Σφίγγει τα λουριά μέσα, φουλ επίθεση έξω
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 12:21:00 μ.μ.
ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Μπετονάρισμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και σκανδαλολογία με αιχμή Άδωνι και Μητσοτάκη.
Σήμα πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης εξέπεμψε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί στην κοινωνία και την αγορά το μήνυμα ότι η αξιολόγηση και το συνολικό πακέτο για χρέος - πλεονάσματα - ποσοτική χαλάρωση κλείνει. Κατ’ επέκταση το σκηνικό αβεβαιότητας τελειώνει και η κυβέρνηση μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστη με την εσωτερική πολιτική, δηλαδή με την καθημερινότητα των πολιτών, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις αναπτυξιακές δράσεις.
Η«εκκρεμότητα» του χρέους αναμένεται πως θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (αρχίζει την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή). Τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη απέφευγαν να σχολιάσουν δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ (ότι το Ταμείο θέλει προκαταβολικά όλες τις λεπτομέρειες για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και δεν θα αρκεστεί σε γενικόλογες αναφορές) αφήνοντας να εννοηθεί πως εντάσσονται στο πλαίσιο της κλιμακούμενης διαπραγμάτευσης με τη Γερμανία και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε.
Σημαία ευκαιρίας
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι ο δύσκολος κάβος - για τον οποίο εκφράζεται η ελπίδα και η προσδοκία πως είναι ο τελευταίος, μολονότι απομένει και μια τρίτη αξιολόγηση - είναι εν τέλει προσπελάσιμος και απομένουν μόνο λίγα μέτρα να διανυθούν.
Μετά από αυτόν τον «κάβο» εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα ανακτήσει τον πολυπόθητο πολιτικό χρόνο που επιζητά για να επιτύχει αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία και κυρίως την κοινωνία, και να επανασυνδεθεί με τα κοινωνικά της ακροατήρια εν όψει των εκλογών.
Παρεμπιπτόντως, στη συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική στην Υγεία ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει τα σενάρια εκλογών το 2018 (λόγω της εφαρμογής των μέτρων από το 2019) και επέμεινε στο σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας: αναφερόμενος στο σχετικό αίτημα της Ν.Δ. είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους παρά την πρωτοτυπία του αρχηγού της Ν.Δ. που «θα ζητά εκλογές επί σχεδόν τέσσερα συναπτά έτη και αυτές δεν θα γίνονται». Πρόσθεσε δε πως ακόμη και τότε η Ν.Δ. θα τις χάσει.
Το «τυράκι» της εκλογικής νίκης
Τα περί του εφικτού της εκλογικής νίκης (χωρίς να προσδιορίζεται το έτος) ο Αλέξης Τσίπρας τα επανέλαβε και στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη μέρα.
Καταρχάς, μιλώντας στους υπουργούς του χαρακτήρισε τη συμφωνία «υπερασπίσιμη στο σύνολό της», κάτι που κουμπώνει και με τις προ εβδομάδων διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες «αν τη συμφωνία που θα έρθει μπορεί να τη διαχειριστεί ο πρωθυπουργός, τότε ο καθένας μπορεί να τη διαχειριστεί» πολιτικά. Κοινώς, άπαξ και ο πρωθυπουργός βρίσκει τη συμφωνία διαχειρίσιμη ουδείς νομιμοποιείται να αποκλίνει από τη γραμμή αυτή εμφανιζόμενος ως πιο «ευαίσθητος» ή πιο «αριστερός».
Παρουσίασε τη συμφωνία της Μάλτας (που θεωρείται ότι δρομολογεί τη συνολική συμφωνία ώς τις 22 Μαΐου) ως το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, όπως είπε, προσφέρει πολιτικό μομέντουμ, το οποίο η κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση της «αναπτυξιακής εκτίναξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, το μομέντουμ αυτό αντισταθμίζει την κοινωνική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση λόγω λιτότητας. Από την άλλη, εκτίμησε, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω απουσίας στρατηγικού σχεδίου.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, μίλησε για μια «χρυσή ευκαιρία» που ανοίγεται μετά και μπορεί να οδηγήσει και σε εκλογική νίκη. Χρειάζεται ωστόσο, εξήγησε, μια «μεγάλη πολιτική αντεπίθεση», όχι επικοινωνιακή, αλλά ουσίας, όπως τη χαρακτήρισε.
