Τo Theodorovias blog σας προτείνει Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι...
ΔΙΑΦΟΡΑ, ΚΕΙΚ, ΡΟΗ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ 11:16:00 μ.μ.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την τύχη να παραβρεθώ στο πάρτυ του Μακεδονικού Χαλβά στο Shamone στο Γκάζι όπου ο σεφ Νίκος Κατσάνης είχε ετοιμάσει ένα ειδικό νηστίσιμο μενού με βάση το σησαμέλαιο, το ταχίνι και τον χαλβά φυσικά. Το σουσάμι και τα παράγωγά του πάντα μου προκαλούσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Πρέπει όμως να ομολογήσω πως τόσο τον χαλβά “του μπακάλη” όσο και το ταχίνι άρχισα να τα εκτιμώ σε μεγάλη ηλικία, γιατί η γεύση τους -σε αντίθεση με το απλό σουσάμι- είναι αρκετά ιδιαίτερη.
Συζητώντας με τον κο Χαΐτογλου έμαθα πως το σησαμέλαιό μας έχει μεγάλη επιτυχία στην αγορά της Κορέας, όπου θεωρείται πολύτιμο. Και ενώ οι Ασιάτες είναι μαθημένοι στο καβουρδισμένο σησαμέλαιο, μπόρεσαν παρά ταύτα να εκτιμήσουν την ομορφιά του παρθένου σησαμέλαιου όπως αυτό προκύπτει από ψυχρή έκθλιψη. Με τον τρόπο αυτό το σησμέλαιο διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα συστατικά του και την λεπτή του γεύση. Πρόσφατα μάλιστα δόθηκε και εξήγηση γιατί το σησαμέλαιο (και κατά προέκταση και το ταχίνι) αντιστέκεται την οξείδωση περισσότερο από κάθε άλλο φυτικό έλαιο. Ανακαλύφθηκε λοιπόν ότι περιέχει αρκετές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η τακτική, έτσι, κατανάλωσή του καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει τη θωράκιση του οργανισμού ενάντια στην αρτηριοσκλήρυνση, τον καρκίνο και πολλές άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.
Δεν θα σας κουράσω άλλο με επιστημονικές λεπτομέρειες. Θα σας δώσω όμως μια ωραία συνταγή για ένα λαχταριστό κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι σε δύο εκδοχές: μια νηστίσιμη και μία όχι. Είναι βασισμένο σε συνταγή που βρήκα στο βιβλιαράκι που μας έδωσαν το βράδυ της εκδήλωσης.
Το κεκάκι αυτό είναι ένας εύκολος τρόπος να εντάξετε το ταχίνι στη ζωή σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη και έχει μεγάλη επιτυχία και με τα παιδιά. Καλά μαγειρέματα λοιπόν!
Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι (μη νηστίσιμο)
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα του κείκ με τρύπα μεγέθους 25 εκ.
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ (20γρ)
3 αβγά μεγάλα
300γρ ζάχαρη κρυσταλλική
300γρ ταχίνι απλό (ή με κακάο ή με πορτοκάλι)
250μλ χυμό πορτοκάλι (από 2-3 πορτοκάλια)
Το ξύσμα από τα πορτοκάλια του χυμού (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λιγότερο ξύσμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 oC (αέρα). Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά με φόρμα του κέικ με τρύπα διαμέτρου 25 εκ.
Ανακατέψτε καλά με ένα αβγοδάρτη σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, 2-3 λεπτά περίπου.
Χαμηλώστε την ταχύτητα στο μέτριο και προσθέστε το ταχίνι σε διαρκή ροή. Προσθέστε και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Ρίξτε εναλλάξ το χυμό πορτοκάλι και το αλεύρι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
Ρίξτε το στη φόρμα σας και ψήστε στο κέικ για 40 λεπτά. Τσεκάρετε και αν δεν είναι έτοιμο αφήστε το άλλα 10 λεπτά. Γενικά τα κείκ με ταχίνι κάνουν τραγανή κρούστα και είνει επηρρεπή στο να ψήνονται πολύ.
Αφήστε το κέικ στη φόρμα να κρυώσει λίγο (15 λεπτά) και αναποδογυρίστε το στην πιατέλα σας. Δiατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου καλά σκεπασμένο για 2-3 ημέρες.
Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι (νηστίσιμο)
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα του κείκ με τρύπα μεγέθους 25 εκ.
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. μπέικιν πάουντερ (30γρ)
300γρ ζάχαρη κρυσταλλική
300γρ ταχίνι απλό (ή με κακάο ή με πορτοκάλι)
350μλ χυμό πορτοκάλι (από 3 πορτοκάλια περίπου)
Το ξύσμα από τα πορτοκάλια του χυμού (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λιγότερο ξύσμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC (αέρα). Λαδώστε και αλευρώστε καλά με φόρμα του κέικ με τρύπα διαμέτρου 25 εκ.
Ανακατέψτε καλά με ένα αβγοδάρτη σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε με το σύρμα το ταχίνι με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Χαμηλώστε την ταχύτητα στο μέτριο και ρίξτε εναλλάξ το χυμό πορτοκάλι και το αλεύρι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
Ρίξτε το στη φόρμα σας και ψήστε στο κέικ για 30 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 oC και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Τσεκάρετε να δείτε αν είναι έτοιμο στα 15 λεπτά γιατί γενικά τα κείκ με ταχίνι κάνουν τραγανή κρούστα και είνει επηρρεπή στο να ψήνονται πολύ.
Αφήστε το κέικ στη φόρμα να κρυώσει λίγο (15 λεπτά) και αναποδογυρίστε το στην πιατέλα σας. Δατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου καλάσκεπασμένο για 2-3 ημέρες.
https://foodjunkie.eu