loading...

Σε τροχιά σύγκρουσης για ΕΣΡ και νόμο Παππά


Η ρητή, καταγεγραμμένη και νομοθετικά, αναφορά πως καταργείται ο χαρακτηρισθείς από το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικός νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, θεωρείται ως «προαπαιτούμενο» για να υπάρξει συναίνεση εκ μέρους του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης προκειμένου να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την εξέλιξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί δύο τροπολογιών της κυβέρνησης, μέσω των οποίων δηλώθηκε ότι επιχειρείται εκ μέρους της πλειοψηφίας «συμμόρφωση» προς την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
Αιχμή των ενστάσεων της αντιπολίτευσης αποτελεί η επιμονή του υπουργού Επικρατείας στο να ομιλεί μέσω και της κατατεθείσας τροπολογίας περί «αναστολής» και όχι «καταργήσεως» της επίμαχης διάταξης-πυρήνα του αντισυνταγματικού νόμου, που προέβλεπε μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στην εκτελεστική εξουσία. Το κλίμα βάρυνε περαιτέρω, επί τη βάση και όσων ανέφερε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ ο κ. Ν.Παππάς, αναφορικά με την επιμονή της κυβέρνησης στην ορθότητα της επίμαχης κυβερνητικής ρύθμισης, αλλά και στο ζήτημα του καθορισμού των τεσσάρων, ως αριθμού αδειών στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Κινήσεις στη σκακιέρα
Καθώς η συζήτηση στη Βουλή πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, αυτό το θέμα είναι που βρίσκεται και στο επίκεντρο τακτικισμών των δύο πλευρών: Ο κ. Παππάς, αν και φαίνεται να δέχεται και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «πιέσεις» να αλλάξει την επίμαχη ορολογία, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του – κάτι το οποίο θα φανεί ενδεχομένως λίγο πριν από την τελική ψηφοφορία. Εκείνοι που υποστηρίζουν μια τέτοια αλλαγή, εκφράζουν την εκτίμηση πως έτσι θα «κερδίσουν» τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα προκειμένου να ψηφίσουν θετικά και να τηρήσουν θετική στάση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Ταυτόχρονα, προσθέτουν, θα «εκτεθεί» πολιτικά η ΝΔ, αν επικρατήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η «σκληρή γραμμή», και απορριφθεί και αυτή η αλλαγή, με την προβολή του γαλάζιου αιτήματος να προηγηθεί οποιασδήποτε κίνησης για το ΕΣΡ, μια πλήρης αντικατάσταση του «νόμου Παππά» από ένα νέο συνταγματικά και πολιτικά αποδεκτό, νομοθέτημα.
Οσο δε η στάση του υπουργού Επικρατείας παραμένει, εντός Βουλής και επί του συγκεκριμένου άγνωστη, δεν φαίνεται να εκφράζεται με ξεκάθαρο τρόπο από τα στελέχη της ΝΔ, η τελική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, εκφράστηκαν ουσιαστικά και οι δύο εκδοχές: αλλαγή διατύπωσης της τροπολογίας, ή και άλλο θεσμικό πλαίσιο, πριν από πιθανή συναίνεση. Κοινοβουλευτικές πηγές ερμηνεύοντας την κατάσταση, ως προς την γαλάζια παράταξη, εκτιμούσαν πως με αυτό τον τρόπο η ΝΔ αποσκοπεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, όποια και αν είναι η τελική στάση της κυβέρνησης.
«Αυτό που θέλετε είναι να φτιάξετε ένα ελεγχόμενο από εσάς Συμβούλιο και να ελέγξετε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πλέον, μέσω ενός τέτοιου ΕΣΡ. Με κομματικά στελέχη, όπως είναι ο κ. Μουλόπουλος, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο. Αν σκοπός σας είναι να μας παρασύρετε σε ένα ελεγχόμενο ΕΣΡ για να εφαρμοστεί ο νόμος σας, σας διαβεβαιώ ότι η ΝΔ θα σας εμποδίσει να το πραγματοποιήσετε» τόνισε ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδ.Γεωργιάδης.
«Είστε σε πανικό. Θέλετε ΕΣΡ μεταφορέα των απόψεών σας» είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης Α.Λοβέρδος και πρόσθεσε ενόψει της προαναγγελθείσας για την Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων: «Αν αλλάξετε το «αναστέλλεται» και γίνει «καταργείται» θα βοηθήσει στο να σχηματιστεί μεγάλη πλειοψηφία».
Σε παρέμβασή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση είτε άμεσα να προβεί με τρόπο ευθύ στην κατάργηση του νόμου, είτε να μην κάνει τίποτε έως να δημοσιοποιηθεί με κάθε λεπτομέρειά της η απόφαση του ΣτΕ. Στην τοποθέτησή του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για «θεσμική χυδαιότητα» και για «έγκλημα κατά των θεσμών».
Η συζήτηση που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία αργά το απόγευμα, συνεχίζεται από το πρωί μέσα σε αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Κατά την έναρξη, οι τόνοι ανέβηκαν και για την διαδικασία: η πλειοψηφία επιθυμούσε – και τελικώς πέτυχε- να γίνει «περιορισμένη» συζήτηση επί των τροπολογιών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριξε πως θα έπρεπε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών χωρίς περιορισμούς.
