Μάλλον λάθος θυμόμαστε…
ΑΡΘΡΟ, ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ 10:34:00 μ.μ.
Μάλιστα, τ’ ακούσαμε κι αυτό. Ότι διαπλοκή δεν υπήρξε πριν από το 2015, ποτέ και πουθενά. Κι ότι αν σήμερα υπάρχει, αυτή δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, από το χέρι του ΣΥΡΙΖΑ…
Πρόκειται για την άποψη της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε μετά το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, και την δημοσιοποίηση του πορίσματός της. Ότι, λέει, η ίδια η Εξεταστική απέδειξε πως όλ’ αυτά που συνέβησαν με τη δανειοδότηση (την όσο έκνομη) κομμάτων και ΜΜΕ, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το φαινόμενο της διαπλοκής. Η οποία διαπλοκή, στο κάτω-κάτω, δεν υπήρξε ποτέ. Τόσο απλά. Κι όλ’ αυτά, προφανώς, στο πλαίσιο της «Συμφωνίας της Αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ελληνικό λαό…
Φαίνεται λοιπόν πως όλοι εμείς, οι πολίτες αυτής της Χώρας, λάθος πιστεύαμε και λάθος θυμόμαστε τόσα χρόνια. Και πως, εντέλει, κάπου μπάζει η λογική και η νοημοσύνη μας, αλλά και η μνήμη μας.
Και πως επιτέλους, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε επειγόντως.
-Μάλλον λάθος θυμόμαστε, λοιπόν, πως ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριζε ότι ήταν η διαπλοκή η οποία –διά χειρός Αντώνη Σαμαρά- έριξε την Κυβέρνησή του το 1993.
-Μάλλον λάθος θυμόμαστε πως ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει το 2004 για τους «νταβατζήδες» που αλωνίζουν και διαφεντεύουν τη Χώρα. Εκτός κι αν πίστευε πως οι περί ων ο λόγος «νταβατζήδες» από μόνοι τους ξεφύτρωσαν, από το πουθενά. Δίχως πολιτική κάλυψη και συνδρομή. Οπότε διαπλοκή μηδέν.
-Μάλλον λάθος θυμόμαστε πως ο Κώστας Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει τον Κώστα Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής». Όλως αδίκως ασφαλώς, και εντελώς άκομψα. Αλλ’ αφού διαπλοκή δεν υπήρχε, από πού κι ως που να έχει και «αρχιερέα»;
-Μάλλον λάθος θυμόμαστε ότι επί Κώστα Καραμανλή επιχειρήθηκε να περιοριστεί και να ελεγχθεί η ισχύς των λεγόμενων εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας. Δια της εισαγωγής της περί «βασικού μετόχου» συνταγματικής ρήτρας. Με άτσαλο και ανεπεξέργαστο τρόπο βεβαίως, έτσι ώστε τα σχετικά κατέπεσαν. Η πρόθεση ωστόσο υπήρξε, και η απόπειρα έγινε. Ή μήπως δεν θυμόμαστε καλά;
-Μάλλον λάθος θυμόμαστε ότι εκεί στα 1988-89 ζήσαμε την επιτομή της διαπλοκής, με το σκάνδαλο Κοσκωτά. Όταν τράπεζες, ΜΜΕ και πολιτική εξουσία έγιναν ένα κουβάρι. Το οποίο κουβάρι εκλήθη να το λύσει το Ειδικό Δικαστήριο. Και το έλυσε με τον τρόπο του.
-Και μάλλον λάθος καταλάβαμε, από την εξέλιξη των εργασιών και από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ, ότι αποκαλύφθηκε περίτρανα η «τριγωνική διαπλοκή». Εκτός κι αν δεχτούμε πως οι τράπεζες έδιναν αφειδώς τα δάνεια με τις εγγυήσεις «του αέρα», και δίχως να εξυπηρετούνται τα προηγούμενα δάνεια, χωρίς καμιά απολύτως πολιτική παρέμβαση. Από την καλή τους την καρδιά.
-Ναι, μάλλον λάθος θυμόμαστε, και λάθος καταλάβαμε. Είναι ζήτημα νοημοσύνης τελικά…
Ώστε όλα από το 2015;
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ισχυρισμό της ΝΔ και των «παρακολουθημάτων» της, πως είναι εκείνος που επιχειρεί, στις μέρες μας, να οργανώσει τη δική του διαπλοκή, εντάξει, ας περιμένουμε να το διαπιστώσουμε, να το δούμε με τα μάτια μας. Και αφού το δούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Να ρίξουμε και το ανάθεμα, αν χρειάζεται.
Για την ώρα πάντως, από τα δεδομένα που υπάρχουν στη διάθεσή μας προκύπτει ότι:
-Επί ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της έκνομης δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ, ως παράγωγο της «τριγωνικής διαπλοκής» του τραπεζικού συστήματος, των ΜΜΕ και του πολιτικού προσωπικού της Χώρας.
-Επί ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών, και για την καταβολή του οφειλομένου τιμήματος για τη χρήση των συχνοτήτων.
-Επί ΣΥΡΙΖΑ αποκλείσθηκε από τη συμμετοχή στον ως άνω διαγωνισμό, ως μη πληρών τους τεθέντες όρους, ο επίδοξος καναλάρχης, ο φερόμενος ως εκλεκτός της Κυβέρνησης, ως η ατμομηχανή της «νέας, της συριζέικης διαπλοκής».
-Επί ΣΥΡΙΖΑ οι διάφοροι ισχυροί του τόπου (οι κατά Καραμανλή νταβατζήδες) περνούν ένας-ένας από το Ταμείο ή από τον εισαγγελέα «δι υπόθεσίν τους».
-Επί ΣΥΡΙΖΑ κατέπεσε με πάταγο (μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες), το δηλητηριώδες σενάριο σύμφωνα με το οποίο η υπόθεση Ψυχάρη-Μουλόπουλου υπήρξε προϊόν συναλλαγής του Τσίπρα με το αφεντικό του ΔΟΛ. Με στόχο την επί το κυβερνητικότερο αλλαγή γραμμής των μέσων του συγκροτήματος, και με αντάλλαγμα τη διάσωσή του. Δεδομένου ότι ούτε αλλαγή γραμμής, στο ελάχιστο, παρατηρήθηκε, και απ’ ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις, ο Τσίπρας δεν μερίμνησε και τόσο για τη διάσωση του ομίλου.
-Αυτά είναι τα δεδομένα που υπάρχουν για την ώρα, αυτά ξέρουμε, μ’ αυτά πορευόμαστε. Για το μέλλον ποιος μπορεί να πει, ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά, ποιος παίρνει όρκο; Άλλωστε θα μας τα δείξει όλα η ζωή…
http://www.athina984.gr/