loading...

«Σβήνουν και γράφουν» τα σχέδια του ανακοινωθέντος























των Σ. Ζαφείρη - Αρ. Παπαστάθη

Επιστροφή στην... ενεργό δράση για το Eurogroup, μετά από ένα «διάλειμμα» αρκετής ώρας, προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κ. Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν, Σόιμπλε και Λεμέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις αφορούσαν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν, ήδη, απορριφθεί δύο προσχέδια για το τελικό ανακοινωθέν.
Διαφορά απόψεων Σόιμπλε - Μοσκοβισί

Για μία ακόμη φορά σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, με τον κ. Σόιμπλε, πάντως, να είναι αρκετά πιο «ήπιος», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εφαρμογή όσων έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση. Την άποψη ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι η τελική εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ντάισελμπλουμ: Θα υπάρξει συμφωνία αλλά όχι η τελική

Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, αλλά δεν πρόκειται να είναι η τελική, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - τα μεσοπρόθεσμα μέτρα- θα συμφωνηθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το πέρας του προγράμματος, γεγονός που προσφέρει αρκετό χρόνο ούτως ώστε να «γεφυρωθούν» οι διαφορές μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ.

Παραδέχθηκε ότι το βασικό θέμα του σημερινού Eurogroup θα είναι η Ελλάδα, για την οποία θα υπάρχουν εκτεταμένες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και επομένως να υπάρξει, εντός των επόμενων εβδομάδων, εκταμίευση της δόσης.
Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το χρέος πριν το 2018
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τονίζοντας ότι αυτά δεν πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το τέλος του προγράμματος, δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2018.
Υποστήριξε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο «πέρασε» τα απαιτούμενα μέτρα, τονίζοντας, όμως, ότι δεν θα υπάρξει τελική λύση στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, αναφορικά με ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, προκειμένου να «ανοίξει ο δρόμος» για την εκταμίευση της δόσης.
Επανέλαβε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς πάντως το Ταμείο να παραβιάσει τους κανόνες του, ενώ τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο ελληνικό ζήτημα, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το όλο θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε αρκετά κοινοβούλια και να εγκριθεί.
Υπογράμμισε ακόμη ότι το θέμα του χρέους προκειμένου να προχωρήσει θα πρέπει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα πρέπει να λάβει άδεια από το κοινοβούλιο της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει και το καρφί του στον υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να μιλάς για πράγματα για τα οποία δεν μπορείς να δεσμευτείς».
Μοσκοβισί: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία
Στα... ευχολόγια για την επίτευξη συμφωνίας στάθηκε, για μία ακόμη φορά, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «έχει τηρήσει τις δικές της υποσχέσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει το παν. Ως εκ τούτου και οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».
Εκτίμησε ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, προσθέτοντας, όμως, με νόημα ότι η λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει, επιτακτικά, τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Προανήγγειλε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει θετική έκθεση συμμόρφωσης για την ελληνική πλευρά, από τη στιγμή που η Βουλή ψήφισε όλο το πακέτο των μέτρων και κάλεσε όλες τις πλευρές να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση.

Τι εκτιμούν κορυφαίοι αναλυτές
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η διαφωνία της γερμανικής πλευράς με το ΔΝΤ στις συζητήσεις για το χρέος εντοπίζεται σε δύο βασικά ζητήματα, όπως αναφέρει το protothema.gr. Αφ' ενός, αναφέρουν πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αρκείται στην επιμήκυνση των λήξεων και διεκδικεί μείωση επιτοκίων, κάτι που η Γερμανία δυσκολεύεται να το δώσει. Οι Γερμανοί δανειστές διαφωνούν με το ΔΝΤ και στην εκτίμησή τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, παραδοχή που είναι βασικό στοιχείο για τη σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.
«Πράσινο φως» από το EWG
Την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης.
Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών σήμερα το απόγευμα.
«Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

on 10:11:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for «Σβήνουν και γράφουν» τα σχέδια του ανακοινωθέντος

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.