ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ! ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ (για τα σκάνδαλα) και Κακλαμάνης-Αβραμόπουλος...
ΡΟΗ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΥΓΕΙΑ 11:01:00 μ.μ.
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, όπως είδα, η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με σκοπό «τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της Υγείας». Η κατάθεση είχε προαναγγελθεί αλλά με μια διαφορά που σε κάποιους φαίνεται ως λεπτομέρεια αλλά εγώ μαθαίνω από τους ανθρώπους μου στα παρασκήνια ότι είναι πολύ σημαντική...
Η πρόταση ζητά να τεθεί υπό έρευνα «η περίοδος από το 1997 έως το 2014». Στις 17 Μαρτίου όμως μιλώντας στη Βουλή ο ίδιος ο Α. Τσίπρας και εξαγγέλλοντας τη σύσταση της Εξεταστικής είχε βάλει άλλο χρονικό ορίζοντα. Επικαλούμενος τα πρόσφατα σκάνδαλα και συνδυάζοντας τα με την παρεχόμενη κατάσταση το χώρο της υγείας είχε πει συγκεκριμένα: «Αναφέρομαι στην 5ετια 2010 - 2014 που ενώ ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% και πριν την κρίση ήταν στο 6,8% το 2014 εμείς παραλάβαμε την δημόσια δαπάνη πολύ χαμηλότερα. Δεν μας παραξενεύει ότι ήταν χαμηλότερη από ότι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν..".
Βλέπουμε λοιπόν ότι η χθεσινή πρόταση πάει πολύ πιο πίσω. Αυτό έχει κατ' αρχάς μια λογική γιατί τις τελευταίες ημέρες, μετά την επανεμφάνιση του Σημίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται ακόμη πιο έντονα εναντίον του. Έκανε την πρώτη κίνηση με τον προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου, τώρα πάει να πιάσει και την δική του περίοδο για την Υγεία. Όμως, εκτός από ττην εποχή Σημίτη μπαίνει -για πρώτη φορά- στο κάδρο και η διακυβέρνηση Καραμανλή το 2004 έως 2009. Κι όλοι ξέρουν ότι και εκείνη την περίοδο, που ήταν διαδοχικά υπουργοί Υγείας ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το πάρτι που γινόταν στο χώρο της Υγείας ήταν τεράστιο!
Τι συμβαίνει λοιπόν; Ρωτώντας να μάθω χθες άκουσα από ορισμένους την εξήγηση ότι αυτό έγινε για «ξεκάρφωμα» προκειμένου να δικαιολογηθεί η «σε βάθος» έρευνα και στα χρόνια του Σημίτη. Όμως άλλοι λένε ότι δεν είναι τόσο απλό. Όταν -και αν, φυσικά- ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, θα είναι πολύ δύσκολο να μην τσαλακωθεί και ο Βούδας της Ραφήνας ο οποίος, όσο και να θέλει να τα ρίξει στους υπουργούς του, δεν παύει να έχει την τελική ευθύνη ως τότε πρωθυπουργός. Έτσι αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι παρουσιάζεται ένα πρώτο ρήγμα στις σχέσεις των μέχρι τώρα «κολλητών», Τσίπρα και Καραμανλή.
Σας θυμίζω ότι μετά την απόφαση για το Βατοπέδι σας είχα μεταφέρει τις πληροφορίες ότι ο Καραμανλής αφού εξασφάλισε ύστερα από την δικαστική απόφαση την «υστεροφημία» του, είναι στη φάση που ξεχρεώνει απέναντι στον Τσίπρα ο οποίος από τη δική του πλευρά δεν έχει πάρει απλώς την κατιούσα, καταρρέει με τρομακτική ταχύτητα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται ολοταχώς στην καταστροφή κινδυνεύοντας να έχει οικτρό τέλος, όπως και όσοι τον υποστήριξαν. Ο Καραμανλής επομένως τι θα κάνει; Όσο κι αν οι πανηγυρισμοί των τελευταίων εικοσιτετραώρων δημιουργούν μια θολή εικόνα, το πραγματικό ερώτημα είναι αν η «στρατηγική συμμαχία» του –ή σωστότερα το συνοικέσιο των πολιτικών σκοπιμοτήτων- με τον Τσίπρα θα συνεχιστεί ή θα παρουσιάζει πλέον ρωγμές. Τα συμφέροντά τους αρχίζουν πλέον να είναι διαφορετικά.
Ο ένας για να «επιστρέψει» πρέπει να αποστασιοποιηθεί και να ανασυντάξει τους μηχανισμούς του ενώ ο άλλος συνεχίσει μεν να τον έχει ανάγκη αλλά χρειάζεται επειγόντως και νέους συμμάχους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί με «σωληνάκια» στην πολιτική ζωή της λεγόμενης κεντροαριστεράς» σημείωνα με βάση τις συζητήσεις του παρασκηνίου. Και την επομένη ημέρα πρόσθετα ότι και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αυτοί «που θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν έστω και ως μικρό κόμμα της αριστεράς ύστερα από την εκλογική συντριβή που έρχεται» και ζητώντας να σταματήσουν τα πολλά πάρε δώσε με τους καραμανλικούς λένε χαρακτηριστικά: «Ταυτιζόμαστε με το καραμανλικό σύστημα την ώρα που λέμε ότι θα πάμε στις εκλογές ζητώντας να μας ψηφίσουν οι οπαδοί μας για να μην επιστρέψουν αυτοί που κυβερνούσαν επί 40 χρόνια;».
Πόσο βαθιά (ή επιφανειακή) είναι η ρωγμή που δημιουργήθηκε χθες θα φανεί το επόμενο διάστημα. Εδώ θα είμαστε...
M. Γιαλούρος
http://www.press-gr.com