4 λόγοι που σε κάνουν να θέλεις γλυκό!
ΡΟΗ, ΥΓΕΙΑ 10:46:00 μ.μ.
Τα γλυκά λόγω των θερμίδων που περιέχουν, καθυστερούν τον οργανισμό μας από την απώλεια βάρους, ακόμα και αν εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια. Δίνουν ελάχιστες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και στην ουσία δεν προσφέρουν και πολλά στον οργανισμό μας. Σε περιπτώσεις συχνής κατανάλωσης γλυκών, κινδυνεύουμε και από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι θέμα συνήθειας και εγκράτειας να αντικαθιστούμε την επιθυμία μας για γλυκό, με μια τροφή πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας.
Από πού όμως προέρχεται η έντονη επιθυμία που μπορεί να έχουμε για τα γλυκά;
1) Κακή ποιότητα ύπνου, 2) κακή σύσταση γευμάτων, 3) Ψυχολογικοί παράγοντες και 4) Προ-εμμηνορυσιακό σύνδρομο
είναι οι 4 βασικές αιτίες που επιθυμούμε έντονα γλυκό.
Όλοι μας έχουμε περάσει νύκτες που δεν κοιμηθήκαμε καλά, ίσως και καθόλου, παρόλο που προσπαθήσαμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε εκείνες τις ημέρες μας απασχολούσε και “δεν μας άφηνε να κοιμηθούμε”. Πολλές φορές όμως μπορεί να μην υπήρχε εμφανής λόγος δυσκολίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ύπνος βελτιώνεται σε 1-2 νύκτες ή υποχωρεί εντελώς. Όχι σπάνια όμως, συνεχίζεται για πολύ καιρό, ακόμη και όταν δεν υπάρχει πια το πρόβλημα ζωής που ίσως αντιμετωπίζαμε στην έναρξή της.
Τι είναι όμως ο ύπνος;
Γράφει ο Δρ Γκίνης Αλέξανδρος, Ενδοκρινολόγος
Στην ελληνική μυθολογία κατά τον Ησίοδο, ήταν ο υιός της Νύχτας και του Ερέβους και δίδυμος αδελφός του Θανάτου. Είχε τρεις υιούς, τον Μορφέα, τον Ίκελο και τον Φαντάσιο (οι τρεις Θεοί των ονείρων). Οι Ρωμαίοι αντίστοιχα, θεωρούσαν τον Somnus Θεό του ύπνου. Ο Ιπποκράτης είχε πει πως “τόσο ο ύπνος όσο και η εγρήγορση χωρίς μέτρο κάνουν κακό”, ενώ ο Freud τόνισε πως “κατά τη διάρκεια του ύπνου τα όνειρα λειτουργούν σαν μια βαλβίδα ασφαλείας για την απελευθέρωση της ενστικτώδους ενέργειας”.
Η παροδική δυσκολία του ύπνου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποχρεωτικά σαν αϋπνία. Αναμφισβήτητα όμως, αϋπνία είναι η σταθερή μείωση της ποσότητας του ύπνου επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία κάποιου εμφανούς αιτίου. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναφέρεται στον ορισμό της αϋπνίας αφορά στη σχέση ποσότητας και ποιότητας του ύπνου. Μερικοί κοιμούνται αρκετές ώρες το 24ωρο αλλά παραπονούνται πως δεν “χορταίνουν τον ύπνο”, άλλοι πάλι κοιμούνται γύρω στις 5 ώρες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Κατά συνέπεια, η κακή ποιότητα ύπνου θα πρέπει να θεωρείται σαν αϋπνία και όχι κατ΄ανάγκη η μειωμένη ποσότητά του, όταν ιδιαίτερα η ποιότητά του αξιολογείται ως ικανοποιητική. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως η μέση διάρκεια ύπνου στους ενήλικες είναι 7 με 8 ώρες το 24ωρο.
Η αϋπνία είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές του οργανισμού μας και επηρεάζει το 35% περίπου του γενικού πληθυσμού, ενώ είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Χαρακτηριστικό είναι πως η επίπτωση της αϋπνίας αυξάνει με την ηλικία. Για παράδειγμα, στις ηλικίες άνω των 60 ετών, περίπου το 50% των ατόμων αναφέρουν αϋπνία και γενικά μη ικανοποιητική ποιότητα ύπνου. Σε μια άλλη μελέτη βρέθηκε πως σε αυτούς που δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα του ύπνου τους, διπλασιάζονται σχεδόν τα τροχαία ατυχήματα. Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι άτομα τα οποία ανέπτυξαν αϋπνία κατά την διάρκεια ενός έτους, βρέθηκαν να έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά νέων περιπτώσεων, τόσο μείζονος κατάθλιψης όσο και αγχωδών διαταραχών συγκρινόμενα με εκείνα των οποίων η αϋπνία έπαυσε να υπάρχει κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.
