Οι διαφημίσεις μου Οι μάσκες πέφτουν για αφορολόγητο χρέος και σενάρια… Grexit
ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ 7:24:00 μ.μ.
της Δήμητρας Καδδά
Την ελληνική 'βάση συζήτησης' η οποία - κατά τους θεσμούς- θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκ των προτέρων νομοθέτηση νέων μέτρων (με επίκεντρο το αφορολόγητο όριο, τις φοροαπαλλαγές και όχι μόνο), περιμένουν οι 'θεσμοί ' από την Αθήνα στην σημερινή συνεδρίαση του Εuroworking Group.
Το όργανο του Eurogroup συνέρχεται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες υπό τον Τόμας Βίζερ και με συμμετοχή των εκπροσώπων των θεσμών και των ΥΠΟΙΚ για να αποφασίσει αν υπάρχουν οι 'προϋποθέσεις ' για να επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ώστε να μην χαθεί το 'ορόσημο ' της 20ης Φεβρουαρίου.
Και παράλληλα, οι πληροφορίες (που προέρχονται από πηγές εντός και εκτός συνόρων) για επιχείρηση πολιτικών διαβουλεύσεων και πρωτοβουλιών σε 'υψηλότερο ' επίπεδο από τους Γιουνκέρ - Ντάισελμπλουμ.- αν επαληθευθούν - διαμορφώνουν μία 'δεύτερη ευκαιρία ' για το ελληνικό ζήτημα.
Προς το παρόν όμως παραμένει χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών και γίνεται όλο και πιο ορατό το σενάριο χρονοκαθυστέρησης της επιχειρούμενης συμφωνίας (ακόμη και προς τον Απρίλιο ή και τον Μάιο) καθώς μεσολαβούν οι 'κάλπες ' στην Ολλανδία και στην Γαλλία. Και παράλληλα ξεδιπλώνονται και σενάρια 'κομματιαστής ' συμφωνίας.
Απειλές, χάσμα και στο βάθος Grexit
Η σημερινή σύνοδος πραγματοποιείται στο απόηχο των εκθέσεων του ΔΝΤ που αποκαλύπτουν το 'χάσμα' που το χωρίζει από τις ελληνικές αλλά και τις Ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά στις σκληρότατες προειδοποιήσεις (με πολλούς αποδέκτες) στις οποίες προέβησαν χθες οι βασικοί 'παίκτες ' της διαπραγμάτευσης. Τοποθετήθηκαν χθες για το ελληνικό ζήτημα επιβεβαιώνοντας το χάσμα που χωρίζει τις θέσεις τους αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, βάζοντας στο 'κάδρο' και το Grexit.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ χθες έστειλε ένα κόμη 'μήνυμα' προς την Ελλάδα να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, γιατί αλλιώς 'δεν θα μπορέσει να μείνει στην Ευρωζώνη ' αποκλείοντας το ενδεχόμενο 'κουρέματος' στο χρέος γιατί μία τέτοια πράξη συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων και μπορεί να γίνει μόνο σε κράτος που δεν μετέχει στο ευρώ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε από την πλευρά του σαφές (απευθυνόμενος και στο γερμανικό αλλά και στο ολλανδικό ακροατήριο) ότι χωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η κα. Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των εκτιμήσεων του ΔΝΤ λέγοντας ότι οι 'μεταρρυθμίσεις ' που προτείνει είναι απολύτως αναγκαίες και αποτυπώνουν την 'σκληρή αλήθεια ' η οποία, κατά το ΔΝΤ, είναι και νέα μέτρα τώρα αξίας 4,5 δισ. ευρώ αλλά και 'κούρεμα ' του χρέους, διότι διαφορετικά (και μετά από τα νέα μέτρα) δεν θα είναι βιώσιμο.
Επιχείρηση 'απόψυξης'
Πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι ουσιαστικά η διαπραγμάτευση παραμένει 'παγωμένη' από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου καθώς μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει 'απαντήσει ' παρουσιάζοντας την 'βάση συζήτησης ' που της ζητήθηκε. Και οι Έλληνες αξιωματούχοι δημοσίως επαναλαμβάνουν ότι δεν δέχονται την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων, ξεδιπλώνοντας παράλληλα μία στοχευμένη επίθεση στις θέσεις του ΔΝΤ μέσω των επιστολών που εστάλησαν.
Παράλληλα, άλλες πηγές αφήνουν μία 'χαραμάδα ' για κάποιου είδους λύση θυμίζοντας ότι κάθε φορά πριν το 'τέλος ' της διαπραγμάτευσης οι (ορατές) συγκρούσεις κορυφώνονται.
Η πραγματικότητα
Μόνο που αυτή τη φορά σύμφωνα με άλλες πηγές το 'χάσμα' είναι ουσιαστικό. Φέρεται να έγινε ιδιαίτερα ξεκάθαρο στην 'κεκλεισμένων των θυρών ' σύνοδο της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, κατά την -ιδιαίτερα έντονη όπως περιγράφεται- συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.
Προς το παρόν η 'απόσταση ' ανάμεσα στην πρόθεσή της Αθήνας και στις 'απαιτήσεις ' που προβάλλονται από κράτη - μέλη της ΕΕ και από το ΔΝΤ, παράλληλα με το 'χάσμα ' απόψεων για το χρέος, προκαλεί απαισιοδοξία σε 'κέντρα ' των θεσμών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεδιπλώνεται και μία προσπάθεια 'παρασκηνιακών' πρωτοβουλιών για πολιτικές επαφές 'κορυφής ' από τους κ.κ. Γιουνκέρ - Ντάισελμπλουμ.
capital.gr