Τι ισχύει για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΡΟΗ 4:36:00 μ.μ.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη, όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία. Συγκεκριμένα, δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη, όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία (οριστική ή προσωρινή) ή έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης με αίτημα τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης.
Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η καταβολή προσωρινής σύνταξης στον συνταξιούχο, λόγω γήρατος, σε περίπτωση που λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει άλλη σύνταξη, λόγω γήρατος, (οριστική ή προσωρινή), ενώ μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη, λόγω γήρατος, στο συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη, λόγω αναπηρίας ή θανάτου.
Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΦΚΑ αναφέρονται τα εξής:
α) Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κρίνονται με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ν. 4387/2016), ο περιορισμός που ισχύει ως προς τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης αφορά τη χορήγηση άλλης κύριας σύνταξης, εφόσον αφορά την ίδια αιτία.
β) Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κρίνονται με τις προϊσχύουσες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, εξακολουθεί να ισχύει η αρνητική προϋπόθεση της περ. στ της παρ. 5 του άρθρου 38 του Ν. 3996/2011, δηλαδή δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη στην περίπτωση που χορηγείται άλλη σύνταξη γενικά, δηλαδή σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) είτε είναι κύρια είτε επικουρική.
Στο έγγραφο του ΕΦΚΑ γίνεται αναφορά και στην ειδική περίπτωση που δεν εξαιρείται από το δικαίωμα που αφορά τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 7 του εν λόγω άρθρου, η διατύπωση της οποίας έχει, ως εξής: «Όταν για τη συνταξιοδότηση πρέπει να εφαρμοστούν οι Κανονισμοί 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 883/2004 για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, καθώς και οι διμερείς συμβάσεις κοινωνικής ασφάλειας, εκτός των περιπτώσεων που θεμελιώνεται αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο με το χρόνο ασφάλισης σε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διάταξη αυτή, όταν θεμελιώνεται αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο με το χρόνο ασφάλισης σε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα, είναι επιτρεπτό να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη, εφόσον, βεβαίως, δεν συντρέχει παράλληλα μία από τις υπόλοιπες αρνητικές προϋποθέσεις της παρ. 7 του εν λόγω άρθρου.
http://www.huffingtonpost.gr