loading...

Γιατί η δικαιοσύνη δεν θα εκδώσει τους 8 Τούρκους




















του Παναγιώτη Στάθη

"Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα", ήταν η παρατήρηση που ανεβαίνοντας στην έδρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών Κων/νος Σταμαδιάνος που έκρινε την τύχη των τριών από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς για το δεύτερο αίτημα έκδοσης των Τουρκικών αρχών. Η φράση απευθύνθηκε προς τους συνηγόρους τους Χρ. Μυλωνόπουλο και Όμηρο Ζέλιο και ουσιαστικά συμπυκνώνει όλη την ουσία της υπόθεσης έκδοσης, την οποία τραβάει στα άκρα η τουρκική κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους.

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου αλλά και οι επόμενες στις 3 και 4 Μαρτίου για τους άλλους πέντε αξιωματικούς, είναι ουσιαστικά μονόδρομος για τις ελληνικές αρχές ανεξάρτητα από το τι αναφέρει το δεύτερο αίτημα των Τούρκων. Όσα δηλαδή νεα αδικήματα προσθέσουν, όσες εγγυήσεις περί σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Όλα αυτά για δυο λόγους:
-Πρώτον τα αδικήματα είναι περίπου ίδια και στα δυο αιτήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός Άρειος Πάγος δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε έκρινε, την βασιμότητα των κατηγοριών. Το είχε περιγράψει πολύ εύγλωττα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ζητώντας την απόρριψη του πρώτου αιτήματος: "Δε μας ενδιαφέρει αν είναι αθώοι ή ένοχοι, μας ενδιαφέρει αν θα έχουν δίκαιη δίκη".
-Δεύτερον ο Άρειος Πάγος αποφάσισε (έχοντας τις ίδιες εγγυήσεις της Τουρκίας περί σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ) πως δε θα έχουν δίκαιη δίκη. Αυτή λοιπόν η απόφαση είναι σχεδόν αδύνατον να προσπεραστεί.
Ελεύθεροι;


Το πρόβλημα που γεννάται είναι πως οι το δικαστήριο είπε να αφεθούν ελεύθεροι αν δεν κρατούνται για άλλο λόγο. Οι αξιωματικοί κρατούνται με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή για τρεις μήνες την οποία επικύρωσε  η πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφέροντας ότι "η ατομική συμπεριφορά των οκτώ συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας". Το τρίμηνο όμως λήγει σήμερα και άγνωστο παραμένει αν θα αφεθούν ή ελεύθεροι ή θα παραταθεί.
Το Σύνταγμα


Χαρακτηριστική πάντως του κλίματος που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση των 8 είναι η χθεσινή τοποθέτηση της εισαγγελέα Ράνιας Σταθέα η οποία χαρακτήρισε "προσχηματικό" το νέο αίτημα των δικαστικών αρχών της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας πως "υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί και ταυτόχρονα οι Τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων και τονίζουν πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαίωμα κλπ, προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς". Η κυρία Σταθέα επισήμανε στην αγόρευση της ότι προκύπτει "πασιφανές και αβίαστα οτι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπόψη συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης".

Επιπλέον, η εισαγγελέας τόνισε "τα στοιχεία είχαν εξαρχής τεθεί υπόψη" και χαρακτήρισε προσχηματική την ενέργεια των τουρκικών αρχών, επισημαίνοντας ότι απαξιώνουν και περιφρονούν οι Τουρκικές αρχές το γεγονός ότι η αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο.

on 11:27:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Γιατί η δικαιοσύνη δεν θα εκδώσει τους 8 Τούρκους

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.