Γαλλία: Οι πέντε «καυτοί» φάκελοι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης
ΔΙΕΘΝΗ, ΡΟΗ 6:01:00 π.μ.
Tα πέντε κομβικά ζητήματα που θα κρίνουν την ψήφο των Γάλλων και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών.
Την Πέμπτη το βράδυ, η τρομοκρατική επίθεση κοντά στα Ηλύσια Πεδία προκάλεσε σοκ στη γαλλική κοινωνία και οδήγησε αμέσως στη πρώιμη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. Τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα θέματα «κλειδιά» στη βάση των οποίων θα ψηφίσουν οι γάλλοι ψηφοφόροι. Δεν θα είναι όμως το μόνο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος του κεντρώου και ανεξάρτητου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν και της αρχηγού της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που αναμένονται να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Αντιθέτως, οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κόμματος της Δεξιάς, φαίνεται πως θα υποστούν μεγάλη ήττα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόδοση του υποψηφίου της αριστεράς Ζ-Λ. Μελανσόν ο οποίος τον τελευταίο μήνα αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά του. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Cevipof, στην πρόθεση ψήφου, ο Εμμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει ποσοστό 23%, η Μαρίν Λεπέν 22,5%, ο Φρανσουά Φιγιόν 19,5% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 19%.
Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα, οι Financial Times εντόπισαν πέντε κομβικά ζητήματα που θα κρίνουν την ψήφο των Γάλλων και το αυριανό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών.
Φάκελος 1: Προϋπολογισμός
Όποιος καταφέρει τελικά να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα θα κληθεί να διαχειριστεί μια μικρή «ωρολογιακή βόμβα» που ακούει στο όνομα προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας δεν έχει ισοσκελιστεί από το 1974, το έλλειμμα του είναι χειρότερο από εκείνο της Ιταλίας, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ αναμένεται για φέτος να υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του 3%.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι απαντήσεις που δίνουν οι τέσσερις επικρατέστεροι υποψήφιοι διαφέρουν. Ο Φρανουά Φιγιόν μιλά για άμεση μείωση των δαπανών αλλά και των φόρων για να δοθεί ώθηση στην οικονομία, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να μειώσει τις δαπάνες σταδιακά. Η Λεπέν χρησιμοποιεί μια ρητορική αντι-λιτότητας χωρίς να διευκρινίζει πολλά πράγματα, ενώ ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν προτείνει αύξηση των κρατικών δαπανών αλλά και αύξηση της φορολογίας σε όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
Το θέμα του δημόσιου τομέα και της εξυγίανσής του βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου, με τους υποψηφίους να προτείνουν διάφορες λύσεις για να μειωθούν οι σχετικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο γαλλικός δημόσιος τομέας απασχολεί περίπου 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι μισθοί του δημοσίου καλύπτουν περίπου το 1/4 των κρατικών δαπανών.
Ο Φρανσουά Φιγιόν προτείνει να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο κατά μισό εκατομμύριο και να αυξηθούν οι ώρες εργασίας -μόνο για τον δημόσιο τομέα. Στις προθέσεις του Μακρόν υπάρχουν επίσης σχέδια για μείωση θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, όχι όμως τόσο ακραία όσο του Φιγιόν και με ένα πιο μετριοπαθές χρονοδιάγραμμα. Η Μαρίν Λεπέν δεν έχει καμία πρόθεση να μεταρρυθμίσει το δημόσιο τομέα, ενώ στις διακηρύξεις του Μελανσόν συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των μισθών του δημοσίου.
Φάκελος 3: Παγκοσμιοποίηση ή προστατευτισμός;
Τόσο η Λεπέν όσο και ο Μελανσόν, ο καθένας με τον τρόπο του, έχουν ταχθεί κατά του ελεύθερου εμπορίου. Η μεν πρώτη υπόσχεται την επαναφορά δασμών και προστατευτικών φραγμών, ενώ ο Μελανσόν μιλά για ώθηση της γαλλικής αγροτικής παραγωγής και ενίσχυση των αγαθών που παράγονται στη Γαλλία. Από την άλλη, ο Μακρόν υπογραμμίζει την ανάγκη επαναφοράς της βιομηχανίας στη Γαλλία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία.
Φάκελος 4: Ανεργία
Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, για 9 στους 10 ψηφοφόρους η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που θα κρίνουν την ψήφο τους. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία στη Γαλλία δεν έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.
Ο Φρανσουά Φιγιόν και Εμανουέλ Μακρόν έχουν προτείνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ευελιξία για να ενισχυθεί η απασχόληση. Από την άλλη, η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν προτείνει την επιβολή φόρου στους εργοδότες που απασχολούν ξένους.
Φάκελος 5: Τρομοκρατία και ασφάλεια
Όλοι υποψήφιοι προτείνουν την αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων χρόνων. Σημειώνεται πως τυπικά η Γαλλία βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παρότι το θέμα μοιάζει να αποτελεί το προνομιακό πεδίο της ακροδεξιάς Λεπέν, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών Φιγιόν έχει καταστήσει σαφές ότι θα τηρήσει σκληρή γραμμή στο θέμα της εφαρμογής του νόμου και της ασφάλειας, προτείνοντας τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας. Από τη μεριά του ο Μακρόν προτείνει την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και την αποκατάσταση των δικτύων πρακτόρων που καταπολεμούν την ισλαμιστική τρομοκρατία.
Η γαλλική ακροδεξιά έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στο επίκεντρο της ατζέντας της λέγοντας ότι θα καταπολεμήσει την «παράνομη μετανάστευση» στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου να περιορίσει τη μετανάστευση κατά 80%. Η πολιτική ατζέντα της Λεπέν φαίνεται πως επηρέασε και τον κεντροδεξιό υποψήφιο Φιγιόν που υποστήριξε ότι θα εισάγει και εκείνος ποσοστώσεις στον αριθμό των μεταναστών.
http://www.thetoc.gr/