Βίζερ: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για το χρέος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΡΟΗ 8:15:00 μ.μ.
Στην αποσαφήνιση ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πέραν αυτών που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 26ης Μαΐου 2016, προχώρησε ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ μιλώντας στο 2ο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση, το χρέος, αλλά και τις διαθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας ο Βίζερ ήταν αρκετά αποκαλυπτικός.
Αρχικά παραδέχθηκε πως το Grexit βρέθηκε κάποια στιγμή στο τραπέζι του Eurogroup – κάτι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσφατα είχε αρνηθεί- αλλά αποσαφήνισε ότι αυτό πλέον δεν ισχύει.
Ο ίδιος ανέφερε για την αξιολόγηση πως 1,5 χρόνο μετά την έναρξη του τρίτου προγράμματος στήριξης η Ελλάδα είναι ακόμη στη δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που χαρακτήρισε «ελαφρά καταθλιπτικό», δεδομένου ότι το πρόγραμμα εκπνέει τον Αύγουστο του 2018.
Για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τις συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών, ο Βίζερ ξεκαθάρισε πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης. «Αν υπάρξει θέληση μπορούμε να συμφωνήσουμε στις πολιτικές της δεύτερης αξιολόγησης ως την επόμενη Παρασκευή», είπε σχετικά.
Για το ρόλο του ΔΝΤ και τις απαιτήσεις που εγείρει ο Αυστριακός ήταν ξεκάθαρος: «Κάποιοι ονειρεύονται πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το πρόγραμμα τελειώνει. Μετά θα πρέπει να γίνει Σύνοδος του Ευρώ για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα και θα πάμε στο φθινόπωρο. Η αναμονή αυτή θα ήταν καταστροφική, θα ήταν το πιο ανόητο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε», ανέφερε.
Σχετικά με τις αξιώσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής πλευράς για το χρέος ο Βίζερ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέες αποφάσεις μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πέραν αυτών που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 26ης Μαΐου 2016. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, μόνον εξειδίκευση τους. Το ΔΝΤ θέλει εξειδίκευση», ανέφερε σχετικά.
Εστίασε μάλιστα στην αξία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους τα οποία όπως είπε θα παράξουν σημαντικά αποτελέσματα, καθώς 8θα μειώσουν το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ έως το 2060.
Τέλος, ο επικεφαλής του EuroWorking Group ανέφερε πως πολλά από τα πράγματα που έγιναν από το 2010 έως σήμερα στο ελληνικό πρόγραμμα θα γίνονταν διαφορετικά ένα υπήρξε η γνώση και μεγαλύτερη ελαστικότητα από την ελαστικότητα που προσέφερε τότε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αναφορικά με τις παθογένειες της Ελλάδος χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση και την επιρροή της πολιτικής εξουσίας σε αυτή ως πηγή πολλών κακών και ανέφερε πως αυτό πρέπει να αλλάξει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
http://www.cnn.gr