loading...

ΠΑΣΟΚ εν βρασμώ


























Πολιτική υπερδραστηριότητα και περιοδείες η απάντηση στην εσωστρέφεια

Φαινομενικά επικρατεί ηρεμία στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ωστόσο τα προβλήματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς παραμένουν ανοιχτά, ενώ η πορεία προς το συνέδριο δεν είναι τόσο ανέφελη όσο επιχειρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να την εμφανίσει. Αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να ξανασυζητήσουν το καυτό θέμα του συμβόλου της ΔΗΣΥ.

Έως τώρα το ΠΑΣΟΚ έπαιζε «καθυστερήσεις» για το θέμα, αλλά η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Σοσιαλιστών – υπόγεια και το ΚΙΔΗΣΟ – επιμένουν ότι τα επόμενα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν ένα νέο, αυτόνομο λογότυπο, ένα διακριτό σήμα, ώστε να γίνει ένα βήμα προς την ενοποίησή της, κι ας διατηρήσουν τα επιμέρους κόμματα και κινήσεις που συναποτελούν τη Συμπαράταξη τα δικά τους σήματα.

Ταυτόχρονα πολλές πλευρές πιέζουν προκειμένου στις αρχές του 2018 να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ύστερα και από τη σοβαρή κρίση εσωστρέφειας που έπληξε το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις διαδικασίες ενοποίησης της ΔΗΣΥ. Τόσο από τη ΔΗΜΑΡ όσο και από άλλες πλευρές εκτιμούν ότι όσο αφήνονται οι διαδικασίες ενοποίησης χαλαρές τόσο θα πληθαίνουν τα προβλήματα και οι κρίσεις στον χώρο.

Αμφίπλευρη πίεση
Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να πιέζεται αμφίπλευρα: και από την πλευρά των συμμάχων της στη ΔΗΣΥ και από τα στελέχη που κινούνται γύρω από τους Νίκο Ανδρουλάκη - Στέφανο Ξεκαλάκη, οι οποίοι αιφνιδίως τάχθηκαν υπέρ της άμεσης διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα, αιφνιδιάζοντας την ηγετική ομάδα, η οποία θεωρούσε ότι ο μόνος που προωθεί τόσο έντονα την ιδέα αυτή εντός του κόμματος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο παρασκήνιο της Χαριλάου Τρικούπη ακούγεται ότι Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης ενδεχομένως να βρίσκονται σε επαφές με όσους εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ εμμένουν στη διάλυση του κόμματος και τη δημιουργία ενός νέου.
Πάντως ο γραμματέας της ΚΠΕ, που αυτές τις μέρες ετοιμάζεται να παραδώσει το γραφείο του, όπως λένε οι πληροφορίες – αφού με απόφασή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες –, αναφέρει παντού ότι θα συμμετέχει κανονικά στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Το ίδιο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν χάνει ευκαιρία να λοιδορήσει τις διαδικασίες για τα επικείμενα συνέδρια.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι μετά το ιδεολογικό - προγραμματικό συνέδριο της ΔΗΣΥ θα ακολουθήσει το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά το ιδρυτικό συνέδριο, είπε ότι ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, που έχει 80 εκατομμύρια μέλη, μπορεί να αντέξει τρία συνέδρια μέσα σε έξι μήνες. Σε άρθρο του στα «Νέα» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου με τη φράση «αν δεν ενωθούμε, θα λεηλατηθούμε».

Τόνισε ότι «το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο με συμφωνίες κορυφής», σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει «καταλύτης για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας».
Στο πλαίσιο πάντως του γενικού αναβρασμού πέντε μέλη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που μετέχει στη ΔΗΣΥ, αποχώρησαν μια μέρα μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Κινήσεων, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία (38 έναντι 18) τη συμμετοχή τους στο συνέδριο της ΔΗΣΥ.

Οι Π. Αθανασόπουλος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Π. Καβάσαλης, Π. Παπασαραντόπουλος και Χρ. Σεβαστιάδης, που θεωρούνται πολιτικά κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως το συνέδριο «των διορισμένων συνέδρων αντί για συσπείρωση προκαλεί ρήγματα, η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική δύναμη».

Γκάζια για ενοποίηση
Παρότι μπορεί όλα αυτά να μην τυγχάνουν έντονης δημοσιότητας, δείχνουν πως η Γεννηματά πιέζεται παντοιοτρόπως να προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς στην πορεία προς την ενοποίηση κομμάτων και κινήσεων, αφού ενδεχομένως την άνοιξη του 2018 θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις, αν ο πρωθυπουργός θελήσει να εκμεταλλευθεί την απόπειρα εξόδου της χώρας στις αγορές και τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πάντως γίνονται πολλές σκέψεις για τον τρόπο που πρέπει να απαντήσουν στις πιέσεις αυτές. Κάποιοι εισηγούνται ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα προκειμένου να ερωτηθούν τα μέλη για την πορεία προς την ενοποίηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι αυτό έτσι κι αλλιώς θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα του έκτακτου συνεδρίου που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, η Γεννηματά μάλλον δεν θα αποφύγει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να υλοποιήσει τη δική της πρόταση για εκλογή του επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη βάση, παρότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να προβάλει άλλος σοβαρός ανθυποψήφιος.

Η ίδια, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα», όταν ρωτήθηκε αν ισχύει το θέμα της απευθείας εκλογής, απάντησε μάλλον περιφραστικά:
«Ισχύει απολύτως. Και συνδυάζεται με τα επόμενα βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ώσμωση, η συνάφεια στις πολιτικές μας θέσεις και τον προγραμματικό μας λόγο, η κοινωνική δυναμική θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά μας σε συνδυασμό πάντα με τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτά θα συζητηθούν και στο συνέδριό μας τον Ιούνιο. Άλματα στο κενό δεν κάνουμε, κάθε πράγμα στην ώρα του».

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μια απάντηση στην εικόνα εσωστρέφειας, που τραυμάτισε την πορεία ανασύνταξης του χώρου, είναι η πολιτική υπερδραστηριοποίηση. Εκτός του συνεχούς σφυροκοπήματος της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και τα μέτρα που θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή και την απόδοση ευθυνών για τα «αχρείαστα», όπως τα αποκαλούν, μέτρα, Γεννηματά προγραμματίζει περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Βασικός στόχος η επίσκεψη σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και χωριά, και η απευθείας επαφή με τους πολίτες, προκειμένου να τους ενημερώσει για το σχέδιο «Ελλάδα», ένα πρόγραμμα που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και θα οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως λένε στελέχη της ΔΗΣΥ.

Η Ώρα Αποφάσεων
Την ίδια ώρα, ενώ τα πράγματα από το Ποτάμι έχουν αρχίσει να ηρεμούν, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τα στελέχη του κόμματος να επικεντρώνονται στη δική τους προσπάθεια προκειμένου να επαναφέρουν απογοητευμένους ψηφοφόρους στους κόλπους τους, η πίεση από την Ώρα Αποφάσεων συνεχίζεται.

Σχεδόν σε κάθε συνέντευξη, δήλωση, ανακοίνωση οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης δεν χάνουν ευκαιρία να «πυροβολούν» το ΠΑΣΟΚ για την άρνησή του να αποδεχτεί τον όρο αυτοδιάλυσης. Μάλιστα η Διαμαντοπούλου σε πρόσφατη συνέντευξή της κατηγόρησε τη Γεννηματά ότι επιδιώκει να καταστήσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ένα περιχαρακωμένο «ΚΚΕ του κέντρου».

http://www.topontiki.gr

on 9:47:00 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for ΠΑΣΟΚ εν βρασμώ

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.