacardi
Ενδεικτική τιμή : 47,60€

Πολωνία

Belvedere Unfiltered Χώρα προέλευσης : Πολωνία
Παραγωγός : Polmos Zyrardow
Διάφανο λευκό. Πολύ ενδιαφέρουσα και καθαρή μύτη με αρώματα πικραμύγδαλου, άμυλου, ψευδαίσθηση βανίλιας και ίχνη πορτοκαλιού. Το στόμα είναι γεμάτο, με ευγένια και ελεγχόμενη καυστικότητα. Ξεχωρίζουν οι νότες ψημένου ψωμιού και τα ελαφριά πιπέρια. Η επίγευση είναι ιδιαίτερη και μεγάλη.
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Θ.Τ 4,5 Γ.Μ 4,5 Α.Π 4,5
Εισαγωγή : Diageo
Ενδεικτική τιμή :
Belvedere
Χώρα προέλευσης : Πολωνία
Παραγωγός : Polmos Zyrardow
Διάφανο λευκό. Τονισμένες νότες ιωδίου, φυκιών και μπαχαρικών κυρίως πιπεριού. Στόμα ήπιο, ζεστό, με γλυκύτητα, spicy πινελιές και καλό ενσωματομένο αλκοόλ. Η επίγευση είναι πολύ καλή και έχει διάρκεια.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 4,0 Θ.Τ 4,0 Γ.Μ 3,5 Α.Π 4,0
Ενδεικτική τιμή : 42,00€
Helevius
Χώρα προέλευσης: Πολωνία
Παραγωγός : Helevious distillery
Διάφανο λευκό. Τονισμένη αίσθηση εσπεριδοειδών κυρίως πορτοκαλιού και μανταρινού. Φόντο δημητριακών και ελαφριές νύξεις μαστίχας, πεύκου, δεντρολίβανου και φρέσκου σιταριού. Στόμα πολύπλοκο, γεμάτο, με καυστικότητα που αναπτύσσεται σε δεύτερη φάση. Νότες σιταριού, πεύκου και πιπεριού που παραμένουν μέχρι την επίγευση. Καλη διάρκεια.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 4,0 Θ.Τ 4,0 Γ.Μ 3,0 Α.Π 3,5
Εισαγωγή : Μαυρίκος
Ενδεικτική τιμή :
Serkova
Χώρα προέλευσης : Πολωνία
Παραγωγός : Akwawit Polmos S.A
Διάφανο λευκό. Αιχμηρή αίσθηση αλκοόλ στη μύτη με φαρμακευτικές νότες και ίχνη άνθους λεμονιού. Το στόμα εμφανίζει καυστικότητα, με αλκοολική γλυκύτητα και λεμονάτη επίγευση.
Δ.Κ 1,0 Χ.Κ 1,5 Θ.Τ 1,5 Γ.Μ 1 Α.Π 1,0
Εισαγωγή : Άμβυξ
Ενδεικτική τιμή : 14,00€
Grasovka
Χώρα προέλευσης : Πολωνία
Παραγωγός : Grasovka
Διάφανο λευκό. Στη μύτη πληθωρικά και σύνθετα αρώματα που παραπέμπουν σε μαχλέπι, τόνκα, χαμομήλι, άχυρο, χόρτο και φρέσκο γρασίδι. Στο στόμα κυριαρχεί το χαμομήλι και η αλκοόλη ισορροπεί μέχρι το τέλος. Η επίγευση είναι μεγάλη, ιδιαίτερη και πολύ καλή.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 4,0 Θ.Τ 4,5 Γ.Μ 3 Α.Π 3,5
Εισαγωγή : Concepts ltd
Ενδεικτική τιμή :

Σουηδία

Absolut
Χώρα προέλευσης : Σουηδία
Παραγωγός : Ahus Absolut company
Διάφανο λευκό. Στη μύτη είναι ευδιάκριτα αρώματα δημητριακών, βουτύρου, μπριός, ελαφριάς βανίλιας και εσπεριδοειδών. Το στόμα μπαίνει γλυκά, έχει ήπια και ελεγχόμενη καυστικότητα, η οποία διατηρείται μαζί με την γλυκύτητα μέχρι το τελείωμα. Η επίγευση είναι ελαφριά, γλυκιά και πιπεράτη.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,5 Θ.Τ 3,5 Γ.Μ 3 Α.Π 3
Εισαγωγή : Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή : 17,00€
Absolut Elyx Χώρα προέλευσης : Σουηδία
Παραγωγός : Ahus Absolut company
Διάφανο λευκό. Πολύ καλή μύτη με παρέλαση αρωμάτων όπως περγαμόντου, νερατζιού, βανίλας, καραμέλας βουτύρου, πεύκου, άνθους αλατιού και μπαχαρικών. Το στόμα είναι πλούσιο, με πάχος, νότες φρέσκων δημητριακών, μέτρια αλκοόλη και ισορροπία ανάμεσα στις πικάντικες και γλυκές νύξεις. Η επίγευση είναι μεγάλη και πολύ καλή.
Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Θ.Τ 4,0 Γ.Μ 4,5 Α.Π 4,0
Εισαγωγή : Pernod Ricard
Ενδεικτική τιμή : 47,00€