Συσπείρωση - αποσυσπείρωση
Μέχρι να φτάσουμε όμως στο «μετά», απομένουν, όπως είπαμε παραπάνω, λίγα μέτρα να διανυθούν ακόμη, κατά τα οποία πρέπει να ψηφιστούν και τα μέτρα για τη διετία 2019 - 2020.
Έτσι τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός, αρχής γενομένης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια καθόλη τη Μ. Εβδομάδα (συζήτηση στη Βουλή για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, Υπουργικό Συμβούλιο)
♦ σε πρώτη φάση έχουν στόχο τη συσπείρωση του εσωτερικού της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή του πακέτου των προαπαιτούμενων,
♦ σε βραχυμεσοπρόθεσμο στάδιο στοχεύουν στην πολιτική αποσταθεροποίηση του αντιπάλου, δηλαδή της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, κυρίως μέσα από τη σκανδα-λολογία (Εξεταστικές για Υγεία και Εξοπλιστικά) και την ανάδειξη του
στρατηγικού αδιεξόδου της Πειραιώς, η οποία ζητά εκλογές ακόμη και τώρα που κλείνει η αξιολόγηση.
Ξεκινώντας ανάποδα, ως προς το δεύτερο σκέλος, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση - στον βαθμό που η ίδια εμφανίζει καθίζηση και δυσκολεύεται να ανακάμψει - επιχειρεί να μειώσει την ψαλίδα με τη Ν.Δ. Στην κατεύθυνση αυτήν:
♦ Προσπαθεί να αποκόψει τη Ν.Δ. από μεγάλα κοινωνικά ακροατήρια εξ ου και η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι η Ν.Δ. δεν ψηφίζει τη συμφωνία εξαιτίας των θετικών αντίμετρων που θα ανακουφίσουν ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες. Μάλιστα, στη συζήτηση για την Εξεταστική στην Υγεία ανακάλεσε το σκηνικό του Δεκεμβρίου με το επίδομα («13η σύνταξη») προς τα 1,6 εκατ. των συνταξιούχων, το οποίο η Ν.Δ. καταψήφισε, με συνέπεια κραδασμούς στο εσωτερικό της και δυσαρέσκεια στους συνταξιούχους.
♦ Επενδύει στη σκανδαλολογία έτσι ώστε να την εκθέσει ως εκπρόσωπο του παλαιού και διεφθαρμένου συστήματος (μέσα από τις Εξεταστικές) - ήδη οι Πολά-κης και Ξανθός εμφανίζονται να «ακονίζουν μαχαίρια» για την Εξεταστική στην Υγεία, στοχοποιώντας τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιά-δη (και μέσω αυτού τον Κυριάκο Μητσοτάκη που του έχει παραχωρήσει ρόλο και επιπλέον μόλις προχτές τον στήριξε καρατομώντας την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας Κατερίνα Παπακώστα), για τον οποίο αφήνουν υπαινιγμούς εμπλοκής του στα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν και Νοβάρτις.
Μαστίγιο και καρότο
Ως προς το πρώτο σκέλος της τακτικής του πρωθυπουργού, δηλαδή τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αξίζει να επισημανθεί η ανάδειξη με τα μελανότερα χρώματα των πεπραγμένων του παλαιού και φθαρμένου πολιτικού συστήματος εξουσίας. Σε αυτό ενέταξε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έως τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το περιβάλλον του και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα - το τελευταίο «δίδυμο», με αφορμή την κινητικότητα που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες, υποδεικνύεται από την κυβέρνηση ως τμήμα ενός σχεδιασμού πτώσης της κυβέρνησης.
