Τσίπρας - Μοσκοβισί: Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κομισιόν κάνει πίσω στα εργασιακά
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΔΝΤ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ 9:52:00 μ.μ.
Ο αισιόδοξος 'σύντροφος' Μοσκοβισί, όχι μόνο τάχθηκε στο πλευρό της Αθήνας στέλνοντας μηνύματα σε ΔΝΤ για τα εργασιακά και Βερολίνο για το χρέος, αλλά εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει Staff Level Agreement μέσα στην εβδομάδα. Ο διάλογος με τον πρωθυπουργό
Κατά το διάλογο που είχαν νωρίτερα στο Μαξίμου μπροστά στις κάμερες, Μοσκοβισί- Τσίπρας εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και συμφώνησαν ότι τώρα ήρθε η ώρα για το χρέος.
Μάλιστα στην κατ ιδίαν συνάντηση τους σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός του είπε “Δεν μπορώ να δεχθώ λύση που δεν περιλαμβάνει συλλογικές διαπραγματεύσεις” και ο Επίτροπος απάντησε: “Ούτε η Κομισιόν θα δεχθεί λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο”.
Και κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο άλλωστε ο κ.Μοσκοβισί είχε στείλει διπλό μήνυμα τόσο στο ΔΝΤ για τα εργασιακά (ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δε θα δεχθεί μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο), όσο και στο Βερολίνο για το χρέος (είπε ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να πράξουν τα δέοντα).
Με δύο λόγια επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι για άλλη μία φορά ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, το οποίο δυσκολεύει και πάλι, όπως απέδειξε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο κ.Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ειδικότερα ότι: “Έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση.Μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία.”
Σημείωσε ότι «η Κομισιον ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάτπυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι' αυτό». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να υπογραμμίσει ότι όμως ένα πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί στο να ενδυμανώμουμε την οικονομία και άλλο η λιτότητα.
«Και τώρα», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους».
Σημειώνεται πως το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κέρε, όπου επιβεβαιώθηκε ο οδικός χάρτης, ενώ νωρίτερα εκτίμησε πως μια λύση για το ελληνικό χρέος είναι αναγκαία για την επιστροφή στις αγορές.
Μοσκοβισί: Αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο πρόγραμμα
Πολιτική συναίνεση στην συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και ειδικά σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους ήταν το μήνυμα του Γάλλου επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσκοβισί, για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος.
Ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε στην ομιλία που έκανε πριν λίγο στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου όλα τα «αιχμηρά» θέματα της δεύτερης αξιολόγησης και επικεντρώθηκε στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, που θα πρέπει να στηθεί από εδώ και πέρα, μέσω κυρίως του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που θα δοθεί σε όλη την χώρα από την 1/1/2017, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο πρόγραμμα.
Τόνισε, ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα προσπάθειες. Τόνισε επίσης, ότι σε καμιά περίπτωση σε αυτό το χρονικό σημείο η Ελλάδα δεν θα πρέπει να διολισθήσει σε λάθος πρακτικές και λογικές του παρελθόντος.
Μίλησε επίσης για θετικές προβλέψεις από όλους τους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν την Ελλάδα να περνάει στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους βραχυπρόθεσμους δείκτες της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε όμως, ότι η εξασφάλιση της καλής πορείας της οικονομίας έχει τέσσερα προαπαιτούμενα:
Την δίκαιη ανάπτυξη για όλους, με προστασία όσων έχουν υποστεί τις βαρύτερες συνέπειες
Την δίκαιη κατανομή των βαρών με προστασία των πιο αδυνάτων
Την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο από την Κυβέρνηση αλλά από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων
Την ενεργό παρουσία και την δραστηριοποίηση της Ελλάδας ως μέρος του Ευρωπαϊκού μέλλοντος.
"Είναι μια πολύ καλή στιγμή να αναφερθούμε σε δύο βασικά πολύ θετικά σημεία που περιέχονται στην δεύτερη αξιολόγηση", είπε ο Γάλλος επίτροπος και αναφέρθηκε στην βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας για αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα θέματα τα τελευταία χρόνια και στο θέμα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων αλλά και στον εκσυγχρονισμό του ευαίσθητου τομέα των εσόδων, όπου όπως είχε σημαντικά αποτελέσματα και στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αλλά και στο θέμα της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών.
Ο κ. Μοσχοβοσί ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην συνολική αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ των άμεσων φόρων και έχει δρομολογήσει και μια σειρά από μέτρα γι αυτούς που αποφεύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις .
Τόνισε επίσης ότι παρά την πολυετή κρίση οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Απόδειξη όπως είπε, αποτελεί η αγορά εργασίας και ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας το οποίο μειώθηκε από τα επίπεδα του 27% στα σημερινά επίπεδα του 24% μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Αναγνώρισε πάντως ότι η κρίση άφησε βαθιές πληγές. "Κάποιοι" είπε "δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στην νέα αγορά και θα πρέπει θα τύχουν κοινωνικής προστασίας και επανένταξης".
loading...
on 9:52:00 μ.μ..
Filed under
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ,
ΔΝΤ,
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ,
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0