Λετονία

Stolichnaya
Χώρα προέλευσης: Λετονία
Παραγωγός : SPL Group
Διάφανο λευκό. Η μύτη είναι δροσερή με ευδιάκριτες νότες κίτρου, λεμονιού και χόρτου. Το στόμα ξεκινάει γλυκά και εμφανίζει προοδευτικά ελεγχόμενη καυστικότητα και ελαφριές πικρές εσπεριδοειδείς νότες. Η επίγευση είναι καλή με νύξεις εσπεριδοειδών και πιπεριού.
Δ.Κ 3,0 Χ.Κ 2,5 Θ.Τ 3,5 Γ.Μ 2,5 Α.Π 3,5
Εισαγωγή : Καρούλιας
Ενδεικτική τιμή :
Stolichnaya Gold Χώρα προέλευσης: Λετονία
Παραγωγός : SPL Group
Διάφανο λευκό. Ευγενική και ωραία μύτη με νότες λεμονόχορτου, άσπρου πιπεριού και κίτρου. Το στόμα είναι πολύπλοκο, με πάχος, γλυκύτητα και πιπεράτη καυστικότητα. Επίσης έχουν ενδιαφέρον οι νύξεις από αποξηραμένα φρούτα όπως το σύκο. Η επίγευση είναι πολύ καλή, φρουτένια και με διάρκεια.
Δ.Κ 4, Χ.Κ 4, 0 Θ.Τ 4,0 Γ.Μ 4,0 Α.Π 3,5
Εισαγωγή : Καρούλιας
Ενδεικτική τιμή :
Stolichnaya Elit Χώρα προέλευσης: Λετονία
Παραγωγός : SPL Group Διάφανο λευκό. Ενδιαφέρον αρωματικό μπουκέτο με νότες πάστας αμυγδάλου, πικραμύγδαλου, εσπεριδοειδών, πιπεριών και ξηρών καρπών. Το στόμα έχει καλό επίπεδο αλκοόλης, πάχος και παρέλαση εσπεριδοειδών. Η επίγευση είναι βουτυράτη, spicy και κιτρική.
Δ.Κ 4, Χ.Κ 4, 0 Θ.Τ 4,0 Γ.Μ 4,0 Α.Π 4,0
Εισαγωγή : Καρούλιας
Ενδεικτική τιμή :

Ελβετία

Xellent
Χώρα προέλευσης : Ελβετία
Παραγωγός : Williasan S.A
Διάφανο λευκό. Στη μύτη αρώματα από μίγμα δημητριακών, καραμέλας, γλυκόριζας και ελαφριάς τερεβινθύνης. Το στόμα έχει καλή ισορροπία με την γλυκύτητα σε πρώτο πλάνο και την ελαφριά πικρίλα στο φόντο. Η καυστικότητα είναι μέτρια. Η επίγευση είναι ιδιαίτερη και έχει διάρκεια.
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,0 Θ.Τ 3,0 Γ.Μ 2,0 Α.Π 2,0
Εισαγωγή : Αμφορέας
Ενδεικτική τιμή : 39,00€
Trojka
Χώρα προέλευσης : Ελβετία
Παραγωγός : Diwise S.A
Διάφανο λευκό. Ελαφριά μύτη ,που εμφανίζει φαρμακευτικές νύξεις και ίχνη που παραπέμπουν σε καμένο λάστιχο. Το στόμα έχει μέτρια γλυκύτητα και καυστικότητα. Η επίγευση είναι λεμονάτη αλλά κοντή.
Δ.Κ 1,5 Χ.Κ 2,0 Θ.Τ 2,5 Γ.Μ 2,0 Α.Π 1,5
Εισαγωγή : Αμφορέας
Ενδεικτική τιμή : 14,70€

Φινλανδία

Finlandia
Χώρα προέλευσης : Φινλανδία
Παραγωγός : Altia PLC
Διάφανο λευκό. Γοητευτική μύτη με επίκεντρο τα φρούτα και μάλιστα τα γλυκά εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι. Στόμα που ακολουθεί τη μύτη και εμπλουτίζεται με νότες λουλουδιών κυρίως γιασεμιών. Η γεύση είναι γλυκιά και η καυστικότητα ελαφριά τονισμέμη. Η επίγευση έχει διάρκεια και αισθητή πικρίλα.
Δ.Κ 3,0 Χ.Κ 3,0 Θ.Τ3,0 Γ.Μ 2,5 Α.Π 3,5
Εισαγωγή : Coca Cola
Ενδεικτική τιμή :

