loading...

Το Τheodorovias blog σας προτείνει υπέροχο και δοκιμασμένο Μανταριίνι γλυκό του κουταλιού


Το ωραιότερο για μένα χειμωνιάτικο φρούτο, είναι το μανταρίνι.
Κι αυτό, γιατί μπορούμε να το φάμε όπως είναι, ή να το στίψουμε και να το κάνουμε χυμό, αλλά επίσης πολύ εύκολα, να το φτιάξουμε γλυκό και μάλιστα ολόκληρο, χωρίς καθόλου κόπο.


 

Μανταρίνι γλυκό του κουταλιού

Υλικά

•    1½ κιλό μικρά και σφιχτά μανταρίνια κλημεντίνες
•    1½ κιλό ζάχαρη
•    1100 ml. νερό
•    ½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση
 
Πλένουμε τα μανταρίνια και στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να ξεπικρίσουν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 10',  τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά, αδειάζουμε το νερό και τα μανταρίνια σε τρυπητό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν για 5' περίπου.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Αφού κρυώσουν λίγο τα μανταρίνια, τ᾿ αδειάζουμε πάλι σε τρυπητό, να σταγγίσουν και παίρνοντας ένα - ένα, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα, από το κοτσάνι μέχρι την άλλη άκρη.
Όταν τα τρυπήσουμε όλα, τα βάζουμε πάλι σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για άλλα 10', (από την ώρα που θα πάρουν βράση) και έπειτα τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά. 
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Αλλάζουμε νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, άλλη μια φορά.
Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης και δοκιμάζουμε λίγη φλούδα, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 - 3 ώρες, αλλάζοντας 2 - 3 νερά, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, τα στίβουμε ελαφρά με το χέρι μας. 
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό, σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 10' και ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' και σβήνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα, κι όταν τα μανταρίνια κρυώσουν τελείως, σε 5 - 6 ώρες, τα σκεπάζουμε μ᾿ ένα πιάτο (να τα κρατάει βυθισμένα) και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 18 - 20 ώρες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Κατόπιν, τα ξαναβράζουμε για 10' - 15' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά,αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.
-- Το φυλάμε εκτός, ή καλύτερα εντός ψυγείου.
-- Τα μανταρίνια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.
-- Θα πρέπει να ξέρετε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.
-- Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.
-- Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει.  Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.
-- Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα.


https://faghta-giagias.blogspot.com

on 2:59:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Το Τheodorovias blog σας προτείνει υπέροχο και δοκιμασμένο Μανταριίνι γλυκό του κουταλιού

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.