loading...

Ο κωπηλάτης των επτά θαλασσών























Ο Ολι Χικς είναι ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που πραγματοποίησε τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού φτάνοντας από τις ΗΠΑ στην Αγγλία μέσα σε 124 ημέρες.


«Το μυαλό σου είναι μερικές φορές σαν ακίνητο και άλλες τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Το κόλπο είναι να προσπαθήσεις να το κρατήσεις ακίνητο με κάτι σαν διαλογισμό ή περισυλλογή. Δεν το έχω καταφέρει ακόμη, αλλά θα το προσπαθήσω στο επόμενο ταξίδι μου», λέει στην «Κ» ο κωπηλάτης Ολι Χικς που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ κωπηλασίας μεγάλων αποστάσεων, λίγες ώρες προτού φτάσει στην Αθήνα και βρεθεί σήμερα στη σκηνή του TEDx (13/5). Η έννοια της «απόστασης» για τον 35χρονο Βρετανό κωπηλάτη, που έχει περάσει το 2,5% της ζωής του στη θάλασσα, είναι σχετική.

Ο Ολι Χικς είναι ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που πραγματοποίησε τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού φτάνοντας από τις ΗΠΑ στην Αγγλία μέσα σε 124 ημέρες. Επίσης, κωπηλάτησε από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία και πέρασε από την παγωμένη Γροιλανδία στη Σκωτία, μαζί με τον Τζορτζ Μπάλαρντ, ακολουθώντας μια διαδρομή την οποία, σύμφωνα με αρχαίους θρύλους, κατάφεραν να κάνουν οι νομαδικές φυλές των Εσκιμώων της Αλάσκας (Ινουίτ) με βάρκες καγιάκ τον 17ο αιώνα.

Το επόμενο ταξίδι στο οποίο αναφέρεται ο κ. Χικς είναι από τις τελευταίες «πρωτιές» στον κόσμο των εξερευνητών. Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Βρετανός κωπηλάτης θα κάνει μόνος του, με ένα ειδικό σκάφος, τον γύρο του κόσμου, περνώντας από τα τρία μεγάλα ακρωτήρια: της Νοτίου Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ταξίδι σε κωπηλατικό σκάφος, το οποίο εκτός από την ανθρώπινη υπερπροσπάθεια έχει παράλληλα επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. «Ενα ερευνητικό σκάφος θα τρέχει ένα επιστημονικό πρόγραμμα, συγκεντρώνοντας δεδομένα ωκεανογραφίας, κλιματολογίας και βιολογίας του ευάλωτου Ωκεανού της Ανταρκτικής. Η κωπηλατική μου προσπάθεια πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ώστε να μπορέσουμε να δραστηριοποιήσουμε σχολεία ανά τον κόσμο και να κάνουμε τα παιδιά και τους πολιτικούς να ενδιαφερθούν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εκείνο το ζωτικό κομμάτι της θάλασσας», σημειώνει.

Αρχή με την ψαρόβαρκα

Η αγάπη του για τη θάλασσα και τις βάρκες ξεκίνησε από μικρή ηλικία στο παραθαλάσσιο σπίτι της οικογένειάς του στην ανατολική ακτή της Αγγλίας. Αν και οι γονείς του είχαν επαγγέλματα της «ξηράς», ο Ολι Χικς ανέβαινε συχνά στη μικρή ψαράδικη βάρκα του πατέρα του για βόλτες στο ποτάμι, ενώ αργότερα έμαθε ιστιοπλοΐα και κανό-καγιάκ. Στα 7 του χρόνια πήρε δώρο τα πρώτο του καγιάκ και η σπίθα της εξερεύνησης άναψε μέσα του. «Είχαμε όλο και περισσότερη ελευθερία να εξερευνήσουμε το ποτάμι. Μου αρέσει η αίσθηση της ελευθερίας και το να έχεις τον έλεγχο του σκάφους σου και να μπορείς να πλεύσεις όσο πιο μακριά τολμάς», τονίζει. Στα 13 του χρόνια ονειρεύτηκε τον διάπλου του Ατλαντικού, τον οποίο πραγματοποίησε ύστερα από προετοιμασία και σχεδιασμό δέκα ετών. Το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού του, όπως λέει, δεν είναι οι καταιγίδες στη μέση του ωκεανού ή οι καρχαρίες που μπορεί να εμφανιστούν, αλλά το να βρει την απαραίτητη χρηματοδότηση της επόμενης αποστολής του. «Οταν ξεκινήσεις, όλα γίνονται απλά. Αυτή είναι η ομορφιά, απλώς κωπηλατείς μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου», σημειώνει, και μας αναφέρει μια από τις αξέχαστες στιγμές του ταξιδιού του από την Αμερική στη Βρετανία. «Ηταν μια όμορφη ηλιόλουστη ημέρα με ήρεμη θάλασσα. Είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στο σκάφος. Ημουν ήδη 100 ημέρες στη θάλασσα και είχα ακόμη 1.000 μίλια από το να φτάσω στον τερματισμό. Ημουν τόσο ευτυχισμένος που δεν κωπηλάτησα όλη μέρα. Ψάρευα, καθάριζα το σκάφος και απολάμβανα τη μοναξιά του περιβάλλοντος χωρίς άγχος ή στρες. Παραδόξως, ένιωθα απελευθερωμένος», τονίζει.

9 με 12 ώρες τη μέρα

Οταν βρίσκεται στη θάλασσα, κωπηλατεί περίπου 9 με 12 ώρες την ημέρα, σε τρεις βάρδιες των τεσσάρων ωρών. Μαγειρεύει με υγραέριο και πίνει περίπου 3 λίτρα νερό τη μέρα. Κοιμάται σε μια μικρή καμπίνα στο πίσω μέρος τού ειδικά διαμορφωμένου σκάφους του, το οποίο προσπαθεί, όπως λέει, να το έχει στεγνό και ενίοτε τακτοποιημένο. Οσο όμως κι αν απολαμβάνει τη θάλασσα, οι ώρες και οι μέρες που είναι μόνος του στη μέση του ωκεανού είναι πολλές. «Εχω μαζί μου πάντα φωτογραφίες των αγαπημένων μου και μου δίνουν γράμματα, ποιήματα, σπαζοκεφαλιές και ανέκδοτα, τα οποία κρύβω στις μερίδες του φαγητού μου και τα διαβάζω καθημερινά. Είναι απίστευτο καμιά φορά πόσες δουλειές έχει να κάνει κάποιος στη θάλασσα. Συνεχώς κωπηλατώ, τρώω, κοιμάμαι ή φτιάχνω το σκάφος», τονίζει.

Στη στεριά προσαρμόζεται εύκολα, αλλά ο Ολι Χικς δεν είναι στεριανός. Του λείπουν, όπως επισημαίνει, η απλότητα, η απομόνωση και ο ανοιχτός ορίζοντας. Γι’ αυτό και ο γύρος του κόσμου δεν θα είναι το τελευταίο του ταξίδι. «Θέλω να περάσω μερικούς ωκεανούς ακόμη, μετά. Αλλά ο γύρος του κόσμου κωπηλατώντας θα μου πάρει αρκετό καιρό», τονίζει. Τουλάχιστον δύο χρόνια και 18.000 μίλια.

​​Ο Ολι Χικς είναι ομιλητής στο TEDx Athens 2017 που διοργανώνεται στο ΚΠΙΣΝ στις 13/5.

http://www.kathimerini.gr

on 11:22:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ο κωπηλάτης των επτά θαλασσών

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.