Χαμηλό βαρομετρικό στο αυριανό Eurogroup
ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ, EUROGROUP 12:27:00 μ.μ.
Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αύριο, στο οποίο η Αθήνα από την πλευρά της προσβλέπει σε πολιτική λύση στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ώστε μετά να καταστεί εφικτό να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες.
Στην αυριανή συνεδρίαση η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα, όπου «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β' αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ.
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ και ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, μεταξύ άλλων, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τη Δευτέρα.
Για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε σχετικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δήλωσε πως οι νέες απαιτήσεις των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα, που αφορούν το αφορολόγητο και τις νέες περικοπές στις συντάξεις, δεν οφείλονται στην καθυστέρηση.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «ήδη από το φθινόπωρο το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε τον στόχο, άλλαξε τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».
Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα! Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, το ζητούμενο είναι να πειστεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Να δεχθεί τις χειμερινές προσβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεραπόδοση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και να σταματήσει να απαιτεί πρόσθετα σκληρά μέτρα.
Στο μεταξύ ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρει πως το Εurogroup και το Συμβούλιο των κρατών μελών της Ε.Ε. σε θέση να γνωρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ και πλέον σύσσωμη η Ε.Ε. ζητά από την Ελλάδα, δεν πρόκειται να εισπραχθούν και στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα.
Ακόμη το ΚΥΠΕ τονίζει τονίζει πως ο Πολ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ταμείου, έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων κατά τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
www.efsyn.gr/