Βρετανοί «έφτιαξαν» κότες που θα γίνουν… παρένθετες μητέρες
ΔΙΑΦΟΡΑ, ΡΟΗ 1:18:00 μ.μ.
Κότες, τις πρώτες στην Ευρώπη, που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην παράγουν τα δικά τους κοτόπουλα, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν μόνο ως παρένθετες μητέρες για να γεννήσουν αυγά από άλλες σπάνιες ράτσες πουλερικών, δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου - του ίδιου ερευνητικού κέντρου από όπου είχε προέλθει το διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο «Ντόλι»- με επικεφαλής τον δρα Μάικ ΜακΓκρού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αναπτυξιακής βιολογίας «Development», δήλωσαν ότι το επίτευγμά τους θα βοηθήσει να διατηρηθούν πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και να βελτιωθεί η παραγωγή των εμπορικών πουλερικών.
Οι επιστήμονες αφαίρεσαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο (DDX4) που παίζει ρόλο-κλειδί στη γονιμότητα της κότας. Οι γενετικά τροποποιημένες κότες ήσαν στείρες και δεν μπορούσαν πλέον να παράγουν δικά τους αυγά, αλλά κατά τα άλλα ήταν υγιείς. Οι ερευνητές, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, σκοπεύουν να εμφυτεύσουν σε αυτές τις μεταλλαγμένες κότες γεννητικά κύτταρα από άλλα πτηνά-δωρητές, έτσι ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθούν μέσα στα αυγά. Έτσι, τελικά οι παρένθετες μητέρες θα παράγουν αυγά που θα περιέχουν το γενετικό υλικό του πτηνού-δωρητή.
«Ενδιαφερόμαστε για τα πουλερικά, επειδή είναι εκείνο το ζώο με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον πλανήτη και επίσης θέλουμε να προστατεύσουμε όλες τις διαφορετικές ράτσες πουλερικών που υπάρχουν» δήλωσε ο ΜακΓκρου.
Όπως είπε, όσο περισσότερο διατηρείται η γενετική ποικιλομορφία στα πουλερικά, τόσο πιο ανθεκτικά είναι αυτά είναι στις ασθένειες των πτηνών, όπως τα νέα στελέχη της γρίπης. Οι επιστήμονες θέλουν να δημιουργήσουν μια μεγάλη τράπεζα γενετικών δεδομένων, η οποία θα διατηρεί κατεψυγμένα δείγματα από όσο γίνεται περισσότερα σπάνια πουλερικά.
Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο οι εν λόγω γενετικά τροποποιημένες κότες θα μπορούσαν να είναι παρένθετες μητέρες όχι μόνο για άλλα είδη πολυερικών, αλλά επίσης για άλλα πιο μακρινά είδη, π.χ. απογόνους αετών. Από την άλλη, η ίδια γενετική τεχνική θα μπορούσε να δοκιμασθεί σε πάπιες, χήνες, ορτύκια κ.α.
http://www.newsbeast.gr