Πολιτικό θρίλερ με τα μέτρα!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 3:27:00 μ.μ.
Διχάζει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο κυοφορούμενος, επώδυνος συμβιβασμός με τους δανειστές και επαναφέρει στο προσκήνιο τα εκλογικά σενάρια, παρότι τα απέρριψε ευθέως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, διαψεύδοντας επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή.
Ενδεικτική του αναβρασμού που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σοβαρή δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως άτυπος ηγέτης της ομάδας των «53», να πείσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος για την αναγκαιότητα ενός συμβιβασμού, ώστε το κόμμα να παραμείνει στην εξουσία και να καρπωθεί τα μελλοντικά πολιτικά οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Συνομιλητής του υπουργού Οικονομικών από την ομάδα των «53» ανέφερε χαρακτηριστικά στο sofokleousinότι ως τώρα είχαν διαβεβαιώσεις πως, στη χειρότερη περίπτωση, η κυβέρνηση θα αποδεχόταν τον ενισχυμένο «κόφτη» για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Όμως, η νομοθέτηση μείωσης του αφορολόγητου ορίου, όπως και η διαφαινόμενη αποτυχία της προσπάθειας για μια ουσιώδη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας, θα σηματοδοτούσαν μια στρατηγικής σημασίας ήττα για την κυβέρνηση, με σοβαρό αντίκτυπο στα λαϊκά στρώματα.
Το κλίμα στους «53» είναι τόσο βαρύ, που από ορισμένες πλευρές ακούσθηκε η πρόταση να παραιτηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, για να μην πάρει την ευθύνη να εισηγηθεί τα νέα μέτρα. Ισχυρή είναι, όχι μόνο στους κόλπους των «53», αλλά και ευρύτερα, η άποψη που χαρακτηρίζει προτιμότερη τη ρήξη με τους δανειστές και την προσφυγή στις κάλπες από ένα ταπεινωτικό συμβιβασμό, που θα εξανεμίσει το πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας: "Δεν ψάχνουμε πρόθυμους"
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διαχειρισθεί τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο συμβιβασμό με τους δανειστές, αξιοποιώντας κατάλληλα και τα θετικά στοιχεία της διαφαινόμενης συμφωνίας (δεν θα θιγούν οι συντάξεις, η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα εξασφαλισθούν νέες δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους).
Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός επιμένει σε πολύ σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ζητήσει, όπως έκανε το καλοκαίρι του 2015, την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή, χωρίς να έχει επαρκή στήριξη από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
«Εμείς δίνουμε μάχη», τόνισε χαρακτηριστικά χθες, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. «Δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Διότι εσείς με τη στάση σας δηλώνετε προθυμία να δεχθείτε όσα σας ζητήσουν. Σπεύδετε να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δε θα δεχθείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα. Μα ποιος σας το ζήτησε; Εάν αναζητούμε κοινή εθνική γραμμή δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε».
Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να προσφέρει υποστήριξη στην κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα, αλλά τάσσεται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Δήλωσε ότι υποστηρίζει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με άλλο πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής και πρόσθεσε: «Είναι φανερό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν το θέλουν και οι σημερινοί συσχετισμοί δεν το επιτρέπουν. Αλλά θα γίνει μετά τις εκλογές και θα το επιβάλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη».
sofokleousin.gr