Παίρνουν φωτιά οι αίθουσες των Εξεταστικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 11:19:00 π.μ.
Στο... γήπεδο της Βουλής επιχειρεί να μεταφέρει την πολιτική συζήτηση το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που το τελευταίο διάστημα έχει γίνει σαφές και από τη συχνή παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην Ώρα του Πρωθυπουργού.
Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα «σοβαρεύουν» και από την αίθουσα της Ολομέλειας (η οποία αναμένεται να... πυρακτωθεί από τα μέτρα που έρχονται για ψήφιση) περνούν στις αίθουσες συνεδριάσεων των Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών. Η αλλαγή ατζέντας είναι σαφής και ως ενός είδους «λύση» για όσο διάστημα κρατούν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και εν όψει ενός ακόμα δύσκολου Eurogroup στις αρχές Απριλίου – ενδεχομένως και άλλων αργότερα.
Άλλωστε πριν από το Πάσχα αναμένεται να έχουν συζητηθεί τα αιτήματα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ για τη σύσταση των Επιτροπών, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ομόφωνα.
Η αρχή θα γίνει το πρωί της ερχόμενης Τρίτης (28.3) με τη συζήτηση στην Ολομέλεια του αιτήματος της συμπολίτευσης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα που υπογράφτηκαν την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής για την Υγεία, την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη.
Επίθεση
Το ποδοσφαιρικό δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» φαίνεται να υιοθετείται από την κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Η «αμυντική λειτουργία» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο ασφυκτικό πρέσινγκ των δανειστών ενδέχεται να παρουσιάσει αδυναμίες που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες, γι’ αυτό το Μαξίμου επέλεξε να στρέψει τους προβολείς στην «επίθεση» της ομάδας.
Εξοπλιστικά, ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis και «Ερρίκος Ντυνάν» είναι τα επικοινωνιακά ατού της κυβέρνησης, με τα οποία θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει το φιλοθέαμον κοινό ρίχνοντας στην αρένα τους υπαίτιους υποθέσεων που σκανδάλισαν με πράξεις ή παραλείψεις την κοινή γνώμη. Μια και θεωρείται πολύ δύσκολο να προσφέρει άρτο, ακόμη και να διατηρήσει τις ίδιες ποσότητες μέτρων και αντίμετρων (βλέπε αφορολόγητο και συντάξεις), βγάζει στη σέντρα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως θα αποδειχθεί από την έρευνα ότι έβαλαν το «δάχτυλο στο μέλι» ζημιώνοντας τον ελληνικό λαό και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στη θηλιά των μνημονίων.
Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, όπως έπραξε πρόσφατα και από το βήμα της Βουλής, ότι οι πρωτοβουλίες αυτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διακρίνονται από ρεβανσιστική διάθεση. «Δεν έχουμε καμία εκδικητική διάθεση. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, αλλά εδώ όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως τα χρόνια των παχέων αγελάδων, αλλά δυστυχώς και τα χρόνια των μνημονίων – και αυτό είναι χειρότερο –, κάποιοι με το ένα χέρι έκοβαν συντάξεις και με το άλλο συνεχίζανε το πάρτι. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη», τόνισε ο Τσίπρας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
«Παγωμάρα»
Μάλλον αμήχανα υποδέχθηκε η αντιπολίτευση, και κυρίως η αξιωματική, την κίνηση Τσίπρα για Προανακριτική για τα εξοπλιστικά και Εξεταστική για την Υγεία. Σαφώς έδειξε αιφνιδιασμένη και, μέχρι να πει ότι συμφωνεί (έστω και με προϋποθέσεις για την Εξεταστική επί της Υγείας), πέρασαν αρκετές ώρες, κάτι που φανερώνει ότι ο «πάγκος» τους δεν μπορούσε να προβλέψει την τακτική του αντίπαλου «προπονητή».
Ενδεικτικό της «παγωμάρας» που επικράτησε στην οδό Πειραιώς στο άκουσμα για τη σύσταση Προανακριτικής για τα εξοπλιστικά ήταν το ότι δεν έκαναν καμία επίσημη δήλωση, αλλά περιορίστηκαν σε ένα ξερό «Ναι» μέσω «γαλάζιων» κύκλων, συμπληρώνοντας μόνο τη φράση «όλα στο φως».
Το ηθικό
Σε εσωκομματικό επίπεδο οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι οι νέες «αγωνιστικές διοργανώσεις» που συνεπάγεται η συγκρότηση των Επιτροπών θα αναπτερώσουν το ηθικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και θα περιορίσουν την εσωστρέφεια εν όψει της ψήφισης των μέτρων για την αξιολόγηση.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι βουλευτές της συμπολίτευσης που ένιωθαν παραγκωνισμένοι τώρα θα αποκτήσουν ρόλο ισοδύναμο με εκείνον του εισαγγελικού λειτουργού, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν τα πολιτικά πρόσωπα που ευθύνονται για σκανδαλώδεις υποθέσεις του παρελθόντος θα καθίσουν στο σκαμνί.
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στα πρόσωπα που θα επιλεγούν για να στελεχώσουν τις Επιτροπές αυτές. Μπορεί η έλλειψη εμπειρίας να θεωρείται μειονέκτημα για κάποιους, όμως κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα από τη στιγμή που υπάρχει... όρεξη για δουλειά, η οποία, όπως οι ίδιοι λένε στους διαδρόμους της Βουλής, θα αναδείξει τα ηθικά παράσημα της Αριστεράς έναντι των διαπλεκόμενων αντιπάλων της.
http://www.topontiki.gr