«Μαγειρείο» Σόιμπλε-Τόμσεν
ΡΟΗ, ΧΡΗΜΑ 9:50:00 μ.μ.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση - με πρώτο βήμα την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την προσεχή Δευτέρα. Την πρωτοβουλία κινήσεων έχουν οι δανειστές, οι οποίοι προσπαθούν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές απόψεων, να καταλήξουν μία φόρμουλα κοινής αποδοχής και να την επιβάλουν στην ελληνική κυβέρνηση. Το «μαγείρεμα» γίνεται στο Βερολίνο, όπου Σόιμπλε και Τόμσεν συναντήθηκαν σήμερα έχοντας στο «μενού» μόνο το ελληνικό θέμα.
Διεθνή ειδησεογραφικά μέσα μετέδωσαν την πληροφορία ότι στη συνάντηση είχε κληθεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φέρεται ότι απέρριψε την πρόσκληση.
Η πληροφορία ότι είχε προσκληθεί να συμμετάσχει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, διαψεύσθηκε αργότερα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για το αντικείμενο της συνάντησης Σόιμπλε-Τόμσεν και τις απόψεις των δύο πλευρών σχετικά με επίμαχα θέματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.
Κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων της Κομισιόν και διεθνών αναλυτών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα, οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσει γρήγορα η εκκρεμότητα με κάποιο συμβιβασμό – και αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αν όχι αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και διαρροές από Βρυξέλλες και Βερολίνο, Σόιμπλε και Τόμσεν συναντήθηκαν σήμερα για να συμφωνήσουν σε ποια σημεία θα εμφανισθούν ανένδοτοι απέναντι στην Ελλάδα και τι «παραχωρήσεις» θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να πεισθεί η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί όλες τις υπόλοιπες απαιτήσεις των δανειστών.
Περίπου βέβαιο θεωρείται ότι οι δανειστές θα μείνουν ανυποχώρητοι στα θέματα μείωσης του αφορολογήτου και εξάλειψης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Παράλληλα όμως το ΔΝΤ θα συνεχίσει την πίεση προς τους Ευρωπαίους για μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους.
Η τριπλή διαφωνία
Πάντως για να επιτευχθεί συμφωνία πρέπει να ξεπερασθεί η τριπλή διαφωνία ανάμεσα σε ΔΝΤ - Ευρωπαίους δανειστές και ελληνική κυβέρνηση:
• Η ελληνική πλευρά θέλει χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, λιγότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους
• Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
• Οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις μεταρρυθμίσεις, θέλουν τη μικρότερη δυνατή ελάφρυνση χρέους και προτιμούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ως στοιχείο διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους
sofokleousin.gr