loading...

Τι να κάνετε με τα περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι


Από Μαρία Κωνσταντοπούλου 

Οι επόμενες μέρες μετά τις γιορτές είναι (εν μέρει) η χαρά της μαγείρισσας γιατί δεν χρειάζεται να προβληματιστεί για το τι θα μαγειρέψει, αφού σίγουρα έχει περισσέψει τουλάχιστον η μισή ποσότητα των πιάτων από το εορταστικό τραπέζι. Επειδή, όμως «το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς», δείτε πώς θα μετατρέψετε το φαγητό που απέμεινε σε κάτι διαφορετικό -αλλά εξίσου νόστιμο!
Τι να κάνετε με τα περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι

Κρέας

Ό,τι κρέας και να 'χετε κάνει, σίγουρα έχει απομείνει μια παραπάνω από σεβαστή ποσότητα. Πώς μπορείτε, όμως, να το καμουφλάρετε σε ένα άλλο πιάτο;

Σάντουιτς: Για ένα πιο ελαφρύ πιάτο, κόψτε το σε κομματάκια, προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας και καταναλώστε το κρύο ή ζεστό. Μία εντυπωσιακή παραλλαγή του κλασικού σάντουιτς είναι το γεμιστό καρβέλι με κρέας (φωτογραφία) . Αν έχετε δεύτερο τραπέζι μέσα στην εβδομάδα, «κλέψτε» την ιδέα.
*Φωτογραφία: tripadvisor.gr

Σαλάτα με κρέας: Αν το κυρίως πιάτο ήταν γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μπορείτε να φτιάξετε μια λαχταριστή σαλάτα. Για τα λευκά κρέατα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι η σίγουρη επιλογή σας ενώ για το χοιρινό ή το μοσχάρι προτιμήστε μαρούλι με φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγιονέζα ή γιαούρτι (αν θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας) για να την νοστιμίσετε.
Συνοδεύστε το με λαχανικά: Αν δεν θέλετε «πολλά- πολλά» την επόμενες μέρες μετά το γιορτινό τραπέζι, ζεστάνετε το κρέας στον αργό μάγειρα ή τον ατμομάγειρα. Οι συσκευές αυτές έχουν την ιδιότητα να κρατούν την υγρασία του κρέατος και έτσι να μην στεγνώνει. Ειδικά στον ατμομάγειρα, μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά, με τα οποία θα συνοδεύσετε το πιάτο σας.

Πατάτες

Το πιο must συνοδευτικό, ακόμα και σε εορταστικά τραπέζια. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με την γαβάθα που δεν φαγώθηκε:
Πουρέ: Η διαδικασία είναι γνωστή. Λιώστε τις πατάτες και φτιάξτε έναν πεντανόστιμο πουρέ. Για έξτρα νοστιμιά, προσθέστε λίγα ζουμί από το κρέας και θα μας θυμηθείτε. Δείτε κι άλλα μυστικά για να τον πετύχετε σε παλαιότερο άρθρο μας.

Πατατοκροκέτες: Αφού λιώσετε τις πατάτες πολύ καλά με ένα πιρούνι, τις πλάθετε σε μπαλάκια, τις αλευρώνετε και τις ρίχνετε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις μεριές. Μαζί με το αλεύρι, μπορείτε να προσθέσετε λίγη μπύρα για να γίνουν πιο τραγανές.

Ψωμί

Επειδή πιθανώς πήρατε μεγάλες ποσότητες ψωμιού για τον κόσμο που φιλοξενήσατε, δεν χρειάζεται να πάει χαμένο. Αξιοποιήστε το ως εξής:
Κρουτόν: Κόψτε το σε κυβάκια, βάλτε λάδι και αλατοπίπερο, αφήστε τα στον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ για ένα λεπτό και έχετε τραγανά κρουτόν για τη σαλάτα σας.


Κρατήστε το για τον κιμά: Αφήστε το εσκεμμένα να μπαγιατέψει για να το χρησιμοποιήσετε στα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια που θα φτιάξετε μία απ' τις επόμενες μέρες.

Ρίζι

Ριζότο με το κρέας που έμεινε: Σε περίπτωση που το κρέας που έχει περισσέψει δεν είναι πολύ , μπορείτε να το συνδυάσετε με το ριζότο που δεν τίμησαν οι καλεσμένοι σας. Προσθέστε μανιτάρια και καλαμπόκι και απολαύστε το.
Ριζόγαλο: Αν το ρίζι στο τραπέζι σας ήταν στεγνό, χωρίς μπαχαρικά και σάλτσες, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε για να φτιάξετε αυτό το παραδοσιακό γλυκό. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας την τέλεια συνταγή για ριζόγαλο.

Λαχανικά

Ζωμός που θα σας μείνει: Τα ψητά, βραστά ή σωτέ λαχανικά που είχατε στο εορταστικό τραπέζι, μπορούν να γίνουν ζωμός που θα νοστιμίσουν τα επόμενα πιάτα σας. Δείτε εδώ πώς να τον φτιάξετε.
Ελαφριές αλοιφές: Αντίστοιχα μπορείτε να φτιάξετε αλοιφές για το κρέας που θ' αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Κάντε τους συνδυασμούς που θέλετε, χτυπήστε τα λαχανικά στο μπλέντερ και πειραματιστείτε με τις γεύσεις. Τα παντζάρια και οι μελιτζάνες είναι ιδανικά για σος.

Και δύο πιάτα για «λίγο απ’ όλα»...

Ομελέτα : συνδυάστε το κρέας, τα λαχανικά και ό,τι άλλο έμεινε απ' το τραπέζι, με αυγά κι έχετε ένα πεντανόστιμο πιάτο στο λεπτό. Πρώτα ρίχνετε στο τηγάνι τα υλικά σας, μετά τα χτυπημένα αυγά και το λάδι και τ' αφήνετε να δέσουν για πέντε με δέκα λεπτά.
Γεμιστές πατάτες: Οι ολόκληρες πατάτες μπορούν να γίνουν γεμιστές, απλώς προσθέτοντας κομμάτια κρέατος, τυρί, μπαχαρικά και (προαιρετικά) κρέμα γάλακτος. Ψήστε τις για λίγο στο φούρνο και είναι έτοιμες.


Καλή όρεξη!
http://www.mama365.gr/

on 7:51:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Τι να κάνετε με τα περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.