loading...

Στην έξοδο το ΔΝΤ, στον πάγο η αξιολόγηση


Συντάκτης:
efsyn.gr


Μεταξύ συμπληγάδων παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ενώ ο Β. Σόιμπλε αυξάνει τις πιέσεις και τις... προειδοποιήσεις του. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση έχουν παγώσει, ενώ, όπως επισημαίνει η γερμανική Handelsblatt, ήδη διακινούνται εναλλακτικά σενάρια για μνημόνιο χωρίς το Ταμείο.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το ενδεχόμενο ανάληψης του ελληνικού προγράμματος από τον ESM έχουν προκαλέσει συζητήσεις, αλλά και ανησυχίες, ενώ στις Βρυξέλλες το σενάριο αποχώρησης του Ταμείου θεωρείται πια αρκετά πιθανό.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, περιλαμβάνει τον κίνδυνο η αξιολόγηση να μεταφερθεί πολύ αργότερα μέσα στο 2017, καθώς στην Ευρώπη θα υπάρχουν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες συζητήσεις θα παγώσουν. Τέτοιες σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα θα σημάνουν νέες διαπραγματεύσεις και νέες επικυρώσεις από κοινοβούλια, κάτι που θεωρείται απίθανο να συμβεί σε περίοδο εκλογών ή σε προεκλογική περίοδο.

Όπως επισημαίνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε σημερινό ρεπορτάζ της, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί ένας συμβιβασμός μέχρι την υπουργική σύνοδο της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου, ωστόσο, το βάρος πέφτει στην πλευρά της Αθήνας. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει ώστε να ανέβει στο... άρμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ από τα μέσα του 2017 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση πίσω από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων μπορεί να κρύβεται και μια αύξηση της πίεσης προς την Αθήνα, καθώς η χώρα θα βρίσκεται σε όλο και πιο δύσκολη θέση.

Έμπλεξε και ο Σόιμπλε

Οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, πάντως, φέρνουν σε δύσκολη θέση και τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να κρατάει την μπαγκέτα, αλλά οι δηλώσεις του περί αποχώρησης του Ταμείου έχουν ήδη δημιουργήσει τριγμούς και στο εσωτερικών των Χριστιανοδημοκρατών.

Το χθεσινό δημοσίευμα της Bild, το οποίο δίεψευσε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, απασχόλησε και υψηλά κλιμάκια των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Από εκεί έρχονται και τα πρώτα μηνύματα προς τον κ. Σόιμπλε με υψηλόβαθμα στελέχη να μιλούν για «αθέτηση υποσχέσεων» και «επιπτώσεις στην τρέχουσα προεκλογική χρονιά».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να ξεκαθαρίσει ότι η αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ESM δεν θα σημάνει και χαλάρωση της επιτήρησης. Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης Μέρκελ θα κρατήσουν ψηλά το ελληνικό ζήτημα σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, ο Β. Σόιμπλε να συζητήσει τις εξελίξεις με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Handelsblatt: Το Plan B

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί σήμερα και ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ.

«Τουλάχιστον ο Σόιμπλε προετοιμάζεται γι' αυτό και σκέφτεται το ενδεχόμενο μίας μονομερούς ευρωπαϊκής διάσωσης. Λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές, όμως, αυτή η ριζική αλλαγή πλεύσης θα ήταν για τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) άκρως επικίνδυνη», σχολιάζει η εφημερίδα.

Δεδομένου, όμως, ότι το Βερολίνο θέλει να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο, «κυβερνητικοί κύκλοι εξετάζουν ήδη ποια μορφή θα μπορούσε να έχει μία διάσωση χωρίς το ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο αποχωρήσει, το νυν πρόγραμμα θα τελείωνε και θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η Handelsblatt. "Τότε όμως μόνο με τον ESM", αξιώνουν οι ίδιοι. Διότι το υπόλοιπο της τρόικας, αποτελούμενο από ΕΕ και ΕΚΤ, δεν είναι αρκετά αξιόπιστο».

Η Handelsblatt, μάλιστα, πάει και ένα βήμα παραπέρα αναλύοντας αυτή την αλλαγή πλεύσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Αρχικά ο Σόιμπλε δεν ήταν ενθουσιασμένος με την ιδέα συμμετοχής του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση και το εξέφρασε μάλιστα ανοιχτά (…) το 2010. Εντέλει, όμως, η καγκελάριος Α. Μέρκελ επέβαλε τις απόψεις της. Καταρχήν η στρατηγική φάνηκε να αποδίδει: Διότι πέρα από την τεχνική βοήθεια, το ΔΝΤ εκπλήρωνε και έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο: Στην Ελλάδα ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα σκληρά μέτρα περικοπών. Στη δε Γερμανία θεωρούνταν εγγύηση για το ότι η Ελλάδα δεν θα λάμβανε βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Σόιμπλε κατάφερε το καλοκαίρι του 2015 να πείσει διαφωνούντες εντός του κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της CDU/CSU, μάλιστα, το συγκράτησε και γραπτώς: Περαιτέρω βοήθεια θα υπάρξει μόνον εάν συμμετάσχει το ΔΝΤ. Όπως διαφαίνεται, όμως, ο Σόιμπλε μάλλον δεν υπολόγισε σωστά».

Κριτική εξ αριστερών από το SPD

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες πήραν σήμερα θέση για το ζήτημα με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας να σχολιάζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις και την ανεξαρτησία του και όχι ως δανειστή.

«Ως Ευρωπαίοι, οι οποίοι διαθέτουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είμαστε σε θέση να βρούμε κεφάλαια στην αγορά κεφαλαίων. Το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά σπεύδοντας να προσθέσει ότι το SPD δεν επιθυμούσε ποτέ την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τέλος, ο Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε πως «δεν είναι βέβαιος, εάν ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το θέμα προηγουμένως με την Καγκελάριο. Θα ήταν το τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και ο αριθμός των διαφωνούντων στην Χριστιανική Ένωση ήταν ήδη μεγάλος την τελευταία φορά».

https://www.efsyn.gr

on 6:59:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Στην έξοδο το ΔΝΤ, στον πάγο η αξιολόγηση

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.