Ρωσία

Russian Standard Χώρα Προέλευσης : Ρωσία
Παραγωγός : Russian Standard
Διάφανο λευκό. Αναδύει αρώματα κρέμας λεμονιού, κίτρου, γλυκόριζας, χαμομηλιού, βοτάνων, βανίλιας και κυπαρισσόμηλου σε ένα αμυλώδες φόντο. Το στόμα είναι καλό και κρεμώδες. Η γλυκύτητα του παραπέμπει σε καραμέλα, ενώ η καυστικότητα είναι καλή. Η γλύκα παραμένει και στην επίγευση και ισορροπή με λεμονάτες νύξεις. Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,5 Θ.Τ 3,5 Γ.Μ 3,5 Α.Π 3,5
Εισαγωγή : Άμβυξ
Ενδεικτική τιμή : 17,93€
Σκηνικό για Βότκα party… Με τη βότκα στήνονται τα καλύτερα παρείστικα σκηνικά. Καταρχήν της πάει πολύ το φαγητό και συγκεκριμένα οι αγαπημένες καλοκαιρινές γεύσεις, όπως η πέστροφα, το χέλι, ο σολομός, η ρέγγα, το αγγούρι, το τουρσί και οι πράσινες ελιές. Και μετά τα cocktail, που είναι σαν να υπάρχουν για εκείνη. Άλλωστε η συνδρομή της σε ένα cocktail για την αιχμηρότητα, την ζωντάνια, ή την αλκοολική ένταση που προσδίδει είναι ανεκτίμητη. Η ίδια αποτελεί ένα λευκό καμβά πάνω στον οποίο ο bartender «ζωγραφίζει» με τα υπόλοιπα υλικά του. Έτσι πολλά είναι τα διαχρονικά cocktail , που μπορείτε να ετοιμάσετε από bloody mary, black Russian, kamikaze, screwdriver, μέχρι long island. Για κάτι όμως καινούριο, διαφορετικο και εύκολο ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος και ο Αλέξανδρος Πρεβίστας, μας δίνουν τις δικές τους προτάσεις.

Γιώργος Μεγαλοκονόμος

Hangai girl 60 ml βότκα
30 ml λικέρ λίτσι
30 ml φρέσκο χυμό λεμόνι,
15 ml συρόπι βανίλια,
1 κουταλάκι του γλυκόυ μαρμελάδα raspberry
Εκτέλεση : Χτυπάμε με πάγο στο shaker και σουρώνω σε μεγάλο ποτήρι με πάγο θρυματισμένο.Γαρνίρουμε με μία φλούδα από λεμόνι και raspberries

Curious fizz
50 ml vodka
30 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
20 ml συρόπι ζάχαρης (1/1)
5-6 φύλλα δυόσμου
2-3 μικρές φέτες αγγούρι (1cm)
2 σταγόνες Bitters περγαμόντο
fentimans rose lemonade
Εκτέλεση : Χτυπάμε όλα τα υλικά στο shaker και διπλοσουρώνουμε σε μεγάλο ποτήρι με πάγο.Απογεμίζουμε με αρωματική λεμονάδα fentimans rose lemonade Γαρνίρουμε με αγγούρι και δυόσμο. Cherry and chocolate martini 70ml Finlandia vodka 15 ml Mozart dry chocolate spirit 2-3 σταγόνες Bitter κεράσι Εκτέλεση : Αναδεύουμε όλα τα υλικά με πολύ πολύ πάγο σε ένα γυάλινο mixing glass και σουρώνουμε σε ένα παγωμέμο ποτήρι τύπου martini.

Αλέξανδρος Πρεβίστας

Raspberry basil lemonade
50 ml ketel Citroen
20 ml φρέσκο χυμό lime
20 ml σιρόπι ζάχαρης
30 ml πουρε raspberry
5 φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση : Σε ποτήρι double old fashion βάζουμε ολα τα υλικά και ανακατεύουμε με τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με ενα φύλλο βασιλικού.

Mediterranean martini 50ml finlandia vodka
20 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
20 ml σιρόπι δεντρολίβανο
30 ml πουρε καρπούζι
Εκτέλεση : Προσθέτουμε ολα τα συστατικά στο shaker με πάγο και χτυπάμε. Σουρωνουμε σε ποτήρι coupe και Γαρνίρουμε με ενα κλωναρακι δεντρολίβανο 

on 2:28:00 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Βότκα... ένα “νερό” με χαρακτήρα

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.