Στο ίδιο παιχνίδι τακτικισμών και εντυπώσεων, πάντως, ο κ. Παππάς έκανε αποδεκτή τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ.Λάππα, μέσω της οποίας σημειώνεται ότι χρειάζεται «σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ» και για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η αποδοχή της τροπολογίας εμφανίστηκε από τον υπουργό Επικρατείας, ως ακόμα μία κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς.
Εμπλοκή Ν. Βούτση
Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, αυτή τη φορά με εμπλοκή και του Προέδρου της Βουλής, και μάλιστα σε δύο φάσεις:
Η πρώτη ήταν όταν από τα βουλευτικά έδρανα (της συνεδρίασης προήδρευε εκείνη την ώρα ο κ. Νικ. Κακλαμάνης) υπεραμυνόμενος του σχεδιασμού της πλειοψηφίας, μίλησε επικριτικά για την τακτική στελεχών της σημερινής αντιπολίτευσης τον καιρό που ασκούσαν στο παρελθόν κυβερνητικά καθήκοντα, έναντι δικαστικών αποφάσεων που χαρακτήριζαν αντισυνταγματικούς νόμους εκείνης της περιόδου. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ανεβαίνουν οι τόνοι από συναδέλφους πρώην υπουργούς που δεν είχαν επιδείξει τέτοια ευαισθησία για «θεραπεία» νομοσχεδίων ή πράξεων διοίκησης. Οι τόνοι επί της ουσίας της συζήτησης να είναι συγκρατημένοι, γιατί είναι μακρύ και άκρως βεβαρυμμένο παρελθόν, στην βάση εξυπηρέτησης συμφερόντων».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε οργισμένη την αντίδραση των κ. Ευ.Βενιζέλου και Α.Λοβέρδου. Αμφότεροι χαρακτήρισαν την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής «βαθιά προσβλητική και διχαστική», με τον κ. Βενιζέλο να απαντά και στα περί συμφερόντων: «Τη δική μας  συμπεριφορά την καθοδηγούσαν συμφέροντα; Τα συμφέροντα ανέβηκαν τώρα στα δένδρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους, όχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και σε άλλους χώρους: σε σχέση με τραπεζικό σύστημα, με τις σχέσεις με άλλες χώρες... Ολα θα τα πούμε. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης».
Αργότερα, μιλώντας από του βήματος, αφού προκάλεσε αίσθηση όταν υπεραμυνόμενος του δικαιώματος του κ. Παππά να εκφράζει άποψη για «4 άδειες», ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η δική του άποψη «με βάση τα ντοκουμέντα» είναι να δοθούν «τρεις». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προτίμησε να μην συμβιβαστεί όπως οι προηγούμενες συνάπτοντας συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών για συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» το αίτημα της αντιπολίτευσης να αντικατασταθεί το «αναστέλλεται» με τον όρο «καταργείται» στην υπό συζήτηση τροπολογία.
Αποδέκτης της επισήμανσης ήταν μεταξύ άλλων και ο κ. Ευ.Βενιζέλος, που νωρίτερα σημείωνε: «Συζητάμε για την κατάρρευση ενός πρόδηλα αντισυνταγματικού νόμου. Πρόκειται για μια ήττα όχι απλώς πολιτική, αλλά βαθιά θεσμική και δημοκρατική ήττα, αφορά το κράτος δικαίου και την πολυφωνία στη χώρα μας. Οταν δημοσιευθεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τί ατοπήματα έχετε κάνει». Σε αυτό το τελευταίο αντέδρασε ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Αρκετά ανεύθυνο να λέγεται πως όταν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της απόφασης θα υπάρξουν αναταράξεις», είπε ο κ. Θ.Δρίτσας.
«Τεράστιο πρόβλημα για τη Δημοκρατία»
«Σταματήστε τις απόπειρες πραξικοπήματος», τόνισε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. «Κύριε Παππά είστε ένα τεράστιο πρόβλημα για την Δημοκρατία, κυρίως λόγω της κάλυψης που σας παρέχει ο πρωθυπουργός. Θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το πρόβλημα για την δημοκρατία ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ» απάντησε ο κ. Παππάς, ενώ για το περιεχόμενο των τροπολογιών και την ακολουθούμενη πολιτική, μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Η πολιτεία βγαίνει κερδισμένη από αυτή την διαδικασία. Αποδείχθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό, και ότι υπάρχουν και διαθέσιμα κεφάλαια που δεν καταβάλλονταν. Υπάρχει πλέον ένα δεδικασμένο, ένα τίμημα. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε με τα νέα δεδομένα, αν το τίμημα αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Και άδειες θα δοθούν, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συγκροτηθεί, και τίμημα θα υπάρξει. Δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή μεγαλοστομίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αυτογνωσία».
Στην όλη συζήτηση παρενέβη επ’ ολίγον και ο υπουργός Οικονομικών που ήταν παρών προκειμένου να υποστηρίξει άλλη τροπολογία: Οταν άκουσα τον κ. Βενιζέλο να κάνει λόγο για την πολυφωνία, θυμήθηκα την ατάκα του Γκάντι, όταν ρωτήθηκε κάποτε ποιά γνώμη έχει για τον δυτικό πολιτισμό. «Θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπάρχει» είχε πει, και αυτό θα ήθελα να πω κι εγώ για την πολυφωνία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

on 5:55:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Σε τροχιά σύγκρουσης για ΕΣΡ και νόμο Παππά

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.