Απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε δημοσιεύματα και σχόλια των τελευταίων ημερών η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «πρωταγωνιστούν οι ίδιοι που αφού έσπευσαν το 2014 να προϋπαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα σπεύδουν να προϋπαντήσουν την ΝΔ. Ματαιοπονούν όμως. Το πήραμε το μήνυμα τους. Ας πάρουν όμως και αυτοί το δικό μας». Και συμπλήρωσε: «Ό,τι και να κάνουν, όσα σενάρια και αν εφεύρουν, όσο και αν μας επιτίθενται, εμείς θα συνεχίσουμε. Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς προχωράμε. Θωρακίζουμε θεσμικά, διευρύνουμε πολιτικά, συγκροτούμε οργανωτικά και εμβαθύνουμε προγραμματικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς περιεχόμενο στο μείζον ζήτημα του δημόσιου χρέους. «Εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις προς την χώρα από το Eurogroup του 2012, συμφώνησε το Μάη του ΄16 ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος. Όπως ακριβώς το επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε», είπε, προσθέτοντας ότι εμφανίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (επιτόκια- κατώτατο όριο- τοκοχρεολύσια), τα οποία έπρεπε να δοθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως νέα συζήτηση για το χρέος και τη συζήτηση του Μαΐου ως οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Όπως και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015. «Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Δυστυχώς πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού», τόνισε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε ότι πρέπει να αποτραπεί η δεξιά παλινόρθωση. Γι αυτό, συνέχισε, χρειάζεται άλλη κυβέρνηση που θα φέρει στο προσκήνιο τις λέξεις αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, προοπτική και ελπίδα.
«Όμως αυτή δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Το τονίζω και πάλι. Δεν θα λειτουργήσουμε ποτέ ως συμπλήρωμα, ως δεκανίκι, κανενός. Ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος: Λαϊκισμός και ανευθυνότητα. Είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις: Κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη. Και σήμερα προσπαθούν να συντηρήσουν ένα διχαστικό δίπολο, ένα κακέκτυπο», τόνισε η Φώφη Γεννηματά διακηρύσσοντας: «Μαζί έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε αυτό το πάρτι για δύο, που βλάπτει τη χώρα».
Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι το μήνυμα από τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, είναι ότι θα πρέπει όλοι να μαζέψουν τις «αδέσποτες προσωπικές τους φιλοδοξίες» και είπε προς «όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ή προτίθενται να το κάνουν στις επόμενες» ότι «δεν μπορεί να κόπτονται για την Κεντροαριστερά».
«Αφήσαμε πίσω μας, κάναμε στην άκρη, τους δειλούς και τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία. Τους αριβίστες και τους καριερίστες τους χαρίζουμε. Αυτοί δεν είναι θύματα, είναι θύτες. Είναι μέρος αυτής της μεγάλης πολιτικής απάτης που έπαιξε με τις ελπίδες και τον πόνο των απλών ανθρώπων. Τους αφήνουμε πίσω», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όσους αποδέχονται το πλαίσιο που έχει τεθεί να έρθουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει όμως περιθώριο για διαβουλεύσεις, για διαδικασίες, για συζητήσεις, για επιτροπές, για φόρουμ. «Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών και το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα. Τέρμα η ομφαλοσκόπηση. Κουράστηκε και ο κόσμος και κουραστήκαμε κι εμείς».
Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η εκλογή Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι όλος ο κόσμος στον πλανήτη που βιώνει τα προβλήματα, θα είναι ευάλωτος σε κάθε μορφή λαϊκισμού, που παρουσιάζεται ως αντισυστημικός, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι όχι απλά δεν έχει λύσεις, αλλά είναι βαθύτατα συστημικός, συντηρητικός και τελικά βαθαίνει τα προβλήματα. «Άρα χρειάζεται εγρήγορση, αφύπνιση και κινητοποίηση», είπε, και απευθυνόμενη στις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης υποστήριξε ότι είναι ώρα να συζητήσουν και να αποφασίσουν τους βασικούς άξονες για μια νέα, ριζοσπαστική πολιτική agenda που θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
i. Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, με εξαίρεση των δαπανών για την Παιδεία, την Κατάρτιση.
ii. ενίσχυση των Αναπτυξιακών Πολιτικών, με ρήτρες Απασχόλησης σε όλες τις νέες επενδύσεις που θα χρηματοδοτούνται.
iii. Έμφαση στην Κοινωνική Ευρώπη. Με εγγυήσεις της Ασφάλειας στην Εργασία, της Κοινωνικής Προστασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
iv. Ολοκλήρωση των κοινών πολιτικών ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης.
v. Κοινή μεταναστευτική πολιτική, με ίση κατανομή των βαρών και με την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουμε λάβει. Δεν αρκεί μόνο η φύλαξη των συνόρων. Ειδικά σε μια στιγμή που η συμφωνία με την Τουρκία καρκινοβατεί και οι απειλές του Ερντογάν εντείνονται.
Ειδικότερα για την επιθετική ρητορική του Τούρκου Προέδρου, η κ. Γεννηματά συνέστησε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με ενημέρωση των ελληνικών θέσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
(Με πληροφορίες απο ΑΠΕ)