Σε πολλές περιπτώσεις, ορισμένα μέτρα υγιεινής και μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας: αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας (όχι όμως αργά το βράδυ), αποφυγή μικροΰπνων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφυγή διαιτητικών παρεκτροπών, κανονικό ωράριο κατάκλισης τη νύχτα και έγερσης το πρωί, ρύθμιση συνθηκών περιβάλλοντος (θερμοκρασίας, θορύβων κλπ) ώστε να μην επιδρούν αρνητικά στον ύπνο.
Κακή σύσταση γευμάτων
Και δεν είναι μόνο αυτές οι τροφές που, ούτε θα σας χορτάσουν, ούτε θα σας ωφελήσουν. Υπάρχουν αρκετά ακόμη.
Με λίγες θερμίδες, θα μπορούσατε αντί αυτών να προτιμήσετε λίγο καρότο ή σέλερι και δύο κουταλιές της σούπας χούμους, ένα μήλο, μαύρη σοκολάτα, ωμά αμύγδαλα ή λίγο αβοκάντο, τα οποία έχουν σημαντική θρεπτική αξία και θα σας κρατήσουν πλήρεις για αρκετό χρονικό διάστημα.
Ψυχολογικοί παράγοντες
Η πράξη της διατροφής δεν είναι ποτέ κενή συναισθήματος: ουσιαστικά είμαστε όλοι συναισθηματικά διατρεφόμενοι. Τρώμε επειδή πεινάμε, αλλά επίσης τρώμε γιατί ίσως, είμαστε κουρασμένοι, ενοχλημένοι, θλιμμένοι, θυμωμένοι ή ακόμα και χαρούμενοι. Στρεφόμαστε στο φαγητό για διάφορους λόγους και πιο συχνά για ανακούφιση.
Η συναισθηματική πείνα, πάντως, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με το φαγητό. Μπορεί να νιώσουμε καλύτερα εκείνη τη στιγμή, όμως τα συναισθήματα που μας παρακίνησαν να φάμε είναι ακόμα εκεί. Μάλλον, θα νιώσουμε και χειρότερα από ό,τι πριν, γιατί τώρα πήραμε, αχρείαστα, και περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε. Ίσως μετά κατηγορήσουμε και τον εαυτό μας για έλλειψη αυτοελέγχου και αυτοπειθαρχίας. Είναι επίσης εύκολο να αφεθούμε στη συνέχεια σε ένα φαύλο κύκλο κακής διατροφής ως τρόπο να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, και αυτό να μας οδηγεί όλο και πιο βαθειά στην απώλεια ελέγχου του βάρους μας.
Αξίζει να αναρωτηθούμε σε ποιο βαθμό τείνουμε να αφεθούμε στην καθημερινότητά μας στην εκτόνωση μέσω του φαγητού:
Μήπως τρώω περισσότερο, όταν αγχώνομαι;
Μήπως τρώω ενώ δεν πεινάω ή συνεχίζω ενώ έχω χορτάσει;
Τρώω για να νιώσω καλύτερα ή πιο ήρεμα, όταν έχω έντονα συναισθήματα;
Επιβραβεύω τον εαυτό μου με φαγητό;
τρώω για να νιώσω ασφάλεια; Είναι το φαγητό ο καλύτερός μου φίλος;
Αισθάνομαι εκτός ελέγχου, όταν τρώω;
Οι μεταβολές στα επίπεδα ορμονών στο σώμα είναι η αιτία για όλες αυτές τις αλλαγές στη διατροφική (και ψυχολογική) σου συμπεριφορά. “Πολλές μελέτες αναδεικνύουν την αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης κατά 100-200 θερμίδες, αλλά και μικρή αύξηση στο μεταβολισμό κατά 5-10%” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου.
Κάποια από τα συμπτώματα της έμμηνου ρύσης και του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου (ΠΣ) είναι το πρήξιμο, η κατακράτηση υγρών, η ευαισθησία στο στήθος, η κούραση, οι κοιλιακοί πόνοι, οι πονοκέφαλοι, η κυκλοθυμία, η έντονη όρεξη για υπερκατανάλωση φαγητού και η προσωρινή αύξηση του σωματικού βάρους.
http://basicnutrition.gr/