Οι συνήθειες των πραγματικά χαρούμενων μαμάδων
ΜΗΤΕΡΑ, ΠΑΙΔΙ, ΡΟΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 5:51:00 μ.μ.
Αβραάμ Λίνκολν
Δεν μεγαλώσαμε όλες οι μαμάδες σε ευτυχισμένες οικογένειες, από πάντα χαμογελαστούς και αισιόδοξους γονείς. Κάποιες από εμάς μεγαλώσαμε με μόνο έναν γονιό, κάποιες άλλες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ίσως είχαμε γονείς απόμακρους, ίσως στα παιδικά μας χρόνια συνέβη κάτι τραγικό που μας στιγμάτισε. Σε κάθε περίπτωση, για πολλές μαμάδες χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να καταλάβουν ότι η ευτυχία είναι κάτι που εμείς δημιουργούμε και για την οποία είμαστε απολύτως υπεύθυνες. Και αφού το συνειδητοποίησαν αυτό, αποφάσισαν να κάνουν τις εξής αλλαγές στη ζωή τους:
Το να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις είναι ίσως το πρώτο βήμα –η βάση πάνω στην οποία μπορείς να χτίσεις την ευτυχία σου. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές τα καθημερινά προβλήματα και οι δυσκολίες μας τυφλώνουν τόσο πολύ, που δεν βλέπουμε ότι οι θησαυροί που έχουμε (τα υγιή παιδιά μας, ένας άνθρωπος που μας αγαπά, η οικογένεια και οι φίλοι μας) είναι ανυπολόγιστοι. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι μόνο αν έχει κινδυνεύσει η ζωή κάποιου από όλους αυτούς «ξυπνάς» από τον λήθαργο της απαισιοδοξίας και αναγνωρίζεις την τύχη σου.
Δοκιμάστε κάθε βράδυ, όταν βάζετε για ύπνο τα παιδιά σας, να τα ρωτήσετε τι τα έκανε ευτυχισμένα την ημέρα που πέρασε, αλλά πείτε τους και εσείς ποια ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή σας. Κάπως έτσι θα δείτε την χαρά που κρύβεται μέσα σε κάθε μέρα.
Ζεστά λόγια και πιο ζεστά χαμόγελα
Αναπολώντας τις χαρούμενες στιγμές της κάθε μέρας, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι περισσότερες από αυτές είχαν να κάνουν με τον τρόπο που σας μίλησε ή σας φέρθηκε κάποιος. Η διάθεσή μας εξαρτάται σημαντικά από τους ανθρώπους με τους οποίος περνάμε τη μέρα μας. Έτσι, αν όλοι κάνουμε λίγη παραπάνω προσπάθεια να μιλάμε με ευγένεια και να χαμογελάμε ζεστά, τότε ο καθένας μας θα έβλεπε τη ζωή λίγο πιο αισιόδοξα.
Οι χαρούμενες μαμάδες το ξέρουν αυτό και το κάνουν όσο πιο συχνά μπορούν.
Μην ψάχνετε την ευτυχία στα παιδιά σας –κρύβεται σε αυτά που τους προσφέρετε!
Οι περισσότερες μαμάδες θα πουν ότι τα παιδιά τους τις κάνουν ευτυχισμένες. Και από αυτές η πλειοψηφία θα πει, επίσης, ότι μετά τα παιδιά έγιναν πιο κουρασμένες, ίσως πιο νευρικές, ίσως ακόμα και να τσακώνονται με τον άντρα τους περισσότερο. Τα παιδιά δεν αυξάνουν τον ημερήσιο δείκτη ευτυχίας μας –αυτό είναι στο δικό μας χέρι. Μας φέρνουν, βέβαια, στιγμές αδιανόητης χαράς, οι οποίες συχνά υπερνικούν τις «δύσκολες» στιγμές. Αυτό, όμως, που πραγματικά μας δημιουργεί πληρότητα στη μητρότητα είναι το γεγονός ότι έχουμε συνδεθεί με κάτι ανώτερο από εμάς. Το ότι προσφέρουμε με όλο μας το είναι και έτσι νιώθουμε ότι η ζωή μας έχει αποκτήσει νόημα. Το ότι, ακόμα και έπειτα από μια δύσκολη μέρα, συνειδητοποιούμε ότι δεν θα αλλάζαμε τίποτε.
Το να βλέπεις, λοιπόν, ότι κάποιος σε έχει ανάγκη και να του προσφέρεις με όλη σου την καρδιά είναι αυτό που σου δίνει τεράστια χαρά. Το ότι αναγνωρίζεις πως μπορείς να μεσολαβήσεις και εσύ κάπως, ώστε να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος, έστω κι αν κάποιες μέρες αυτό είναι το να κάνεις το παιδί σου να χαμογελάσει. Χαρούμενη μαμά σε κάνει το να βλέπεις καθαρά την αξία σου.
Ανασύνταξη των προτεραιοτήτων
Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι –ειδικά για μια μαμά που έχει να κάνει δεκάδες πράγματα μέσα στην ημέρα, τα οποία την αγχώνουν πριν καν σηκωθεί από το κρεβάτι. Οι επιστήμονες λένε, ότι αν θέλουμε να γίνουμε πιο χαρούμενες, πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στο πώς ξοδεύουμε τον χρόνο μας και όχι τα χρήματά μας. Ναι, τα χρήματα είναι σημαντικό αντίβαρο στη ζυγαριά της χαράς, δεν είναι όμως σημαντικότερο από τον χρόνο μας. Οι χαρούμενες μαμάδες, λοιπόν, δεν αποζητούν την τελειότητα –το σπίτι μπορεί να είναι και λίγο ατακτοποίητο, αν αυτό σημαίνει ότι θα απολαύσουν έναν καφέ για δύο ώρες με την ησυχία τους.
