loading...

Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων χτύπησε 99 χώρες!




















Χακερς που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούν λογισμικό που διέρρευσε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ διείσδυσαν σε υπολογιστές σε δεκάδες επιχειρήσεις σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη επίθεση που ανάγκασε τα βρετανικά νοσοκομεία να διώχνουν ασθενείς, ενώ παραβιάστηκαν τα συστήματα της ισπανικής Telefonica και οργανισμών από τη Ρωσία έως την Ταιβάν.

Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε κρυπτογραφεί αρχεία και απαιτεί από τα θύματα να πληρώσουν λύτρα 300 bitcoin για να υπάρξει αποκρυπτογράφηση, το τελευταίο από ένα κύμα επιθέσεων που αναγκάζει κρίσιμους οργανισμούς να επιστρέψουν σε αντίγραφα ασφαλείας για να διατηρήσουν ζωντανές κρίσιμες λειτουργίες.

Η επίθεση υπολογίζεται ότι επηρέασε περισσότερους από 75 χιλιάδες υπολογιστές σε 99 χώρες, μεταδίδει το Bloomberg, οι περισσότεροι σε Ρωσία, Ουκρανία και Ταιβάν σύμφωνα με την εταιρεία Avast Software BV.
Όπως σημειώνουν ειδικοί οι χάκερς εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πολλοί οργανισμοί δεν κάνουν συχνά update στους υπολογιστές τους για να λύσουν προβλήματα ασφάλειας.
Η Βρετανία
Μεγάλος αριθμός δημόσιων νοσοκομείων της Βρετανίας έπεσε θύμα της κυβερνοεπίθεσης. Σύμφωνα με της Guardian νοσοκομεία σε όλη τη χώρα φαίνεται πως δέχθηκαν ταυτόχρονα χτύπημα από έναν ιό στα πληροφοριακά συστήματα.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι γιατροί αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν στυλό και χαρτί, καθώς τα πληροφοριακά συστήματα ήταν εκτός λειτουργίας.

Γιατροί έχουν αναρτήσει μηνύματα στο Twitter σχετικά με το τι συμβαίνει στα συστήματα των νοσοκομείων τους. «Οπότε το νοσοκομείο μας δέχθηκε επίθεση … Λάβαμε ένα μήνυμα που έλεγε πως οι υπολογιστές σας είναι τώρα υπό τον έλεγχο τους και να πληρώσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό» αναφέρει το μήνυμα ενός γιατρού.
Why would you cyber attack a hospital and hold it for ransom? The state of the world 😂 pic.twitter.com/e6h6yNrBBB

— If.ra (@asystoly) May 12, 2017
Screenshot of apparent ransomware attack message sent to NHS England trusts https://t.co/jODkWomGPApic.twitter.com/uc2HlGH9yM
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) May 12, 2017

Εξηγήσεις ζητούν οι Εργατικοί
Το Εργατικό Κόμμα ς κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πως χάκερ κατάφεραν να εξαπολύσουν την κυβερνοεπίθεση.
«Το περιστατικό υπογραμμίζει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων εντός του σύγχρονου συστήματος υγείας και επισημαίνει ότι η ανάγκη εφαρμογής μέτρων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των κυβερνητικών σχεδιασμών» επισήμανε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο υπουργός Υγείας της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών Τζόναθαν Άσγουορθ.
«Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι σαφής σχετικά με το τι συνέβη και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να μειωθεί η απειλή απέναντι στους ασθενείς» πρόσθεσε ο ίδιος.
Μέι: Δεν ήταν μόνο τα νοσοκομεία στόχος

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν σήμερα μια κυβερνοεπίθεση, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν επίσης και άλλες χώρες.

«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι.
«Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» προσέθεσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».

on 10:27:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων χτύπησε 99 χώρες!

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.