Γιατί η Ελλάδα εξοπλίζεται: Τα απανωτά χαστούκια στον Ερντογάν τον κάνουν ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο για μείζονα κρίση στο Αιγαίο
ΕΘΝΙΚΑ, ΡΟΗ 10:45:00 π.μ.
Γιατί η Ελλάδα αποφάσισε αιφνιδιαστικά να υλοποιήσει εξοπλιστικά προγράμματα που χρόνιζαν; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση των F-16, το ενδιαφέρον απόκτησης F-35 και την συντήρηση-υποστήριξη των S-300.
Η απάντηση είναι πως η Τουρκία ανα πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ελληνοτουρκική σύρραξη στο Αιγαίο καθώς στριμώχνεται ιδιαίτερα στα ανατολικά της σύνορα και η απώλεια εδαφών είναι απλά θέμα χρόνου. Πηγές μάλιστα του Πενταγώνου αναφέρουν πώς αν ο Ρ.Τ. Ερντογάν έλεγχε πλήρως τις Ένοπλες Δυνάμεις του θα είχε ήδη προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, αντίστοιχο αυτού των Ιμίων το 1996.
Η δημιουργία κουρδικού κράτους στα τουρκοσυριακά είναι σχεδόν σίγουρη και μάλιστα «τρέχει» γρήγορα με τη σύμφωνη γνώμη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας. Θέλουν οι δύο αυτές δυνάμεις να δώσουν «ζωτικό χώρο» στους Κούρδους και ταυτόχρονα η κάθε μία για τους δικούς της λόγους να υπάρξει αλλαγή συνόρων στην περιοχή.
Τότε άλλαξε ρότα και στράφηκε στη Μόσχα, αφού μετά την κατάρριψη του Su-24 στη Συρία βρέθηκε αντιμέτωπος (εκτός των οικονομικών) με τις στρατιωτικές κυρώσεις της Ρωσίας. Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα μπορεί να βελτιώθηκαν, αλλά ο Βλάντιμιρ Πούτιν γνωρίζει πολύ καλά πώς ο Ερντογάν διακατέχεται από αλαζονεία, μεγαλοϊδεατισμό, κάποιοι στη Ρωσία είχαν πει και παράνοια. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να τον εμπιστευτεί.
Η νύξη του Τούρκου προέδρου στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης αφορούσε αρχικά στα ανατολικά σύνορα της χώρας του και όχι τόσο στην Ελλάδα. Αργότερα, ωστόσο, ο Ρ.Τ. Ερντογάν ξεκίνησε μια επιθετική ρητορική σε βάρος της χώρας μας, αμφισβητώντας τα σύνορα, το status quo στο Αιγαίο, ενώ βουλευτές του μιλούσαν για στρατιωτική «κατάληψη» ελληνικών βραχονησίδων.
Παράλληλα με τις δηλώσεις από το κυβερνών κόμμα ή από βουλευτές της αντιπολίτευσης με αφορμή και την υπόθεση των «8» Τούρκων στρατιωτικών που τελικώς δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία ξεκίνησε ένα μπαράζ προκλήσεων στον αέρα, αλλά και στη θάλασσα με σοβαρότερο ίσως επεισόδιο την «κρουαζιέρα» της πυραυλακάτου με σύσσωμη τη στρατιωτική ηγεσία πάνω να δείχνει τα Ίμια.
Το επεισόδιο αυτό ήταν σοβαρό καθ” ότι εστάλη έντονα το μήνυμα πώς τα Ίμια είναι μία αμφισβητούμενη περιοχή, όπως και άλλα νησιά τα οποία η Άγκυρα παρουσιάζει με τουρκικά ονόματα. Φάνηκε άλλωστε αργότερα και την ημέρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πέταξε πάνω από τα Ίμια αποτίοντας φόρο τιμής στους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν στην κρίση του 1996. Την ημέρα εκείνη κατεγράφησαν 138 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρο και έγιναν 10 υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο. Αριθμοί ρεκόρ.
Μπορεί το μήνυμα να είχε αποδέκτες στον εσωτερικό της Τουρκία, καθώς η δημοτικότητα του Ερντογάν φθίνει συνεχώς, αλλά η συνέχεια με τους «τσαμπουκάδες» στα Ίμια, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και στην κυβέρνηση γενικότερα.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν μπορεί ανά πάσα στιγμή να τραβήξει το σχοινί της έντασης μέχρι σημείου που αυτό μπορεί να σπάσει. Ο μόνος λόγος που μπορεί να το «ξανασκεφθεί» είναι αν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας είναι ισχυρές. Ο λόγος δε που ίσως δεν έχει επιχειρήσει να στήσει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο είναι πώς οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου έχουν αποψιλωθεί από τις φυλακίσεις, τις αποτάξεις και τις αυτομολήσεις.
Ωστόσο, η αμυντική βιομηχανία «τρέχει», τα εξοπλιστικά προγράμματα συνεχίζονται και η Τουρκία ενισχύεται αμυντικά. Εντός του 2018 μάλιστα θα αρχίσει να παραλαμβάνει και τα πρώτα F-35 αλλάζοντας υπέρ της την ισορροπία αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Η Ελλάδα λοιπόν, θα πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει.
http://www.pentapostagma.gr