Οι πραγματικά χαρούμενες μαμάδες δεν πιέζουν τον εαυτό τους, όταν τα πάντα στη ζωή δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει. Και ο λόγος είναι ότι ξέρουν πως στη ζωή τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεδομένο. Αντίθετα, είναι υπερήφανες για όσα κατάφεραν μέσα στη μέρα.
Απολαύστε τη στιγμή
Ναι, είναι μια από τις πιο χιλιοειπωμένες ατάκες και, ναι, ακούγεται ουτοπική. Δεν είναι, όμως. Βάλτε τον κόπο να «σκεφτείτε» κάποια λεπτά μέσα στη μέρα ότι αυτό που κάνετε τη δεδομένη στιγμή, σας δίνει χαρά. Έστω κι αν αυτό είναι ένα ζεστό μπάνιο. Έστω κι αν αυτό είναι να διπλώνετε τα ρούχα του παιδιού σας. Πόσο μάλλον αν αυτό είναι να κάθεστε δίπλα στο παιδί σας, στον καναπέ και να βλέπετε μαζί παιδικά. Θα αλλάξει η ζωή σας αν αναγνωρίσετε τη χαρά της στιγμής αυτής; Όχι. Αλλά θα σας χαρίσει ένα μικρό χαμόγελο –δεν είναι κάτι;
Οι πιο χαρούμενες μαμάδες δεν είναι αυτές που περιμένουν κάτι σημαντικό να συμβεί στη ζωή τους για να χαρούν –μια εκδρομή, το Σαββατοκύριακο, ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Δεν είναι αυτές που περιμένουν για να ζήσουν. Είναι αυτές που γαργαλάνε το παιδί τους και απολαμβάνουν το τρελό του γέλιο και θέλουν η στιγμή αυτή να μην τελειώσει ποτέ.
Ξεκούραση!
Θα το λέμε και θα το ξαναλέμε: Κανείς δεν πέθανε από έλλειψη ύπνου. Η έλλειψη ύπνου, όμως, μπορεί να σκοτώσει κάθε καλή διάθεση, κάθε χαμόγελο, κάθε ψήγμα αισιοδοξίας. Για να είστε μια χαρούμενη μαμά χρειάζεται να είστε μια ξεκούραστη μαμά. Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνα που πραγματοποίησε πριν μερικά χρόνια το Πανεπιστήμιο του Michigan έδειξε ότι «το να βγάζει κανείς 50.000 ευρώ επιπλέον στο ετήσιο εισόδημά του, δεν μπορεί να βελτιώσει τα καθημερινά επίπεδα ευτυχίας του όσο μία επιπλέον ώρα ύπνου κάθε βράδυ.»
Ζητήστε από τον άντρα σας να ξυπνήσει εκείνος με τα παιδιά το πρωί του Σαββάτου ή της Κυριακής και να σας αφήσει να κοιμηθείτε μέχρι να «σκάσετε» από τον ύπνο! Δεν φαντάζεστε πόσο καλύτερη θα είναι η διάθεσή σας όλη την υπόλοιπη μέρα. Δεν φαντάζεστε πόσο περισσότερη ενέργεια θα έχετε για να παίξετε και να τρέξετε με τα παιδιά σας –κάτι που είναι αδύνατο να κάνετε αν είστε μονίμως κουρασμένη.
Ο άντρας σας και εσείς
Καθώς ο θεμέλιος λίθος της ευτυχίας είναι οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας –το «δίκτυό μας», όπως θα έλεγε και ο καθηγητής κοινωνιολογίας Νικόλαος Χρηστάκης, είναι προφανής ο σημαντικός ρόλος που παίζει ο άνθρωπος που έχουμε επιλέξει για σύντροφό μας στην ευτυχία μας. Ένας υποστηρικτικός σύζυγος, ένας άντρας με τον οποίον μπορούμε να επικοινωνούμε ακόμα και στην πιο δύσκολη περίοδο της οικογενειακής μας ζωής (που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι τα 3 πρώτα χρόνια των παιδιών), μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη ζωή μας.
«Δεν μπορείς να λες: Θα ασχοληθώ με την σχέση μου αργότερα», λέει η καθηγήτρια ψυχολογίας Karen Reivich. «Ένας υγιής και ρεαλιστικός στόχος είναι να αναρωτηθείς: Ποια είναι τα μικρά, διαχειρίσιμα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την επαφή μεταξύ μας αναλλοίωτη, την δύσκολη αυτή περίοδο;». Βρείτε, λοιπόν, χρόνο για τον άντρα σας. Φροντίστε τον, κάντε μαζί πράγματα που αρέσουν και στους δύο, βγείτε ένα βραδύ και μιλήστε ακόμα και γι’αυτά που σας στρεσάρουν.
Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι δύσκολο. Το να μοιράζεσαι με τον άνθρωπό σου, όμως, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα άγχη σου μειώνει το φορτίο. Η δε χαρά, όταν με τον ίδιον άνθρωπο μοιράζεσαι τα θετικά της ζωής σας, διπλασιάζεται!
http://www.mama365.gr/