Το μήνυμα που ξεδιπλώνει αυτή η τακτική ενώπιον των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας;
«Όποιος καταψηφίσει τη συμφωνία υπονομεύει την κυβέρνηση εξυ-πηρετώντας τα συμφέροντα του πλέον διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού της χώρας». Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με την οπτική Φίλη όπως την εξέφρασε στην Κεντρική Επιτροπή του Φεβρουαρίου («τελείωσε το εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι»), ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ενεργοποιήσει ξανά αυτό το δίπολο: η «καθαρή» κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ που αναγκάστηκε να κάνει συμβιβασμούς με τους δανειστές, έναντι του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ (στο στόχαστρο και η Χ. Τρικούπη όσο δεν αποστασιοποιείται ξεκάθαρα από το «άρμα της Ν.Δ.»), το οποίο αναπαράχθηκε μέσα από τις μίζες και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος οδηγώντας στα μνημόνια.
Συμπληρωματικά σε αυτό το δίπολο ο Αλέξης Τσίπρας «έταξε» στο κόμμα και τους βουλευτές του την επαναφορά του διπόλου Αριστερά -Δεξιά (στη μετά το μνημόνιο εποχή) κλείνοντας το μάτι κυρίως στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
Εν ολίγοις, επιστρατεύονται κάθε λογής εξωτερικοί εχθροί (σαφώς και οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών μέσα σε αυτούς, οι οποίοι συντονίζονται με το εγχώριο σύστημα) με στόχο το «μπετονάρισμα» κόμματος και, βασικά, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 153.
Βεβαίως, τα μηνύματα δεν στρέφονται μόνο προς τους βουλευτές που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της ψήφου των μέτρων, αλλά και προς τους υπουργούς, οι οποίοι εδώ που τα λέμε είναι μάλλον οι πρώτοι υποψήφιοι να πληρώσουν τα «σπασμένα» του υλοποιούμενου προγράμματος και της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Η διαχεόμενη εσωτερικά γκρίνια για υπουργούς που «κάθονται και δεν παράγουν έργο» παρόλο που το χαρ-τοφυλάκιό τους δεν εμπίπτει στην ύλη της διαπραγμάτευσης (επομένως δεν υπάρχουν εμπόδια) δημοσίως αναπαράγεται ως ανάγκη για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με αιχμή την καθημερινότητα των πολιτών.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική το επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να σηματοδοτηθεί η λεγόμενη «φυγή προς τα μπρος». Κάλεσε εντός των επόμενων δύο εβδομάδων να κατατεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο και τις μεγάλες θεσμικές τομές στους τομείς της συνταγματικής αναθεώρησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αλλαγές στον «Καλλικράτη»), της εκπαίδευσης (εισαγωγή στα πανεπιστήμια) και της πρωτοβάθμιας Υγείας.
Σε πρώτο πλάνο τίθεται το υπουργείο Ανάπτυξης (Παπαδημη-τρίου, Χαρίτσης, Πιτσιόρλας), το οποίο αναλαμβάνει το έργο της προσέλκυσης επενδυτικών πρότζεκτ, επιτάχυνσης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Επίσης, ζητείται επιτάχυνση της δουλειάς στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας, στην προστασία των εργαζομένων και στη «συνέχιση της καλής δουλειάς» σε Υγεία - Παιδεία - εδώ μάλιστα ο πρωθυπουργός απέδωσε εμμέσως εύσημα στον «αντάρτη» Νίκο Φίλη θέτοντας ως μέτρο σύγκρισης στην Παιδεία την επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016 - 2017 (επί ημερών Φίλη δηλαδή).
Πίεση στους υπουργούς να κινηθούν γρήγορα και να αρχίσουν να παρουσιάζουν έργο ασκούν και οι αναφορές σε σενάρια ανασχηματισμού που ήδη ξεκίνησαν και δεν προέρχονται μόνο από το εχθρικό στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των φιλικών σε αυτήν μίντια, αλλά και από το εσωτερικό: χθες μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι θα έβλεπε «με καλό μάτι» έναν ανασχηματισμό, στον «βαθμό που θα υπηρετούσε τη σθεναρή μεταρρυθμιστική πορεία». Ανεξαρτήτως του αν τα παραπάνω ειπώθηκαν στο πλαίσιο ενός ρόλου «λαγού» ή ως προσωπική άποψη, εκτιμάται ότι στον πρωθυπουργικό σχεδιασμό είναι ανοιχτό το σενάριο του ανασχηματισμού, όμως μετά τη συμφωνία.
http://www.topontiki.gr